SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bombus Üretimi Artırdı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı üzerinde araştırmalar devam ederken, Bombus arısının döllenmede kullanılmasıyla üretimin yüzde 12 arttığının belirlendiği bildirildi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, yaptığı açıklamada, enstitü olarak yaptıkları araştırmada, Bombus arısının çiçeklerde döllenmede kullanılmasıyla üretimin yüzde 12 arttığının belirlendiğini ifade etti.

Enstitü olarak ıslah ve genetik ile yetiştirme ve çoğaltma gibi konularda ağırlıklı olarak çalıştıklarına dikkat çeken Zengin, "Enstitümüz bugüne kadar 42 projeyi sonuçlandırdı. 24 proje de devam ediyor. Enstitümüzde 28 mühendis toplam 105 personel görev yapmaktadır" ifadelerini
kullandı.

Zengin, geçen yıl 95 bin kuru kayısı ihracatı yapılıp karşılığında 313 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını da belirtti.

Bu arada, İzmir Ege Üniversitesi'nden uzmanların Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde kayısı çiçekleri üzerinde döllenme çalışması başlattıkları kaydedildi.

KAYISI İHRACATI..
Öte yandan Kuru kayısı ihracatı azalırken, ülkemize giren döviz miktarının arttığı belirtildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri yönetim kurulu üyesi Yalçın Geyik'ten alınan bilgiye göre, 1 Ağustos 2008 ile 31 Mart 2009 tarihleri arasındaki 8 aylık dönemde 70 bin 738 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilip, karşılığında 231 milyon 258 bin ABD doları döviz girdisi sağlandı. Geyik, geçen yılın aynı döneminde ise 81 bin ton kuru kayısı ihracatı yapılıp, 219 milyon ABD doları döviz girdisi sağlandığını söyledi. Bu dönemde kuru kayısı ihracat miktarında yüzde 13 azalma olurken, dolar bazında
yüzde 5'lik yükselme görüldüğü vurgulandı.

Başta ABD, Rusya, Fransa, Almanya, İngiltere, Avustralya, İtalya, Brezilya ve Mısır olmak üzere toplam 86 ülkeye kuru kayısı ihracatının gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız