Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı üzerinde araştırmalar devam ederken, Bombus arısının döllenmede kullanılmasıyla üretimin yüzde 12 arttığının belirlendiği bildirildi.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, yaptığı açıklamada, enstitü olarak yaptıkları araştırmada, Bombus arısının çiçeklerde döllenmede kullanılmasıyla üretimin yüzde 12 arttığının belirlendiğini ifade etti.
Enstitü olarak ıslah ve genetik ile yetiştirme ve çoğaltma gibi konularda ağırlıklı olarak çalıştıklarına dikkat çeken Zengin, "Enstitümüz bugüne kadar 42 projeyi sonuçlandırdı. 24 proje de devam ediyor. Enstitümüzde 28 mühendis toplam 105 personel görev yapmaktadır" ifadelerini
kullandı.
Zengin, geçen yıl 95 bin kuru kayısı ihracatı yapılıp karşılığında 313 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını da belirtti.
Bu arada, İzmir Ege Üniversitesi'nden uzmanların Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde kayısı çiçekleri üzerinde döllenme çalışması başlattıkları kaydedildi.
KAYISI İHRACATI..
Öte yandan Kuru kayısı ihracatı azalırken, ülkemize giren döviz miktarının arttığı belirtildi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri yönetim kurulu üyesi Yalçın Geyik'ten alınan bilgiye göre, 1 Ağustos 2008 ile 31 Mart 2009 tarihleri arasındaki 8 aylık dönemde 70 bin 738 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilip, karşılığında 231 milyon 258 bin ABD doları döviz girdisi sağlandı. Geyik, geçen yılın aynı döneminde ise 81 bin ton kuru kayısı ihracatı yapılıp, 219 milyon ABD doları döviz girdisi sağlandığını söyledi. Bu dönemde kuru kayısı ihracat miktarında yüzde 13 azalma olurken, dolar bazında
yüzde 5'lik yükselme görüldüğü vurgulandı.
Başta ABD, Rusya, Fransa, Almanya, İngiltere, Avustralya, İtalya, Brezilya ve Mısır olmak üzere toplam 86 ülkeye kuru kayısı ihracatının gerçekleştirildiği hatırlatıldı.