SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Bu Artış 'Deli Dumrul Vergisi' Niteliğinde!."

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, esnaf ve sanatkarları ziyaret ederek, talep ve sorunlarını dinledi.

Keskin esnaf ziyaretlerinde gelen zamlara yönelik tepkiler nedeniyle yaptığı açıklamada, “2022 yılında uygulanan Bağ-Kur primi 2.232 TL tutarındaydı. Ocak 2023 itibariyle bu rakam 3.452 TL olmuştur. Esnafımız yanında bir işçi çalıştırdığında SGK Primi 3.753 TL’dir. Esnaf yanında çalıştırdığı işçi için daha yüksek prim ödüyor. 2023 yılı için açıklanan asgari ücret üzerinden bir işçinin işverene maliyeti 12.259,80 TL’dir. İşyeri kirası, elektrik, doğalgaz, emlak, reklam vergisi gibi zorunlu giderler arttı. Giderler sürekli katlanarak artarken, diğer taraftan esnafın sermayesi eridi, iş gücü düştü, borcu arttı. Marketlerden dolayı haksız rekabet zaten başlı başına bir sorun olarak duruyor. Konutlar için kanunen yüzde 25 artış sınırlandırması getirilirken, işyerleri için aynı sınırlandırma getirilmedi ve yüzde 300’leri bulan artışlar yaşanmaya başlandı. Zorunlu trafik sigortası, kasko, yedek parça ücretleri, araç lastikleri katlanarak yükselmiş durumda.  Esnaf sattığı ürünü, aynı fiyata tekrar rafa koyamıyor.  Bu şartlarda ve mevcut imkanlarla esnaflık yapmak, işyeri çalıştırmak gerçekten ateşten gömleğe dönüştü.” dedi.

Trafik cezalarına da yüzde 112 artış getirildiğini de hatırlatan Keskin, “Devlet vatandaşa verirken oranı düşürüyor, ama devlet vatandaştan alırken oranı orantısız bir şekilde yükseltiyor. Kural ve kurallara uymayanlara elbette ceza olmalı. Ama cezaların bu kadar arttırılması da doğru değildir. Yıllardır trafikte cezalar uygulanıyor, cezalar kesiliyor, peki siz trafikte istenilen seviyeyi yakaladınız mı? Çare cezaları arttırmak değil, artık başka çözüm yolları bulmak gerekiyor” ifadelerini kaydetti.

Araç muayene ücretinin ‘Deli Dumrul* Ücreti’ne dönüştüğünü belirten Keskin, “2023 yılında araçların zorunlu araç muayenesi 1.130.44 TL'ye yükseldi. Bu artış Deli Dumrul vergisi niteliğindedir. Kısa sürede gerçekleşen ve işletme gideri çok düşük olan bir kontrol için bu kadar ücretin istenmesi vicdansızlıktır. Dünyada bundan daha tatlı para kazanan başka bir sistem varmıdır? Bir an önce bu ücret düşürülmelidir.” çağrısında bulundu.

*DELİ DUMRUL:Duha Koca Oğlu Deli Dumrul veya kısaca Deli Dumrul, Dede Korkut Kitabı'nın bölümlerinden birini oluşturan öykü. Destansı bir varlık olan Dumrul, köprüsünden geçenlerden de geçmeyenlerden para aldığı hikayesi ile ünlenmiştir.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Vatan Daş (1 yıl önce)
    Esnaf zor durumda değil 1 e alıp 2 ye satardı, şimdi kira, Elektrik, şu, eleman ücreti diyip 3 e satması eiken aç gözlülük yapıp 5 e 10 a geçirmeye başladı millete. Hepsi öyle, birbirine hemen ayak uyduruyorlar. Eskiden bir maldan 100 tane satan 10 tane anca satıyor şu anda, Haydi halaya..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (1 yıl önce)Vatan Daş isimli kullanıcı yorumuna
    sadece esnaf mı? niye sende övünmüyormusun kahvede ? '' oturduğum ev 1,5 milyon ediyor'' diye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan (1 yıl önce)
    Yarın vekillerimiz esnaf ziyaretine çıktığı zaman yine yağcı kesim işlerimiz iyi der bi sıkıntımız yoktur der ondan sonrada önüne gelene ağlarlar iş yoktur diye
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Sayın başkan bu konuda katılıyorum size
    %46
    %54
    Yanıtla
  • HE HE (1 yıl önce)
    Hem adamı deli dumrul yapın hemde eleştirin. Eden bulur. Düne kadar reis reis reis dediniz dediniz e ne oldu. Normal Türkiyede kural şu olmuş. Dün dündür bugün bugündür. Yazık oldu koca memlekete. Bu veballilerden biride şevket beydir.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • İlhan (1 yıl önce)
    Davula devam.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • taşıyıcı (1 yıl önce)
    İşyerimi kapatıp kiraya verdim , bağkur , ssk , eleman , elektrik ıvırı zıvırı topla zaten hepsi devlete vergi girdisi oluyor. benim yerime gelenler büyük paraları olanlar . artık işçi, eleman derdinden kurtuldum 3 günlük hayatımız var sanayide çürütüp düşünceden hasta olmak istemedim . Allah sanayide çalışana yardım etsin, çalışma saatleri yok , tatilleri yok , huzurları yok , insan gibi muamele yok herneyse artık bizim muasır medeniyet seviyesini yakalamamıza 150 yıl daha var .
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Şu An sabit gelirli bitmiş durumda. Esnaf en iyi durumda. İstediği malı istediği fiyata satabiliyor. Kâr oranı kimi işlerde yüzde yüz, yüzde iki yüz... Kimse karışmıyor. Pandemi döneminde de içinde bulunduğumuz ekonomik kriz döneminde de tanıdığım tüm esnaflar aldı yürüdü. Görünen köy kılavuz istemez. Ama sabit gelirlinin yapabileceği bir şey yok. Elindeki ile yetinmek zorunda.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Sıkıntı yok..sokakta vatandaşa sorsan reis diyor...
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Kendim esnafim ve benim esnaf olan insanlarin çoğu ozellikle mahalle arasinda bakkali manavı berberi terizi vb dukkan calistiran esnaf eridi gitti. Asgari ücret 8.500 oldu ben şahsen dukkanda bu parayi kazanamıyorum ustelik 3.250 bagkur parami bile yatiramiyorum iki yakamiz bir araya gelmiyor ne yazikki bütün küçük esnaf benim gbi gidin sorun 100 esnaftan 90 i bagkurunu yayiran kactane kucuk esnaf var.Dukkan kira elektrik yaz kis 1000 geliyor borç takan giden mi dersin cidden allah yardım etsin artik esnaflık bitti.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Konuşma bitmiştir seneye görüşürüz, padişahım çok yaşa..Laf,laf,laf..
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Beydagini yık gide
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Porsuk 44 (1 yıl önce)
    Sayın başkan,bunları duyulmasi gereken yerlere duyursanız daha iyi olmaz mı. Artık millet masal dinlemekten usandı. Biryerde başka diger yerde baska konusmak ve demeç vermekle olmuyor.Allah bu millete yardım etsin zira kulların yapacagi yok.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • YEŞİLYURT (1 yıl önce)Porsuk 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya haber sitelerine grip başkandn başka malatya esnafnı malatyalı ınsanlarnı hakkını savunan zamlardan dolyı sürkli bu ve bunda fzla konulari dile getirn başka bir kişi görebiliyomusnz
    %46
    %54
    Yanıtla