SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Biyobenzin Malatya'da da Üretilebilirmiş

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdürü Azmi Aksu,kurumun bünyesinde yer alan Eskişehir, Turhal, Erzurum ve Malatya Şeker Fabrikalarında halen şeker üretiminden ayrı, yan ürün olarak melastan etanol üretildiğini hatırlattı.

Aksu, etanolün motorlu araçlarda yakıt olarak kullanılabilmesi için içerisinde bulunan yüzde 5 oranındaki suyun buharlaştırılması gerektiğini, bu doğrultuda Eskişehir Şeker Fabrikası'nda yaptıkları deneme üretiminde susuzlaştırılmış etanol (biyobenzin) ürettiklerini bildirdi.

Bu fabrikada biyobenzini melastan değil, ham şerbetten ürettiklerini anlatan Aksu, Türkiye'de melasa olan yüksek talep nedeniyle alıcıların dışarıdan melas ithal etmek zorunda kalmamaları için biyobenzini ham şerbetten üreteceklerini kaydetti.

Eskişehir'deki deneme üretiminde 811 ton pancardan elde edilen ham şerbetten 80 bin litre biyobenzin elde edildiğini anlatan Aksu, bu fabrikada yer alan alkol tesislerinin günde 500 ton pancardan elde edilecek ham şerbetti işleme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Aksu, biyobenzin üretilmesi için yapılacak 100 günlük bir kampanya sonunda 50 bin ton ham şerbetten biyobenzin üretebileceklerini, Eskişehir, Turhal, Erzurum ve Malatya şeker fabrikalarında 100 günlük kampanya süresince 200 bin ton pancar kullanarak üretim yapabileceklerini söyledi.

Söz konusu 4 tesis için yaklaşık 26 milyon dolar tutarında ek yatırıma ihtiyaç bulunduğunu belirten Aksu, bu yatırımlar için DPT'ye başvuruda bulunduklarını DPT'nin de bir fizibilite raporu istediğini bildirdi.

Aksu, ülke genelinde benzine yüzde 5 oranında susuzlaştırılmış etanol katılabilmesi için fabrikalarında yılda 190 milyon litre biyobenzin üretimini hedeflediklerini belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız