SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bizim Okulumuzun Misyonu Farklı"

0
Güncellendi - 2018-04-25 22:26:03
A- A+ PAYLAŞ

Vişneden kiraza, kayısıdan mısıra, arpadan buğday ve yoncaya kadar yetiştirdiği ürünlerle fiilen tarım yaparak Türkiye’nin tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğu ara elemanı yetiştiren, Malatya kamuoyunda bilinen adıyla Ziraat Okulu, bugünkü resmi adıyla Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu misyonunun dışında Malatya çiftçilerini destekleyecek bir takım projelere imza atmaya devam ediyor.

İçerisindeki binlerce ağacı ile yemyeşil kampüsü, sahip olduğu verimli arazilerle bölgenin yanı sıra Türkiye’nin her yerinden gelen gençlere eğitimini büyük oranda uygulamalı olarak veren Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, büyükbaş hayvancılığın gelişmesine katkı sunacak bir dizi projenin yanı sıra yıllardır vatandaştan büyük talep gören,  çevre şartlarına ve hastalıklara dayanıklı, yumurta verimi yüksek Atak –S cinsi tavuklarla doğal yumurta üretmek çiftçilere destek oluyor.

Özmen: Organik tavukçuluğa son derece uygun bir ırk

Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümü Alan Şefi Selahattin Özmen, okulun 10 yıldan bu yana tavuk yetiştiriciliği yaptığını hatırlatarak “Tavuk yetiştiriciliği derken civciv yetiştiriciliği yapıyoruz. 45 günlük olduktan sonra talebi olan vatandaşlarımıza çiftçilerimize dağıtımını yapıyoruz. Burada yetiştirdiğimiz tavuklar Atak –S dediğimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nün 10 yıllık bir çalışma sonucunda melezleme çalışmalarıyla yetiştirdiği, ülkemizin gerek iklim şartlarına uyum ağlaması, gerekse hastalıklara dayanıklı olması bakımından verimli bir ırktır.  Bu tavukların bir özelliği de organik tavukçuluğa da son derece uygun bir ırk olması. Ülkemizde şu anda en fazla tercih edilen organik tavukçuluk Atak –S cinsi olan bu tavuk. Bir de şu anda salma tavukçuluk dediğimiz, gezen tavukçuluk için de bu ırk tercih ediliyor. Yıllık yaklaşık 280 ile 310 arasında bir yumurta verimi var” dedi.

“Öğrencilerimiz hem uygulamalı eğitim yapıyor hem de harçlıklarını kazanmış oluyorlar”

Özmen, okulun döner sermaye işletmesi kapsamında 14 TL karşılığında yetiştirmek isteyenlere satıldığını belirterek, şu bilgileri aktardı: “Bir günlük civciv şeklinde bize geliyor. Biz burada 45 gün bakım ve beslemesi ile aşılar ve diğer işlemlerini yapıyoruz.45 günlük süre dolduktan sonra da istekli olan üreticilerimize ücret mukabilinde satıyoruz. 14 TL bir ücreti var. Okulumuzun döner sermaye işletmesi bu işi yapıyor.  Döner sermaye kapsamında bizim öğrencilerimiz hem eğitim amaçlı kendilerini yetiştirmiş oluyorlar hem de döner sermayeden belli bir miktar harçlık kazanmış oluyorlar.  Burada yetişen öğrencilerimiz daha sonra mezun oldukları zaman kendi işletmesini de kurabiliyor, hem de bu sektörde rahatlıkla çalışma imkanına kavuşmuş oluyor. Talep çok fazla. Yaklaşık 10 yıldır yapıyoruz. Çok tercih ediliyor. Okulumuza olan güven ve okulumuzun bu konuda  başarılı olmasından dolayı şimdiye kadar dağıttığımız tavuklardan sıkıntı çıkmaması bu tercihi her geçen gün artırıyor.”

Piyasada Atak-S adıyla bir takım tavukların satıldığını hatırlatan Özmen, bu tavukların söylendiği gibi Atak-S tavuklar olmadığını belirterek çiftçileri uyardı.

Okul Müdürü Doğan: Talepleri karşılayamıyoruz

Çevre halkının Atak-S tavuklara büyük ilgi gösterdiğini ancak okulun kümes kapasitesi nedeniyle talebi karşılayamadıklarını belirten Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şükrü Doğan, kapasiteyi artırmaya yönelik DAP ve Milli Eğitim Bakanlığı’na yeni projeler sunacaklarını söyledi. Projelerinin kabul edilmesi halinde kapasiteyi artırıp daha modern yöntemlerle kanatlı hayvancılığı geliştirmeyi hedeflediklerini kaydede  Okul Müdürü Şükrü Doğan, “Geçen yıl getirdiğimiz tavuk ve horoz sayısı düşüktü. Çevre halkından gelen talepleri tam olarak karşılayamadık. Bu sene daha fazla getirdik.  Zaten bizim belirlediğimiz sayıyı bize gönderiyorlar. İnşallah bu sene o sorunu yaşamayacağız. Yaklaşık 22 bin tane tavuk getirdik.  Bunun 17 bin adedini satmış durumdayız.  Kalan 5 bin adet de talep üzerine gelecek” diye konuştu.

Okul hakkında da bilgiler aktaran Doğan, şunları söyledi:

“Okulumuz eski adıyla Malatya Tarım Meslek Lisesi veya daha da bilinen adıyla Ziraat Okulu olarak şu anda 500 öğrencisiyle eğitim öğretimine devam etmektedir. Gıda Teknolojisi, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanı ile Tarım Alanlarında eğitimini sürdürüyor. Tabi bir de bu bölümlerin alt dalları var 500 öğrenci Türkiye’nin çeşitli illerinden geliyor. 300 öğrencilik pansiyonumuz var. Okulumuz bu anlamda bir bölge okulu esasında.  Bizim standartlarımızda bize en yakın Urfa ve Konya’da okul var.  Isparta’dan Mardin’e kadar öğrencimiz var. Özellikle tarımın ve hayvancılığın yoğun olduğu illerden öğrenci geliyor. Dolayısıyla mezun ettiğimiz öğrenciler de sadece Malatya’da çalışmıyor. Türkiye’nin birçok ilinde bu sektörde çalışmaya başlıyorlar. Dolayısıyla bizim okulumuzun misyonu farklı. Bu üç alanın dışında biz Malatya Sektör analizine baktığımızda yiyecek -içecek hizmetleri, aşçılık dalının da eksik olduğunu ve piyasanın bu yetişmiş elemanlara ihtiyacı olduğun gördük. 300 kapasiteli pansiyona aşçı bulmakta zorlandık. Bunun üzerine biz de İl İstihdam Kurulu’na bu teklifimizi sunduk ve Bakanlığa gönderdiler ve Milli Eğitim Bakanlığı bunun onayını verdi.  Dolayısıyla gelecek yıl 4 alanımız olacak. Aşçılık bölümüne öğrenci alacağız.”

“750 dekar alana sahip Türkiye’deki tek okul”

Malatya’daki bu okulun sahip olduğu 750 dekar arazinin yanı sıra tarım ve hayvancılık alanındaki uygulama atölyeleri ile Türkiye’de tek olduğunu vurgulayan Şükrü Doğan, “Bunun yanı sıra sıkıntılarımız da yok mu? Var. Yaklaşık bir yıldır DAP, Fırat Kalkınma Ajansı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü,  Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sultansuyu Tarım İşletmeleri ile bir sera kurma konusunda görüşmeler yapıyoruz. Projelerimiz hazır. Maliyetler belirlenmiş. Sera kurmak zorundayız çünkü sera Malatya’nın iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda çocuklarımızın kış aylarında uygulama yapması için çok elzem bir konu. Bir sera kurabilirsek öğrencilerimize kış döneminde de tarımsal eğitimi bir fiil uygulamalı verebileceğiz. İnşallah bundan olumlu netice alacağız.  Biz, son sınıftaki öğrencilerimizi gerek kamuda gerekse özel sektördeki tarımsal işletmelere staja gönderiyoruz. Haftanın 3 günü işletmelerde, iki günü okulda oluyorlar. Bu kapsamda işletmeye gittikleri gün çerçevesinde asgari ücretin üçte biri kadar harçlık alıyorlar. Meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sigortalı oluyorlar. Öğrenciler bu şekilde bir fiil işin içerisinde ve iş başında eğitim alarak mezuniyet sonrası tam donanımlı, ara eleman olarak mezun olmuş oluyorlar.  Özellikle bereketli toprakları ve mevsimleri ile ülkemizin tarımsal anlamda ara eleman ihtiyacının yeterli olmadığının farkındayız. Özel sektör yetişmiş ara eleman bulamamaktan yakınıyor. Tam da böyle okulların önemine vurgu yapıyorlar. Biz bu anlamda ülkemizin ihtiyaç duyduğu o ara elemanları en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcıyoruz” şeklinde konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Arapgirli 44 (5 yıl önce)
    Dövüş horozu da satıyor musunuz ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Makinacı Tarık doğan (6 yıl önce)
    İki kekik seke seke Hekimhan’ı yol eyledi
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyfel güzeli (6 yıl önce)
    Kapının önünde bir tarla nohut Ölüyüm sevdigim geli bi kuran okut
    0
    0
    Yanıtla
  • Arzu şahin (6 yıl önce)
    Selahattin bey emeğiniz için teşekkürler Rabbim kolaylıklar versin .. ;)
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaban USTA (6 yıl önce)Arzu şahin isimli kullanıcı yorumuna
    Arzu hanım, asansörünüzün otomatik kapısını onardık. Kullanabilrsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Levent (6 yıl önce)Şaban USTA isimli kullanıcı yorumuna
    Şaban abi, Bu hafta sonu hekimhanda keklik avına gideceğiz geliyonmu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali pektaş (6 yıl önce)
    Tavuklar satılık mı selahattin hocam Adıyamandan selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (6 yıl önce)
    Okulun telefonlarına bakan yok günlerdir arıyorum.Detaylı bilgi almak istesek kimle irtibat kuracağız ?En az kaçtane almalıyız ? Saat kaçta hangi gün gelmeliyiz? ödeme nereye ?
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih talu (6 yıl önce)
    HOCAMIZIN VE BERABERİNDEKİ EKİBİNİN ELİNE YÜREĞİNE SAĞLIK.İNŞAALLAH DİĞER KURUM VE KURULUŞLARA DA ÖRNEK OLUR.ZAMAN KALİTELİ VASIFLI İNSANLAR YETİŞTİRME ZAMANI.GENÇLERİMİZİN ÇOĞU BOŞ YETİŞİP TOPLUMA ZARARLI OLMASININ EN BÜYÜK İLACI BU TÜR FAALİYETLERDİR.CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYOR , BAŞARILARININ DEVAMINI VE İLGİLİ KURUMLARIN DA BÖYLE FAALİYETLERİN ÖNÜNÜ AÇMASI İÇİN ÜZERLERİNE DÜŞENİ EN HIZLI ŞEKİLDE YAPMALARINI DİLİYORUM.SAYGILARIMLA.
    0
    0
    Yanıtla
  • cirmikti (6 yıl önce)
    Gutluyoruz, hocalarımızı
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖmerÖzmen (6 yıl önce)
    Helal olsun çok güzel bir uygulama hocalarımıza teşekkür ediyorum arapgirden selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dayı (6 yıl önce)ÖmerÖzmen isimli kullanıcı yorumuna
    Ömercim nasılsın ramazan dayını özlemedin mi hiç bayadır görüşemiyoruz bi ara dükkana uğra bi sodamı iç :))
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Helal olsun hocam bu tip uygulamalar artmali kus gribi ayagina koy tavuklarimiz bitirildi hizla artirrilmali bu uygulamalar.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALPER (6 yıl önce)
    şahane bir durum. başarıda emeği olan herkese selamlar saygılar.
    0
    0
    Yanıtla