Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve prim alacaklarına ilişkin yeniden yapılandırmanın, Başbakanın açıklamasından sonraki dönemini kapsamayacağı uyarısında bulundu. Başbakan Erdoğan, esnafın vergi ve SSK prim borçlarına ilişkin yeniden yapılandırma müjdesini 2 ay önce 26 Ağustosta TESKin iftar yemeğinde vermişti.
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin teknik çalışmaya göre, düzenlemenin kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarını kapsayacağını, ihtilaflı alacaklar, cezalar, TEDAŞ ve belediye alacakları gibi hususlarda ise henüz karar verilmediğini bildirdi. Şimşek, yeniden yapılanmada vergi, prim ve gümrük alacaklarıyla ilgili teknik çalışmanın tamamlandığını söyledi. Bu çalışmada kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırma kapsamına sokulduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:
Konuyu şu an itibariyle bu çevrede değerlendiriyoruz. Kesinleşmiş alacaklara ilişkin bir doküman ürettik. Başka alacakların da kapsama dahil edilip edilmeyeceği şu aşamada belirlenmedi. İhtilaflı alacaklar, trafik cezaları ve diğer cezalar, belediyelerin tahsil ettiği vergiler ve su gibi alacaklar ile TEDAŞın alacakları gibi hususlarda henüz karar verilmedi. Bunlar son aşamada değerlendirilecek hususlar. Yapılandırmada kapsamın genişleyip genişlemeyeceği çalışmalar sonucunda netleşecek. Bu konudaki nihai kararı, Bakanlar Kurulu ve Sayın Başbakanımız verecek.
26 Ağustos öncesini içerecek
Maliye Bakanı, kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasıyla ilgili kanunda yer alması beklenen diğer hususlar hakkında da şu bilgileri verdi:
Uygulama hangi döneme kadarki alacakları kapsayacak: Konuyla ilgili ilk açıklama, Sayın Başbakanın TESKle toplantısından sonra Ağustos ayı içinde yapıldı. Yeniden yapılandırma, bir kere o tarihten önceki dönem için olacak. Başbakanın açıklamasından sonraki dönemi kapsamayacak. Çünkü biz çok açık şekilde mükellefleri uyardık. Nasıl olsa yapılandırma olacak diye cari yükümlülükleri yerine getirmede bir zafiyet gösterilmesin. Mükellefler rehavete kapılmasın ve vergileri ödememezlik etmesin. Aksi halde zararlı çıkarlar dedik. Biz, hiçbir şekilde Bu kanun çıktığı günden itibaren yürürlükte olsun demeyeceğiz. Mutlaka geçmişe dönük bir tarih yer alacak ve yeniden yapılandırma da, bu tarihe kadarki alacaklar için yapılacak.
Şimşek, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
* Çalışmalarda taksitlendirme süresi konusunda 36 aya kadar bir süreç öngörüldü. Ama sonraki aşamada mükellefin işini kolaylaştıracaksa daha uzun vadeli bir taksitlendirme gündeme gelebilir.
* Kamu alacaklarında bir kere ana parayı mutlaka alacağız. Faiz ise enflasyonla güncellenecek. Bu konuda TÜFE ve ÜFE seçeneklerimiz var. Çok büyük olasılıkla da ÜFE ile güncelleyeceğiz.
* Faiz konusunda şu an bir şey söylemek istemiyorum ama o da erken ödemeyi teşvik edici nitelikte olacak.
* Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmayı Kasım ayına yetiştirmek istediklerini, ancak düzenlemenin Bakanlar Kurulunda da ele alınması gerektiğini kaydetti.
Başbakan müjdeyi 26 Ağustosta vermişti
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkarların biriken vergi ve prim borçlarıyla ilgili uzun süredir talep ettiği yeniden yapılandırma konusunda beklenen müjdeyi, 26 Ağustosta yapılan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu nun (TESK) iftar yemeğinde vermişti. Erdoğan, Nasıl borç yapılandırmasına gidilir, oturup planlanır, Maliye, SGK, Çalışma Bakanlığı oturmak suretiyle yapılandırmasını yaparız demişti.
Gecikme zammı 1.95ten 1.40a iniyor
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, amme alacaklarına uygulanan aylık gecikme zammının yüzde 1.95den yüzde 1.40a düşürüleceğini bildirdi. Şimşek, gecikme zammına ilişkin Bakanlar Kurulu Karar Taslağının imzalanarak Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Şimşek, Bu çerçevede yıllık amme alacaklarındaki gecikme zammı da yüzde 23.4ten yüzde 16.8e düşüyor. Vergi borçlularına uygulanan tecil faizleri de aylık yüzde 1.58den yüzde 1e düşürülecek. Böylece yıllık tecil faizi de yüzde 18.96dan yüzde 12ye çekilmiş olacak dedi.