SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biz Artık Bu Durumdan Çok Sıkıldık!."

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Ermeç Apartmanı'na ilişkin açılan davada 6'ncı duruşma görüldü. Bazı sanık avukatları ve hayatını kaybedenlerin yakınlarının hazır bulunduğu duruşmada sanık avukatları, mevcut bilirkişi raporlarının yetersiz olduğunu savunarak yeni bir bilirkişi incelemesi talep etti. Mahkeme heyeti, ilgili kurumlardan gelecek yanıtların beklenmesine ve eksik hususların tamamlanmasına karar vererek duruşmayı 17 Haziran 2025 tarihine erteledi.

Depremde yıkılan Ermeç Apartmanı'nda annesi, babası ve 2 ağabeyini kaybeden Mehmet Erdoğan duruşma öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Apartmanlarının hazırlanan bilirkişi raporuna göre birçok usulsüzlüklerin de ortaya çıktığını belirten Erdoğan, "Buna rağmen hala bugün 6.'ıncı duruşma düzenlenmesine rağmen herhangi bir şekilde müteahhitler hiçbir şekilde yargılanmıyor, mimarlar hiçbir şekilde yargılanmıyor. Tutuksuz serbest bırakılıyorlar. Ve duruşma her zaman bir sonraki tarihe erteleniyor. Biz artık bu durumdan çok sıkıldık. Çünkü bu bizim canımızı acıtıyor. Yani bu müteahhitler asıl ailemi ve diğer insanları katletmekle kalmadı onların yanında bizleri de beraberinde öldürdü" diye konuştu.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ermeç Apartmanı davasında 1998 yılında inşaatına başlanılan binanın müteahhitlerinden H.H.E. ve A.G., binanın teknik uygulama sorumlusu M.K., binanın projeni onaylayan dönemin Malatya Belediyesi personeli A.Y., A.Ö. ve D.Ö. sanık olarak “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma” iddiasıyla yargılanıyorlar. Binan yapımını gerçekleştiren diğer müteahhit Mehmet Ermeç ve eşinin ise depremde enkazda kalarak öldüğü kaydedildi.

Ermeç Apartmanı ile ilgili olarak 2020 depreminde hasar durumuna ilişkin olarak Yeşilyurt kaymakamlığı nezdinde bulunan evrakların, hasar tespitine ilişkin listenin bir suretinin istenilmesi için yazılan müzekkereye cevap verildiği ve gelen evrakların dosyaya eklendiği belirtildi. 

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde daha önce kabul edilen iddianamede ise binaya ilişkin hazırlanan raporda, binada ciddi yapım kusurların tespit edildiği belirtildi. İddianamede yer alan raporda, başta beton kalitesi olmak üzere donatı yerleşimi ve projeye aykırı müdahalelere dikkat çekildi.

Dosyaya giren bilirkişi raporlarında öne çıkan bulgular da karot örneklerinde ortalama 7.8 MPa basınç dayanımı tespit edilirken bu değerin yönetmeliklerde öngörülen sınırın oldukça altında kaldığı belirtildi. Etriye aralıklarının ise 20-25 cm olduğu, kanca detaylarına uyulmadığı ve gerekli sıklaştırmanın yapılmadığı da rapora yansıdı. Yine kiriş ve kolonlarda pas payının yetersiz olduğu, bu durumun taşıyıcı elemanları korozyona açık hale getirdiği tespit edilirken zemin katta yer alan ticari birimlerin yapıda yumuşak kat düzensizliğine yol açtığı bildirildi. Doğu cephesine projede yer almayan kapalı çıkmalar inşa edildiği, ayrıca zemin kat planında yapılan değişikliklerin statik sistemi olumsuz etkilediği de raporda öne çıkan konular oldu.

Bilirkişi heyeti, proje müellifleri, uygulayıcılar ve denetimden sorumlu kişiler dahil olmak üzere birçok ismin kusurunu ayrı ayrı değerlendirdi. Raporda, yapının taşıyıcı sisteminde hayati mühendislik hatalarının bulunduğu da vurgulandı.

Davada sanık olarak yargılanan A.Ö., A.Y. ve D.Ö. ise suçlamaları kabul etmezken sanıklardan A.Ö. savunmasında binayı mevzuata uygun şekilde inşa ettiklerini ileri sürdü. Diğer sanıklarda teknik eksikliklerden haberdar olmadıklarını savundu. Dava dosyasında ismi geçen mimar M.K. ise binadaki teknik sorumluluğunu hatırlamadığını söylerken projeyi çizen mimar M.E. de yalnızca tasarımdan sorumlu olduğunu, statik hesaplamalarla ilgisi bulunmadığını belirtti.

Depremde 4 aile ferdini kaybeden Mehmet Erdoğan, mahkemedeki ifadesinde ise “Müteahhitlerin ve bu binaya onay veren mimar ve diğer sanık kişilerin tutuksuz yargılanmasını kabullenemiyorum, davanın uzamasını istemiyorum. İddianamede ve bilirkişi raporunda binadaki eksiklikler ve beton yetersizliği açıkça ortadadır. Binanın 8 saniyede yıkıldığı ortadadır. 2000 yılında binada kolon kesildiğini biliyoruz, davanın karara bağlanmasını ve sorumlu kişilerin cezalandırılmasını istiyorum. Bina ile ilgili 2020 yılı depremindeki hasar tespit raporlarını depremden sonra binaya girip traktör dükkanından Mehmet Ermeç ve Mehmet Ermeç'in çocukları almıştır” iddiasında bulundu.

Mahkeme Heyeti, davada yargılanan sanıkların kusur durumunun tespiti için Yalova Üniversitesi’nden istenen bilirkişi raporunun beklenilmesine, Yeşilyurt kaymakamlığı tarafından gönderilen listenin bilirkişilerce inceleme hususunda değerlendirilmek üzere Yalova Üniversitesi’ndeki heyete gönderilmesine, tutuksuz yargılana sanıkların tutuklanma taleplerine oy çocukluğu ile reddine karar vererek, duruşmayı erteledi.

6 Şubat depremlerini ilk depremde “Ermeç Apartmanı" isimli binada Ali Ihsan Erdoğan (30), Berat Gürcü (29), Dilara Elek (12), Efekan Karakaya (14) ,Ali Yamaç Karakaya (2), Fadime Yayla (52), Fatih Yayla (22), Furkan Yayla (35), Kudret Erdoğan (47), Mehmet Ermeç (67), Merve Gürcü (26), Muhammed Ateş (17), Onur Ercan Erdoğan (25), Özlem Elek (21), Sevim Ermeç (65), Tuba Karakaya (32), Veysel Erdoğan (51) enkazda kalarak hayatlarını kaybederken, 5 kişi ise yaralanmıştı. 

malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Zeki (3 hafta önce)
    Zaman aşımı olur dava kapanır bu gidişle
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (3 hafta önce)
    Bu haberi iki veya üç kez dikkatlice okudum. Şu anki bizim bina aynı durumda karot deyeri 10 MP yapım hatası var etre aralıkları uygun deyil orta hasardan az hasara çevrildi şu anda oturuyoruz.mahkemeye verdik ama onlarda az hasar denildi Şimdi dask orta hasarken ödediği paranın yarıdan fazlasını istiyor.teblikat gönderiyor. İşin kısacası bu raporlar kimse ölmeden dikkate alınmalı yoksa sonradan bir faydası yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
Reklam