SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Boztepe Sulamasında Tarife Açıklandı

A- A+ PAYLAŞ

 Cumhurbaşkanı Kararı ile,  “2020 Yılı Sulama ve Tahliye Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması çerçevesinde, sulama ve tahliye tesislerinden faydalananlardan alınacak işletme ve bakım ücretleri yeniden belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan söz konusu Karar (2020 / 2525) kapsamında, işletme ve bakım ücreti alınacak sulama ve tahliye tesisleri arasında Malatya’daki Boztepe Recai Kutan Barajı da bulunuyor.

“Yüklenici Firma Tarafından İşletilen Sulamalar” kategorisinde yer alan Boztepe Barajı için hacim esaslı tarife doğrultusunda, her ürün için ayrı ayrı ücret belirlendi. Ayrıca, Boztepe sulamasında 1000 M3 su ücreti olarak 136 TL tespit edildi.

Boztepe Sulaması’na ön ödemeli sayaç takılacak

2020 Yılı Sulama ve Tahliye Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerine İlişkin Karar’da, işletme ve bakım hizmetleri yüklenici firma tarafından yapılan sulama tesisleri arasında yer alan Boztepe Sulaması’nda 2020 yılında yeni ön ödemeli sayaç uygulamasına geçileceği de belirtildi.

Kararda, “Boztepe Sulaması’nda ön ödemeli sayaç uygulamasına geçileceğinden, çiftçilerin hacim esaslı ücretlendirmeye ve suyu tasarruflu kullanmaya teşvik etmek amacıyla sulama ücretleri, hacim esaslı tarifede % 50, alan esaslı tarifede ise % 30 indirim uygulanır denildi.

Boztepe Sulaması’ndan faydalanacak çiftçiler, hangi ürün için ne kadar su bedeli ödeyecek?

2020 Yılı Sulama ve Tahliye Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerine İlişkin Karar’a göre, Boztepe Sulaması’ndan yararlanacak çiftçilerden alınacak işletme ve bakım ücretleri (TL / da) şöyle belirlendi:

Hububat                                  53.00 TL

Baklagiller (Tar. Zir)                83.00 TL

Bostan                                     83.00 TL

Şeker Pancarı                          158.00 TL

Fidan                                       83.00 TL

Bağ                                         102.00 TL

Tütün                                       102.00 TL

Meyve                                     158.00 TL

Mısır – Süpürge Otu                102.00 TL

Soğan – Sarımsak                    102.00 TL

Sebze- Çilek                           127.00 TL

Patates                                    102.00 TL

Pamuk                                     158.00 TL

Anason                                    83.00 TL

Yerfıstığı                                  102.00 TL

Ayçiçeği                                  83.00 TL

Haşhaş                                    83.00 TL

Çiçek Bahçesi                         102.00 TL

Keten – Kenevir                      83.00 TL

Susam – Aspir                         102.00 TL

Çeltik – Şeker Kamışı  316.00 TL

İncir                                        127.00 TL

Zeytinlik – Antep Fıst. 100 TL

Narenciye                                260 TL

Muz                                        260.00 TL

Yem Bitkileri                           102.00 TL

Kavak – Okaliptus –Orman     102.00 TL

Çayır – Mera                           53.00 TL

Mevsim Dışı Sulamalar 53.00 TL

Sera                                        158.00 TL

1000 M3 Su Ücreti                 136.00 Tl

Çiftçilerin kendi kuyularından kullandığı su için de ücret alınacak

Bu arada, 2020 Yılı Sulama ve Tahliye Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerine İlişkin Karar, sulama suyunun tarifelendirmesini sadece sulama tesisleri ile sınırlı tutmuyor. Karara göre, sulama alanı içerisinde, çiftçilerin kendi belgeli yeraltı suyu kuyuları ile tamamen kendi imkânları ile suladıkları sahalara, tüm sulamalarda 15.00 TL/da bedel uygulanacağı belirtildi.

Karma arazilerde, sulanan bitkilerin alanı ayırt edilemiyorsa, arazinin tamamına, hizmet bedeli en yüksek bitkinin ücreti uygulanacak 

Kararda uygulamaya ilişkin genel esaslar da belirlendi. Bu esaslardan bazıları şöyle:

İşletme ve bakım ücreti, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilir. Bu nedenle, bir yıl içinde aynı parsele, bir kalktıktan sonra yenisi ekildiğinde, bu bitkilerin her biri için ayrı ayrı işletme ve bakım ücreti uygulanır.

Tahliye tesisi işletme ve bakım ücreti, bitki çeşidine bakılmaksızın, tarım yapılan parsellere uygulanır.

İşletme ve bakım ücretleri, sulamaların bir kısmında bulunabilen kadim su kullanma haklarına bakılmaksızın eşit uygulanır.

İşletme ve bakım ücretlerinin uygulanmasında, sulanan alan ölçümünde hesaplamaya giren en küçük alan birimi 0,1 dekar = 1 ar olarak kabul edilir.

Aynı parselde aynı zamanda karışık olarak çeşitli bitkiler sulandığında, bitkilerin alanları ayrı ayrı tespit edilebiliyorsa her iki bitki çeşidi için o bitkiye ait ücret uygulanır. Aynı parselde aynı zamanda karışık olarak sulanan bitkilerin alanları ayırt edilemiyorsa, parselin tamamına bunlardan su kullanım hizmet bedeli en yüksek olan bitkinin ücreti uygulanır.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Boztepe Recai Kutan Barajı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Salih (3 yıl önce)
    Bu dsi müdürü biran önce bu görevi bırakmalıdır geçen yılda aynısını yaptı Allah akıl fikir versin
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    gene ucuz walla.battalgazi sulama birliği dekar a 200 tl alıyor.di gel de üretim yapp.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (3 yıl önce)
    Yaw böyle saçmalıkmı olur çumhurbaşkanı diyor üretim yapın bu şekilde kim üretebilir çiftçi hasat yapmadan nereden para getirsin karta yatırsınki sulama yapsın hemde 3 katı fazla tarifeye türkiyedede dünyadada böyle bi sulana ücreti yok biran önce bu hatadan dönülmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat güler (3 yıl önce)
    Bu sene hata ettik pancar ektik . bu fiyatları bir ay önce açıklasalardı hiç bir şey ekmezdik . seneye baraj kendilerinin olsun tepe tepe kullansınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • muhsin akyol (3 yıl önce)
    http://www.dsi.gov.tr/docs/birim-fiyatlar/su-kullan%C4%B1m_-hizmet--bedeli--tarifeleri.pdf?sfvrsn=0 bu türkiye geneli sulama tarifesi yukarıdaki yazıhana özel tarife
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet kusbay (3 yıl önce)
    Mayıs 15 olmuş su yok.tarife açıklanıyor ,ön ödemeli sayaç takılacak takılmış haberi yok, Yazıhan in sahibi yok Allah yardımcımız olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (3 yıl önce)
    Böyle bir saçmalık olamaz. Suyun belli bi bedeli olur. Kayısı sularsan şu kadar bostan sulardan bu kadar birim fiyat diye ayırt edilmez ayırt edilince şu daha mı vitamini akıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    3.etap neden durdu acaba bir yetkili açıklama yapmıyor ???????????
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (3 yıl önce)
    bu ülkede bedava hiç birşey yok mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhanlı (3 yıl önce)
    Çiftçilere küfür etselermiş daha iyimiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)
    adam cebinden para veriyor kuyu eştiriyor birde daha ondan sulama ücreti 15 TL istenecek. deli dumrul hesabı geçersen 1 akçe geçmezsen 2 akçe. bu nasıl yöneticiliktir, bu nasıl bir anlayıştır. Allah akıl fikir vere bizim yöneticilere. Bizlerede Allah yardım etsin.
    0
    0
    Yanıtla