SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Bize Depreme Dayanıklı, Raylı Sistemi Var Diye Sattılar'

'Bize Depreme Dayanıklı, Raylı Sistemi Var Diye Sattılar'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Kahramanmaraş merkezli depremler öncesi raylı sistem özelliği bulunduğu belirtilerek satışa sunulan ağır hasarlı bina, patlayıcı ile saniyeler içerisinde yıkıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yüksek katlı binaların patlayıcı madde kullanarak yıkımları sürüyor. Bostanbaşı Mahallesi Alper Tunga Bulvarı üzerinde 12 katlı binanın yıkımı 150 kilogram patlayıcı ile kontrollü şekilde gerçekleştirildi. Yıkım öncesi polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Alınan önlemler sonrası geri sayımla birlikte bina saniyeler içerisinde büyük bir gürültü ile yıkıldı.

“Binayı bize depreme dayanaklı, raylı sistem mevcut diye sattılar”
Yıkım işlemlerini gözyaşları ile takip eden Nail ve Nuran Balkış çifti, Elazığ Sivrice depremi sonrasında çocuklarına ev alma arayışı ile bir daire aldıklarını ve dairenin kendilerine depreme dayanıklı, raylı sistem özelliğine sahip olduğu belirtilerek satıldığını söyledi. Kandırıldıklarını belirten çift, tek tesellilerinin ise can kayıplarının olmaması olduğunu dile getirdi.

iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • osman (1 yıl önce)
    o değilde hiç mi o arsaya imar izni verenin suçu yok vallahi o imarları veren bir chp li belediye olaydı sen izle o zaman.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Beton tabut (1 yıl önce)
    Burda konuşulan evin boyasına, ihtişamına, gösterişine bakarak ev alındı, sonucunda da bu durum ortaya çıktı... Gibi sözler kendilerini avutmaktan başka birşey değil. Kardeşim ben oradaki evi alırken okul Bölgesi, eşimin ve benim iş yerine rahat gidebileceğimiz ... Gibi lokasyonu uygun bir yere göre karar verdik. Binanın gerçekten sağlamlığına bakmadık çünkü biryerlere güvendik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasret (1 yıl önce)
    Raylı sistem diye birşey yok. Radye temelle karıştırıyor herhalde dayı
    %75
    %25
    Yanıtla
  • mehmet (1 yıl önce)
    Bence sorun zeminin kötülüğünden çok, mütahitin zemine göre temel atmaması. 2 metre eşme 4 metre eş temeli. 3 metre eşme 5 metre eş. ama olmaz nereden çalacak.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yorumsuz (1 yıl önce)
    Kendimde dahil olmak üzere özeleştiri yapacam kimse depreme bakmadı görselliğine, malzemesine ve işciliğine kaça aldık kaçan satarız mantığı ile baktık Fırat olarak şucu birilerine atmaya çalışıp kendimizi kandırdık bana göre sorumlu kişi istisnalar hariç mütehitler ve denetleyenlerdir burası kaç kat olursa olsun ona göre yapmaları lazımdı deprem, sağlamlık ve dayanıklılık yönünden olması gerekenler yapılmamış hepimiz diğer iller ve ülkelere gitmişizdir gökdelen dikip 30 40 kat olan binalar ve ofisler var adam olası bir felakette yerinden kıpırdamıyor örnek Avm karşısındaki binalar Beydağı tokiler kaç katlı işin özü suçlular kurumlar değil yapılması gerekenleri yapmayanlardır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Yorumsuz isimli kullanıcı yorumuna
    TOKİ'ler kayalık zemine beton kalıp sistemi ile inşa edilir. Ev içerisinde sadece wc kısmı tuğla diğer heryer perde betondur.Ama birince derece deprem bölgesi Malatya'da TOKİ'de bu kadar çirkin kat çıkarak yanlış yapmıştır. Allah korusun frekansı yakalasa orayı da yıkar affetmez
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Güven (1 yıl önce)
    Hiç kimse demiyorki burayı imara kim actı 14 15 katlı binalar dikildi zemini yumuşak yerlere imar nasıl verilir,bence imar izni verenlere suc duyurusunda bulunun vakit gecmeden yoksam yanlarina kâr kalıyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Volkan (1 yıl önce)
    Nail hocam saygıdeğer bir insandır. Malatya il Milli Eğitim müdürlüğünde mufettistir. İns hayırlısı olsun
    %86
    %14
    Yanıtla
  • hasret (1 yıl önce)
    İnşallah hepsi yıkılıp tekrar eskisi gibi yeşil alan bağ bahçe olur. Dayı geçmiş olsun ağaçlar katledilirken siz seviniyordunuz
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Millet ne dertte sen ne derttesin senin oturduğun yerde bir zaman bağ bahceydi.seninkide yıkılsın mi diyek ayıp değil mi
    %72
    %28
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Bina depremde üzerine düşen görevi yapmış ve can kaybı yaşanmamış. Ağır hasar alması başka birşey, burada tartışılması gereken konu bu bölgeye 15 katlı bina dikmek
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Cebbar (1 yıl önce)
    Belediye, Çevre Şehircili, Müteahhit Firma ve son olarak son dakika (güçlendirme ayağına) yönetime merak saran Site Yöneticileri arasında büyük pazarlıklar var...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    uydurdular binalar çökmedi insanı korudu diye. Asıl bu uydurma cümle müteahhitleri korudu. Aklı olan mahkemeye verir. Statik projeler dijital ortamda belediyede duruyor. Yapılacak iş bilirkişi atanması. Statik projeye göre sta4cat üzerinden gerilim uygulanması. Tekrar zemin etüdü yapılması. Beton örneği ve Demir sayımı. Sonra projeye uygun imalalat yapılmadıysa gelsin yapı denetim ve müteahhit firmaya tazminat davaları. İnsanları kandırıyorlar. Alttaki yorumda buna dahil. Binalar insanlar korumuşmuş. Ağır hasar alması normalmiş. Bina ağır hasar aldın diye l imal edilmez. Dayansın diye tasarlanır. Sen zemin etüdü değeri ile onarsan dayanmayacak proje yaparsın. Çizilen proje kabul edilecek düzeyde olsa da rijit merkezine dikkat etmezsen bu sonuç olur. Başkasının suçunun maliyetini vatandaşa yüklüyorlar. Herkes mahkeme yoluna gitsin enkazlar kalkmadan.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • aylardr ilk defa cidden mantikli calisan bir kafaya sahip insanin yorumunu okudum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mühendis Baki (1 yıl önce)
    Raylı sistem nasıl oluyor amca :) bizi millete güldürüyorsunuz..literatüre yeni yeni kavramlar sokmayın.insaat mühendisliğinde raylı sistem sadece tren yolunda vardır.Binalarda o şekil bi yapım YOK
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    9 büyüklüğündeki Büyük Doğu Japonya Depremi sırasında binaların ayakta kaldığını belirten Japon bilim insanları, Türkiye’de deprem sırasında bir bina ayakta kalırken diğerinin yıkılmasının nedenini şöyle izah ediyor; Prof. Kaneda: Muhtemelen bina yapısının düzenlemeleri farklı. Ben Türkiye’de birçok uygunsuz yapı olduğunu anladım. Türkiye’de 1999 İzmit depreminden sonra hazırlanmış olan ve birkaç kez güncellenmiş kapsamlı deprem yasaları ve şartnamaleri var. Ancak en önemli şey bu yasaların ve şartnamelerin şantiyede doğru şekilde uygulanmasıdır. Japonya’da şantiye teftişleri ve yapı denetimleri yasalara uygun olarak titizlikle yürütüldü.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Zibetra (1 yıl önce)
    Bu sistemler yapıyı tamamen korumaz, bu tür depremlerde yaşayanların can güvenliğini korur -ki binalar ve sistem bunu başarmış.
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Raylı sistemin amacı hem canı hem malı korumaktır. İnşaat yapılırken şantiyede dursaymış müteahiti yapıdenetimi şantiye şefi iş böyle olmazdı. Şehzade yapının bir şantiye şefi vardı mesela adam emekli çavuş. Ne anlar inşaattan. Eline fırça vermişler yerleri temizletiyorlardı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bu bakış açısı ile her depremde satın alınan evlerin kullanım dışı kalması ve tekrar tekrar inşa edilmesi gerekir. Bu da normal değildir. Binalar inşa edildikleri yere uygun olarak uzun yıllar kullanılmak üzere inşa edilir. Doğa şartları zor ise direnmelidir. Çok soğuk kışı olan yerlerde yalıtım normale göre fazla yapılır, nemli bölgelerde veya sulu alanlarda temelde su geçirmez malzeme kullanılır ki temel su çekmesin, deprem riski olan yerlerde zemine uygun kat izni verilir ve yapılan statik ona göre çizilir. Her depremde binaların yıkılması ve kullanım dışı kalarak yıkılıp tekrar yapılmasına ne milli servet dayanır ne de can. Can sağlığına şükür etmek ayrı, binaların hasar alıp yıkılmasını normal görmek ayrı, bina evden çıkardı işte buna şükür diyerek yıkılan evin durumunu normalleştirmek sorumluların sorumluluklarını hafifletir ve ders almamızı engeller.
    %93
    %7
    Yanıtla