Batı illeri için hızlı tren konuşulurken, TCDD 5. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde, demiryolunda yenileme, bakım ve onarımın yeterli olmaması yüzünden trenlerin hızlarına sınırlama getirildiği belirtiliyor. Ankaradan Sivasa 70 kilometre hızla gelen tren, Malatya bölge sınırlarında en fazla 40 kilometre hız yapabiliyor.
Malatyadan İran sınırına kadar olan bir bölgeyi kapsayan ve merkezi Malatyada bulunan TCDD 5. Bölge sınırlarında ray ve traverslerde en son yenileme çalışmasının 28 yıl önce yapıldığı, daha sonra kapsamlı bir yenileme çalışması olmadığı, teknik ömürleri açısından sıkıntı yaratan ray ve traversler nedeniyle kaza olmaması için trenlere hız sınırı getirildiği ifade ediliyor.
Bu iddiaları doğrulayan bazı ilgililer Bölge müdürlüğü güzergâhlarında bulunan raylar-traversler teknik ömrünü doldurdu. Genel müdürlük bölge sınırları içerisinde bulunan istasyonlarda bulunan binaları baştan sona yenileyerek istasyonlara albeni kazandırmada gösterdiği hassasiyeti yolların yenileme ve onarım çalışmalarında göstermiyor. Ayrıca Genel Müdürlük batıdaki demiryollarında her türlü bakım-onarım ve yenileme çalışmasını yaparken doğu ve güneydoğu da bulunan yolları üvey evlat gibi görüyor. Bölgemizde işçi sıkıntısı had safhada. Özellikle de bölgemiz için önemli olan yol bakım işçileri neredeyse yok denecek kadar az. İstasyonların güzel ve temiz görünüm kazanması çok iyi ama burada önemli olan demiryollarının da bakım ve onarımını gerektiği gibi yapmaktır. Aksi halde kimse demiryollarında seyahat etmez ve bu istasyonlara harcanan onca para heba olur. diye konuştular.
Ankara- Malatya arasında tren yolculuğunun neredeyse 20 saat sürdüğü, bu durumda vatandaşın demiryolunu tercih etmediği ifade edilirken, demiryolunun niteliği nedeniyle Ankara- Sivas arasında 70 kilometre olan hız sınırının; Çetinkaya- Malatya, Malatya- Narlı, Baskil- Kurtalan arasında 40, Malatya-Baskil arasında ise 30 kilometre olduğu, bu hız sınırına uymayan makinistler hakkında işlem yapıldığı belirtiliyor.
Batı illeri için hızlı tren gündeme getirilirken, Malatya bölgesi dahilinde odun, kömürle çalışan kara tren dönemi hızıyla taşımacılık yapılması, demiryolunun alt yapısına gereken yatırımın yapılmaması eleştiri konusu oldu. Bu arada, TCDDnin Malatya yetkilileri kısa bir süre önce Malatyanın hızlı tren hattından yararlanması ile ilgili süreyi günün birinde diye belirtmişti.
HABER: Yaşar KARAASLAN