SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Apartmanla İlgili Raporu, 'Bilmezkişiler' mi Yazdı?!

Bu Apartmanla İlgili Raporu, 'Bilmezkişiler' mi Yazdı?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da orta hasarlı bir bina için mahkemece görevlendirilen ‘bilirkişi’ heyetinin rapora, zemin + 10 katlı binayı zemin + 11 kat, orta hasırlı durumu ağır hasarlı, 930 metrekare olan zemin alanı ise 1000 metrekare olarak yazması, Malatya’da bazı adli ve idari kurumların deprem konusundaki davalardaki yaklaşımının sorgulanmasına ve “bu raporu bilmezkişiler mi yazdı?” sorularına yol açtı.

6 Şubat depremlerinde Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı bölgesinde bulunan Ayyıldız B Blok için Malatya 2. İdare Mahkemesi tarafından atanan Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı rapor dikkat çekti.

2 inşaat mühendisi ve 1 mimardan oluşan  3 kişilik Bilirkişi Heyetince gerçekleştirilen gözlemsel incelemenin ardından  hazırlanarak mahkemeye sunulan raporda, zemin + 10 katlı olan bina, zemin + 11 katlı olarak yazılırken, böyle bir hatanın rapordaki tüm statik hesaplamaları hatalı çıkarabileceği aktarılırken, binanın zemin alanının 930 metrekare olmasına karşın 1000 metrekare olarak kaydedildiği görüldü. Bu durumun da bina ile ilgili statik hesabını tümden etkilediği ifade edildi. 

Bilirkişilerin orta hasarlı binayı incelemeye görevlendirilmelerine karşın, raporlarında, "Dava konusu yapının idarece ‘ağır hasarlı’ olarak nitelendirilmesinin teknik açıdan doğru olup olmadığının tespiti” şeklinde ifade apartman sakinlerinin tepkisine yol açtı.

Ayyıldız B Blok sakinleri tarafından mahkemeye sunulan itiraz dilekçesinde şu ifadeler kaydedildi.

“1- Bilirkişi heyeti binanın kat sayısını yanlış saymıştır. Zira ilgili bina zemin+10 kat iken, raporda Zemin+11 kat olarak yer almıştır. Böyle bir hata rapordaki tüm statik hesaplamaları hatalı çıkarır. Zira hesaplamaya esas alınan kat sayısı verisi yanlış olursa, bu veriye dayanarak yapılan hesaplamalar da yanlış olacaktır.

2- Zemin alanı 1000 metrekare olarak yazılmış ve hesaplamalar da buna göre yapılmıştır. Ancak binanın zemin alanı 930 metrekaredir. Yapı Statik hesabında +/-1 metrekare dahi sonucu değiştirmektedir. Hal böyle iken 70 metrekare daha geniş hesaplanması statik hesabını tümden boşa çıkaracaktır.

3- Bilirkişi raporunun bilirkişiden istenenler kısmında; "Dava konusu yapının idarece 'ağır hasarlı' olarak nitelendirilmesinin teknik açıdan doğru olup olmadığının tespiti" diye belirtilmiştir. Oysa dava konusu bina idarece ağır hasarlı olarak değil, orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Bu durum ise bilirkişilerin farklı bir binaya ilişkin tespitlerini sehven bu raporda yazdığını göstermektedir.

4- İlgili raporda, incelenen bir kolonun farklı cephelerden fotoğrafı çekilerek, aynı kolon sanki 3 ayrı kolonmuş gibi değerlendirilmiş ve buna dayalı rapor hazırlanmıştır. Bu durum ise, 3 ayrı bilirkişinin farklı farklı çektiği fotoğrafı ayrı kolonlar olarak değerlendirmesi gibi yanlış bir sonuç doğurmuştur.”

Öte yandan, yaptıkları gözlemsel incelemede  zemin + 10 katlı apartmanı, zemin + 11 katlı olarak raporlayan Bilirkişi Heyetinin, “yapı bir bütün olarak incelendiğinde yapının ağır hasarlı olduğu gözlemlenmiştir” sonucuna karşın, binanın her katından alınan karotlarla yapılan performans testi ile ilgili olarak Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sabahattin Aykaç’ın verdiği raporda ise binanın kesinlikle onarılabilir ve güçlendirilebilir olduğu  kaydediliyor.

malatyahaber.com- malatyayenises.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Mlx (6 ay önce)
    Tas kayıp
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emre (6 ay önce)
    Bu binada oturuyordum ve mahkemeye verenlerden biriyim. Binada 10 tane D sınıfı hasarlı kolon var, yani bu kolonlar dayanıklılığını yitirmiş. Araştırıp soruşturmadan bir şeyler uğruna haber yaptığınız için sizi kınıyor ve Allah'a havale ediyorum. İnsanların büyük bir çoğunluğunda Allah korkusu değil artık maddi korku kalmış, yazık!!!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Aynen öyle özel firmaya yüksek miktar para verirsen istediğin raporu verirler
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Vebal almayin (6 ay önce)
    Sayın muhabir hatıra binaen haber yapılmaz gidersin binanın o gerekli olan yerlerinin fotoğraflarını çekersin getirip buraya haberini içerisine serpiştirirsin binayı uzaktan değil yakından çekersin araştırma bir öyle yapılmış olur.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatya44 (6 ay önce)
    Bu gibi sitelerde arsa daire sayısı fazla olanlar onceden agir hasar verilmis siteye itiraz edip orta hasara çevirdiler.Sucuda orta hasarı kabul etmiyenlere yüklemeye çalışıyorlar.Yuksek mebla toplayıp raporu kendi istekleri doğrultusunda aldılar.Simdide 5/4 cogunlugu sagliyamadaklari için guclendirmede yapamıyorlar.Boyala cilala sat mantığı gülüyorlar.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • eser (6 ay önce)
    Bilirkişilerin yaptıkları iş ortada. Asıl mesele karar vericiler bilimsel rapora mı alelade hazırlanmış sözde gözlemsel rapora mı bakacaklar Zaman gösterecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metin (6 ay önce)
    Bilende yaziyor billeyende Eli kulaginda oldu olcak
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 ay önce)
    Malatya'da neler oluyor böyle!!!!!!!!!! Bilirkişi diye güvendiğimiz insanlar böyle hatalar yaparsa kime güveneceğiz??? deprem öncesi yapı denetimi için gelen kişiler alacakları paraya bakmışlardı. Binaları umursamadılar 3 yıllık 5 yıllık binalar ne hale geldiklerini gördük acaba bilirkişilerde alacakları paraya mı baktılar? Aklımda deli sorular??? Allah Malatyalıya yardım etsin . işimiz çok zor.............
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cero (6 ay önce)
    Diplaomalarını bakkaldan mı almış bu mühendis ve mimar ya da birileri öğle yemeği ısmarladı da onun için mi yanlış bilgi verdiler. Ülkenin ve şehrin durumu çok vahim. Böylesine beceriksiz kişileri nasıl oluyorda bilirkişi atıyorlar. Bilgi yok, beceri yok,, atılan imzaların hiç bir sorumluluğu yok, hepsinden daha önemlisi önemlisi kanundan korkuları da yok. Neden kanundan korksunlar ki; kanunlarımız kanunsuzlara ceza değil nerdeyse mükafat veriyor. Ne yaparsan yap bu ülkede herkes serbest yargılanmak üzere sokağa bırakılıyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mert44 (6 ay önce)
    Malatya haber orta hasar raporu almak için firmaya yüksek miktarda para verdi o sitenin yönetimi Devletin bağımsız bilirkişilerinin raporu menfaatlerine ters geliyor Ayrıca site sakinlerinin hepsi yönetimle aynı fikirde değil
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Kernekli (6 ay önce)
    Raporu bilirkişi kopyala yapıştır yazmış katla metrekareyi değişmeyi unutmuş çok belli de benim bostanbaşında 11 katlı binada oturmaya gözüm kesmiyor. Sizin kesiyorsa ne babayigitler var be derim alnınızdan öperim.
    %25
    %75
    Yanıtla