SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bize, 'Binada Hasar Yok, Gidin Çatlakları Yaptırın Oturun' Dediler"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 78 kişinin enkaz altında kalarak öldüğü Hakimbey Apartmanı davasında tanık olarak dinlenen apartman görevlisi Tahsin Gündüz, “Elazığ depreminden sonra yönetici ile birlikte apartmanın durumunu sormak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gittik. Bize, “Binada hasar yok, gidin çatlakları yaptırın oturun” dediler. Para toplanarak çatlaklar yaptırıldı” dedi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına tutuksuz sanık Bülent Yeroğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi inşaat mühendisi Ahmet Özer, ölenlerin aileleri, ailelerin avukatları ve sanık avukatları katıldı.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın hakkında soruşturma izni verdiği 1998'de apartmanın betonarme uygulama projesine onay veren belediyenin inşaat mühendisi Ahmet Özer mahkeme huzurunda ifade verdi.

“İNŞAATI DENETLEME GİBİ BİR YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ YOK”
Özer, binanın yapılacağı alanın imar durumunun uygun olup olmadığının belediye ekipleri tarafından incelendiğini ve yapılan kontrollerin ardından ruhsat verildiğini ifade etti.

Hakimbey Apartmanı’nın bulunduğu alanın o dönemde yeni imara açılan bir alan olduğunu kaydeden Özer, “Müteahhitler oraya yeni girmişti. Hakimbey Apartmanı da ilk yapılan inşaatlardandı. Proje bana gelmeden önce İnşaat Mühendisleri Odası’na gidiyor. İmara uygunsa projeye dokunulmaz. Gelen proje onay verirdim. Gördüğüm eksiklerle ilgili de gerekli ihtar ve ikazları yapardım. Bizim inşaatı yerinde denetleme gibi bir yükümlüğümüz yoktur. Sadece herhangi bir şikâyet olursa denetim yaparız” beyanında bulundu.

“ZAFER MAHALLESİNDE AĞIR HASARLI BİNA TESPİTİ HİÇ YAPMADIK”
24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrası Malatya’ya gelerek hasar tespit çalışmalarında görev alan Karaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde görevli inşat mühendisi Soner Özyavuz da mahkemede tanık olarak ifade verdi.

Özyavuz, Elazığ depremi sonrası hasar tespit çalışmalarında yer almak üzere geldikleri Malatya’da 8 Şubat 2020’de çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“15-16 gün Malatya’da kaldık ve hasar tespit çalışmaları yaptık. Hakimbey Apartmanı’nı bina olarak hatırlamıyorum ama Zafer Mahallesi en son görev yaptığım mahalleydi. Bu mahallede ağır hasarlı bina tespiti hiç yapmadık.”

“BİZE ‘HASAR YOK, ÇATLAKLARI YAPTIRIN OTURUN’ DEDİLER”
Tanık olarak dinlenen Hakimbey Apartmanı’nın görevlisi Tahsin Gündüz ise “2020 depreminden sonra gelip binaya baktılar. Osman Öner’in kızı Gülen Öner Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe vermişti. Gelip binaya baktılar, kolonu kırdılar, herhangi bir çizik yoktu bunu gördüm. Yönetici ile binanın durumunu sormak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gittik. Bize, “Binada hasar yok, gidin çatlakları yaptırın oturun” dediler. Para toplanarak çatlaklar yaptırıldı” dedi.

Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme, Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın hakkında soruşturma izni verdiği apartmanın mimari ve betonarme uygulama projesine onay veren dönemin Malatya Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mustafa Bingöl’ün ifadesinin alınması için müzekkere yazılmasına, 2020 Elazığ depremi sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gerekli belgelerin istenmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • mühendis (3 ay önce)
    hiçbir mühendis sonsuza kadar dayanabilecek bina tasarlamaz öyle bir bina yapamaz , sebebi yapılan tasarımlar hesaplar tasarımdır varsayımdır tükendiği yerde biter çünkü inşaatta kullanılan yapı malzemesi halk tabiriyle yorulur , taşıma kapasitesi deplesmanlarla depremlerle dahada düşer taşıma kapasitesi eşik değerin altına düşen bina mesnetleri kolon deprem perdeleri belli bir zaman sonra üzerinde olan bina yükünü taşımaz ve yapı göçer şimdi bu durumda yapılan tasarımlar bir yere kadar ki depremin etki ve şiddeti kat be kat fazla diğer açıdan kullanılan yapı malzemewsinin yorulması taşıma kapasitesinin düşmesi direncinin azalma durumu var yıllara dayanarak stabil halde ve deplesmanlı halde deprem durumundaki durumlarda git gide biter o taşıyıcı özellik binaya gelince elazığ depremi görmüş bir bina bellki ciddi hasarlar almış hiçbir dirençli binada ani göçmeler meydana gelmez kredisi direnci düşmeyen hiçbir bina çok yüksek deprem etkisi gelmezse kolay kolay çökmez bu binanın kredisi enerjisi direnci elazığ depreminde tükenmiş kolonlardaki çatlaklar o kolonun yorulduğunun taşıma kapasitesnin düştüğünün işaretidir peki bu tarz binalara ne yapılır binada lokal hasar varsa takviye amaçlı güçlendirme uygulaması yaparsınız manto-karbon fiber ( beton kaliteniz iyise ) - yeni yapı elemanı deprem perdeleri gibi temel radye parçaları gibi elemanlar ekleyerek güçlendirirsiniz bu durumda her binada olmaz bina dirençliyse beton kalitesi iyise lokal hasar varsa yapılır binanın beton kalitesi çok düştüyse beton basınç yüküne çalıştığından binanın yükü kendi ağırlığıyla yerçekiminden kaynaklı temele doğru basnıç yapar bunu karşılayacak binanızdaki düşey taşıyıcı elemanlar olan mesnetlerdir kolon ve deprem perdeleridir bu elemanlarda çatlaklar varsa ve beton kaliteniz düştüyse 1-0 yenilmişsinizdir uzatmaları oynuyosunuzdur ,olası bir depremde depleman durumunda bu elemanlar komple boşa çıkıp bina yükünü karşılayamadığından bina göçecektir bina eski bir bina yük fazla mesnetler arızalı taşıma kapasitesi düşmüş beton kalitemiz bitmiş hesap yılı deprem katsayısı C0 = en fazla 0.2-0.3 gelen deprem ivme katsayısı PGA= 2.0 ların üzerinde sadece birinci deprem ikinci deprem 0.6-0.70 lerde geri kalanlarıda siz düşünün bu dinanın ayakta kalma durumu zaten yoktu bu durumlar göz önüne alırsak HA BU DURUMDA çatlakları kapatın ve gidin oturun diyen arkadaşlar konuya ne kadar hakimdi HERKES İŞİNİ İYİ YAPSIN ÖLENLERİ GERİ GETİREMİYORUZ .
    0
    0
    Yanıtla
  • ailem (5 ay önce)
    Merhaba küçüklük evim oaysını anneannem beyin kanaması öldü cenazesını yaptık hakimbey apartmanı da ona sevgi teyzem teli duvaklı gelin gitti sonra Nida öner teyzem düğünü öldü esra Bayram. Doğum günün oldu kına düğün söz nişan oldu benim doğum günüm oldu sevgi öner teyzem Doğum yaptı bebek geldi adını kan Toprak koyduk biz sonra deprem oldu Fatma öner Gülen Öner 6.Şubat Depremdin öldü
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (5 ay önce)
    Tek suçlu,depremde hayatını kaybeden,masum insanlar...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Cero (5 ay önce)
    Bir ülkede her iş, tanıdık usulü, siyaset ve adam kayırma ile dönüyorsa ve hazırlanan her döküman sadece usulen uydurma hazırlanıyorsa, denetim yapanlar yaptıklarından sorumlu tutulmuyorsa, belediyeler birer yerel mafya gibi çalışıyorlarsa ve kanuna uygun değilde adamı olana göre işler yürüyorsa, yüz sene sonra da aynı şeyler konuşulacaktır. Hukuk devleti olamadığımız sürece her zaman güçlü ve kurnaz olanın işi yürütecek ve zayıf olanlar olanlar ezilecektir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • öneri (5 ay önce)
    Apartman görevlisi Elazığ depreminden sonra nereye-niye taşınmış. Hakimbey apartmanı kapıcı dairesinde son depremde KİM oturuyordu?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MÜHENDİS (3 ay önce)öneri isimli kullanıcı yorumuna
    evet ne gördüde kaçtı oradan , ne tedirgin ettide taşındı gitti felaket geliyorum demiş gerçekten iş işten geçtikten sonra suçlu aramak pek bişey ifade etmiyor eskimişse tükenmişse bitmişse at gitsin kardeşim neyi zorluyosunuz insan bu dünyaya bir kere geliyor hadi getirsinler ölen 78 kişiyi insan canı bu kadar kıymetsiz olamaz hepsi milletimiz yurdumuzun insanı hemşerimiz yazık değilmi bu insanları canından edince birilerinin eline ne geçti boşlatın binayı bu binadan hayır gelmez kentsel dönüşüm yapılsın bişeyler yapılsın diye neden milleti uyarmadılar bu durum bu kadar zormuydu 2 yaşından 90 yaşına kadar var bebeğinden gencine yaşlısına bu milleti beton yığınları altında ezilerek can vermesine sebep oldular nasıl başlarını yastığa rahat koyuyolar vicdan merhamet kalmamış gerçekten git adam gibi tespitini yap ne demek deprem kaynaklı tespit yapıyorum bundan sonrası beni ilgilendirmez demek ne demek , şehrin yapı stoğundan bizzat sen sorumlu değilmisin yazık bu millete yazık malatyalı hemşerilerime gerçekten .
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (5 ay önce)
    sonuç ilimden bilimden fenden yoksun insanlar belediye kadrosuna atanmış gelene gidene geç demişler sorumluluk alma sıfır benden aşsında nereye düşerse düşsün tamam 30 yıl önce atadınız onlarda onayladı sistem çöktü suçlu ölenler bari bundan ders çıkarın ilim fen bilgisi olan liyakatlı adamları atayın yok onlar şelaleci değil olmaz e o zaman 30 sene sonrada bu adamlar sorumluluk almayacak peki biz nereye varacağız 30 sene sonra
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (5 ay önce)
    Depremde hakimbey apartmanında vefat eden köylümüz Sinan abimize ve eşi Ayşe ablamıza ve tüm vefat edenlere Rabbım rahmet eylesin mekanları cennet olsun
    %94
    %6
    Yanıtla