SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Bu Alanında Bir İlk.."

A- A+ PAYLAŞ

 

Valilikçe  başlatılan, işadamları ve vatandaşlar tarafından desteklenen ve Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Ağaçlandırma Şube Müdürlüğünün ortak çalışması ile hayata geçirilen Beydağları eteğinin ağaçlandırılması çalışmaları kamuoyuna tanıtılması amacı ile bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Beydağı’nın Karagöz mevkiinde yapılan toplantıya Vali Saran, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda basın mensubu, gazeteci ve yazar katıldı. Tanıtım toplantısına Horata Vadisi ile Kuzey Çevre yolu projeleri damga vurdu.

Horata Vadisinin koruma kurulları tarafından tescillenmesinin son aşamaya geldiğini belirten Vali Saran, Kuzey Çevre Yolu için ise “Endişelerinize ben de tamamen katılıyorum. Ama Karayolları, Güney güzergahının maliyet yönünden ekonomik olmayacağı ve sirkülasyon talebi olmayacağı yönünde öngörüleri var” dedi.

Giderek çölleşen ve kuraklaşan bir süreçte yapılan ağaçlandırma çalışmalarının önemine değinerek konuşmasına başlayan Vali Saran; “10 bin dönümlük alanda 300 bin fidan dikim çalışmalarının yüzde 80’e yakın bölümü tamamlandı. Bu çalışma alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu bölgede en büyük sıkıntımız toprak ve kaynaklarının yetersiz olması. Toprağı diğer bölgelerden getirerek telafi ettik. Su sorununu ise İnderesi vadisinde bulunan ve saniyede 8 m3 debiye sahip kaynaktan yararlanacağız. Bu amaçla 3 ayrı yere su depoları kurarak vadideki suyu buraya taşıyacağız. Bu çalışma azim ve kararlığın bir göstergesidir. Kuraklık ve erozyonun yaşandığı ülkemizde örnek bir çalışmadır” dedikten sonra “Ağaçlandırma çalışmalarımız sadece Beydağı ile sınırlı kalmayacak. Kale, Karahan (Havaalanı güzergahı) ile ilçelerde de bu tür çalışmalarımız sürecek” diye sözlerini tamamladı.

Sedir başta olmak üzere, Ardıç, Badem, Meşe ve Akasya gibi iklim şartlarına uygun fidanların dikildiğine dikkat çeken Vali Saran, "Beydağı ileride Malatya'nın gururu olacaktır" ifadelerini kullandı.

KUZEY ÇEVRE YOLU

Bir basın mensubunun ”Beydağı’nın ağaçlandırılması güzel bir proje ama, buradan Malatya’yı görüyoruz. Tamamen betonlaşmış durumda. Az bir yeşil alan kalmış ama bunu da Kuzey Çevreyolu için yok edeceğiz. Bu çelişkili bir durum değil mi?” sorusuna Vali Saran; “ Evet. Tamamen haklısınız. Ama karayolları yetkilileri burayı maliyet açısından 2-2.5 kat pahalı olması ve araç sirkülasyonunun kuzeye göre tercih edilebilirliliği olmaması nedeniyle kuzeyi tercih ediyor. Ama sorun o değil. Esas sorun Çevre Düzeni Planının (ÇDP)olmaması. Biz bunun bilinciyle geçtiğimiz yıl ÇDP hazırlanması için çalışmalar başlattık. Çalışmalar son aşamaya geldi. O plana göre, tarım, tarih, kültür, maden, yapılaşma gibi alanlarla o alanlarda yapılaşma yoğunlukları belirlendi. Çevre düzeni planınız olmazsa çevre yolunu güneye de kuzeye de yapmanız fark etmez. Çünkü yapılaşma engel tanımıyor. ÇDP ile yapılaşmayı ve yoğunluğu  kontrol altına alacağız” yanıtını verdi.

HORATA VADİSİ

Vali sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece ağaçlandırma çalışmaları ile yetinmiyoruz. Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize de kalıcı formüller üretiyoruz. Horata Vadisi Projesi de bunlardan biri. Vadinin koruma (SİT) alanına alınması için Tabiat ve Kültür Varlıklarını koruma kurunla başvurduk. Vadinin tescillenmesi kurulun bu ayki gündemine gelecek. Sanıyorum ki tescillenecek. Malatya Belediyesi de vadi için hazırladığı projeyi uygulayabilecek. Aksi halde özellikle bir çok bitki örtüsüne sahip olan Horata Vadisini korumamız zorlaşır.  Bunlar çok değerli kazanımlarımızdır. Kaybetmemiz halinde yerine benzerini koyamayacağımız zenginliklerimizdir, buraları korumak, başta yetkililer olmak üzere bizlere, kamuoyu oluşturma ve koruma bilincini geliştirmek üzere basın mensuplarına ve vatandaşlara düşer.”

Vali, Horata vadisinin doğal güzelliklerinin yanı sıra bitkisel örtüsü bakımından da sahip olduğu zenginliğe sadece yetkililerin değil vatandaşlarında sahip çıkmasını istedi.   

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız