Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 78 kişinin enkaz altında kalarak öldüğü Hakimbey Apartmanı davasında tanık olarak dinlenen apartman görevlisi Tahsin Gündüz, “Elazığ depreminden sonra yönetici ile birlikte apartmanın durumunu sormak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gittik. Bize, “Binada hasar yok, gidin çatlakları yaptırın oturun” dediler. Para toplanarak çatlaklar yaptırıldı” dedi.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına tutuksuz sanık Bülent Yeroğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi inşaat mühendisi Ahmet Özer, ölenlerin aileleri, ailelerin avukatları ve sanık avukatları katıldı.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın hakkında soruşturma izni verdiği 1998'de apartmanın betonarme uygulama projesine onay veren belediyenin inşaat mühendisi Ahmet Özer mahkeme huzurunda ifade verdi.
“İNŞAATI DENETLEME GİBİ BİR YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ YOK”
Özer, binanın yapılacağı alanın imar durumunun uygun olup olmadığının belediye ekipleri tarafından incelendiğini ve yapılan kontrollerin ardından ruhsat verildiğini ifade etti.
Hakimbey Apartmanı’nın bulunduğu alanın o dönemde yeni imara açılan bir alan olduğunu kaydeden Özer, “Müteahhitler oraya yeni girmişti. Hakimbey Apartmanı da ilk yapılan inşaatlardandı. Proje bana gelmeden önce İnşaat Mühendisleri Odası’na gidiyor. İmara uygunsa projeye dokunulmaz. Gelen proje onay verirdim. Gördüğüm eksiklerle ilgili de gerekli ihtar ve ikazları yapardım. Bizim inşaatı yerinde denetleme gibi bir yükümlüğümüz yoktur. Sadece herhangi bir şikâyet olursa denetim yaparız” beyanında bulundu.
“ZAFER MAHALLESİNDE AĞIR HASARLI BİNA TESPİTİ HİÇ YAPMADIK”
24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrası Malatya’ya gelerek hasar tespit çalışmalarında görev alan Karaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde görevli inşat mühendisi Soner Özyavuz da mahkemede tanık olarak ifade verdi.
Özyavuz, Elazığ depremi sonrası hasar tespit çalışmalarında yer almak üzere geldikleri Malatya’da 8 Şubat 2020’de çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“15-16 gün Malatya’da kaldık ve hasar tespit çalışmaları yaptık. Hakimbey Apartmanı’nı bina olarak hatırlamıyorum ama Zafer Mahallesi en son görev yaptığım mahalleydi. Bu mahallede ağır hasarlı bina tespiti hiç yapmadık.”
“BİZE ‘HASAR YOK, ÇATLAKLARI YAPTIRIN OTURUN’ DEDİLER”
Tanık olarak dinlenen Hakimbey Apartmanı’nın görevlisi Tahsin Gündüz ise “2020 depreminden sonra gelip binaya baktılar. Osman Öner’in kızı Gülen Öner Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe vermişti. Gelip binaya baktılar, kolonu kırdılar, herhangi bir çizik yoktu bunu gördüm. Yönetici ile binanın durumunu sormak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gittik. Bize, “Binada hasar yok, gidin çatlakları yaptırın oturun” dediler. Para toplanarak çatlaklar yaptırıldı” dedi.
Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme, Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın hakkında soruşturma izni verdiği apartmanın mimari ve betonarme uygulama projesine onay veren dönemin Malatya Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mustafa Bingöl’ün ifadesinin alınması için müzekkere yazılmasına, 2020 Elazığ depremi sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gerekli belgelerin istenmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
malatyahaber.com