Hemşehrimiz Cumali Ünaldı.. Mühendis, Şair, Yazar.. Uzun yıllar Adıyaman'da, Malatya'da sonra da Ankara'da kamu görevlerinde çalıştı. 1980'li yılların ikinci yarısında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Yusuf Bozkurt Özal'ın özel danışmanı idi.. Aynı dönemde Malatyaspor Kulübü yönetim kurulunda da görev almıştı.. Halen Star Gazetesi'nde yazıyor..
Ünaldı, bir süre önce bir Adıyaman milletvekilinin, Nemrut Dağı ekseninde başlatmak istediği Adıyaman- Malatya polemiği ile ilgili Malatyahaber.com'da yer alan haber ve yorum üzerine, bir Malatyalı olarak Adıyaman'la ilgili anılarını Malatyahaber.com'a yazdı..
İşte Ünaldı'nın yazısı..
....
Yıl 1973. Topraksu teşkilatına mühendis alacaklar,ben de müracaat ettim. 20 kişi kadarız. O zamanki Genel Müdür Nejat Erkenci,bizi topladı. Çok geri kalmış bir yer var, orası için kura çektireceğim, geri kalanı güzel yerler. İsteyeni,istediği yere tayin edeceğim, anlamına gelen bir konuşma yaptı."Çok geri kalmış" ili açıkladı:Adıyaman.
Ben çok üzüldüm,onurum kırıldı bir bakıma,hiç düşünmeden, Adıyaman benim için çok özel bir yer, beni oraya tayin ederseniz mutlu olurum, dedim. Yaklaşık 4 yıl çok mutlu olduğum bir Adıyaman macerası başlamış oldu böylece.
Hiç unutamadığım dostlarım oldu. Başmühendisimiz Necip Özbek, mühendis Zeynel Ekinci,kitapçı Hacı Yusuf Çelebi-daha sonra Tic.Od.Bşk.-,şimdiki Belediye Başkanı Necip Büyükaslan'ın babası Hacı Basri Bey,ev sahibim Ahmet Aydın.. Hiç unutamadığım dostlarım olarak kaldı hafızamda..
Yusuf Özal'ın ekonomiden sorumlu olduğu 1988'de, Adıyaman ve Urfa da Yusuf Bey'in sorumluluğuna verilmişti.Ben de Özel Danışman'ı idim.Birlikte,bölgeyi dolaşıyoruz ve aylardan Ramazan. Gecenin bir vakti,baraj üzerindeki bir köprüden Adıyamanlılar, Urfalılara teslim edecek bizi.. Bir Adıyamanlı, Vali'ye yüksek sesle yakınıyor: "Adıyaman'ın sahibi yok!"diyor. Hemen müdahale ettim,"Adıyaman'ın sahibi benim", dedim. Sorunun sahibinin, Adıyaman Tic.Od.Başkanı dostum Hacı Yusuf Çelebi olduğunu,daha sonra farkettim.
Yine 1988'de SANKO'nun sahibi Abdulkadir Konukoğlu, Başbakanlık'taki odama geldi. Antep'te bir iplik fabrikası temeli atacaklarını,Turgut Bey'i temel atmaya ikna edip edemeyeceğimi sordu. Ben de, fabrikayı Adıyaman'a yaparsa Yusuf Bey'i temel atmaya götüreceğimi söyledim. Birkaç gün sonra,kabul ettiğini bildirdi. Yusuf Özal'la gidip fabrikanın temelini attık. 6 ayda faaliyete geçti. Bugün, Adıyaman için sanayinin başlangıcı oldu, belki, binlerce işçi çalışıyor.
Merak edenler,Hacı Yusuf Çelebi'den ve A.Kadir Konukoğlu'ndan sorabilirler.
Bunlar niçin bilinsin istedim?
Bir Malatyalı olarak Adıyaman muhabbetimiz anlaşılsın diye...