Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karakaya'daki balık ölümlerinin OSB'nin arıtılmadan göle salınan atık sularından kaynaklandığını, Jandarma'nın kirliliğin sorumlusu olarak gördüğü Malatya Belediyesi Arıtma Tesisi ile ilgili iddiaların doğru olmadığını söyledi.
SORUN OSB ATIĞINDA..
Çakır, Karakaya Baraj Gölünün Battalgazi ilçesi Boran köyü kıyılarında görülen balık ölümlerine, Organize Sanayi Bölgesinin arıtma tesisinden çıkan ve DSİ kanalları vasıtasıyla Boran Deresi ve Şahnahan A Ana kanalından gelen kirli suların neden olduğunu bildirdi.
Belediye Başkanı, Malatya Belediyesinin atık su arıtma tesisinin de bulunduğu Battalgazi İlçesine bağlı Boran Köyünde meydana gelen balık ölümlerinin, Belediyenin arıtma tesisinden, arıtılmadan çıkan sudan kaynaklandığı iddiaları üzerine burada inceleme yaptı.
Beraberinde Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan, MASKİ Müdürü Ömür Karaağaç ve basın mensupları ile birlikte tesisi gezen Ahmet Çakır, tesisin elektrik tasarrufu yapmak amacıyla gün aşırı çalıştırıldığı veya günde birkaç saat çalıştırıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.
Tesiste biyolojik arıtma yapıldığı için elektrik kesintisi yapıldığı taktirde bakterilerin öleceğini ve buradaki sistemin tamamen çökeceğini söyleyen Çakır, balık ölümlerinin ardından bir dizi araştırma ve tahlillerin yapıldığını, bu tahliller sonucunda DSİin A kanalından gelen suyun kirli olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Durumun Battalgazi Kaymakamlığına bildirildiğini ve İl Çevre Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından Atıksu Arıtma Tesisi ile söz konusu yerlerde numune alınarak Adanaya tahlile gönderildiğini ifade eden Çakır, çıkan sonuçlarda DSİnin A kanalından alınan numunedeki Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Askıda Katı Madde Değerlerinin belediyenin arıtma tesisinden çıkan suyun oldukça üstünde bir miktarda çıktığını belirtti.
Çakır, DSİnin A kanalından gelen (OSB Arıtma tesisi) suyun KOİ değerinin (Su örneğinin asidik ortamda kuvvetli bir kimyasal oksitleyici ile oksitlenebilen organik madde miktarının oksijen eşdeğeri cinsinden ifadesi) 120 mg/lt iken, belediyenin arıtma tesisinden çıkan sudan alınan numunede KOI değerinin 15 mg/lt olduğunu söyledi. Ahmet Çakır, yine tahils sonucuna göre suların estetik, içme, endüstriyel kullanım gibi çeşitli amaçlarda yararlanılmasını doğrudan etkileyen, ışık geçirgenliğini azaltıp dip birikintilerine yol açarak doğrudan zarar vererek canlıları etkileyen Askıda Katı Madde değerinin DSİ A Kanalında 270 mg/lt, belediyenin arıtma suyunda ise 120 mg/ lt olarak tespit edildiğini ifade etti.
ORTALAMA 650 BİN KW ELEKTRİK HARCIYORUZ
Başkan Çakırın incelemeleri sırasında arıtma tesisinde basın mensuplarına bilgiler veren MASKİ Müdür Yardımcısı Oktay Özelçi, elektrikten tasarruf gerekçesiyle tesisin gün aşırı çalıştırıldığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Özelçi, ayda ortalama 650 bin Kw elektrik harcandığını, geçtiğimiz yıl 1 milyon 473 bin 214 TL elektrik faturası ödediklerini bildirdi. Özelçi, 2010 yılının ocak ayında 196 bin TL, Şubat ayında ise 175 bin TL elektrik faturası geldiğini ifade etti. Özelçi, tesisin günlük ortalama 4 bin TL tutarında elektrik sarfiyatı yaptığını kaydetti.