SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Binaların Hasar Almasının Başka Nedenleri Var"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi tarafından “Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayının Raporu’nun basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen programa, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, İnönü Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Ülker katıldı. 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, “Malatya Kent Konseyi, yaşanan 6 Şubat depreminden sonra bir çalıştay düzenlemişti. Bu çalıştayımıza birbirinden kıymetli bilim insanları bildiriler sunmuşlardı. Aynı zamanda Sivil toplum Kuruluşları (STK) çalıştayda Malatya şehrinin bundan sonrası için görüşlerini tamamını bir kitapçıkta topladık” dedi.

“Amacımız Kente Daha Fazla Katkı Sağlamak”

Depremden sonra yapılan ilk çalıştay olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, “Amacımız bu süreç içerisinde kente nasıl bir katkılar sağlayabiliriz. Yapılacak yeni imar uygulamalarda nasıl destek olabiliriz. İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi ile Kent konseyi işbirliğiyle bu çalıştay yapıldı. Değerleri hocalarımızın katılımı ile görüşleri alındı. Bazı Sivil Toplum Kuruluşlarımızın görüşleri alındı. Çalıştay’da neler yapılabilir? Yapılan uygulamalar nasıl? Özellikle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Hasar Tespitleri ile ilgili uygulamalar nelerdir? Yapı stoğumuz ile ilgili neler yapıldı? Bunların analizleri ve değerlendirmeleri hocalarımız tarafından anlatıldı. Çalıştay raporuna da görüş olarak sunuldu. Malatya’nın zemini ile ilgili çok önemli görüşler ve değerlendirmelerin raporda yer aldı." dedi.

“Elazığ Depremini Bir Milat Olarak Almamız Gerekiyordu”

Erzincan ve Bingöl depreminde hep sahada olduklarını belirten Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Ülker, “Depreme hâkimdik. Depremin ne olduğunu biliyorduk. Onun içinde yol göstermek amacıyla her zaman sahanın içerisinde olduk. Biz esasen Elazığ depremini bir milat olarak alıp bazı şeyler yapmamız gerekiyordu. Elazığ ve Malatya depremlerinde incelemeler yaptım. Malatya’daki incelemelerde ben şunu gördüm. 1975 yılında yapılan deprem yönetmeliğine veya yönetmenlik dışı yapılan yapıların suratle gözden geçirilmesi, incelenmesi ve karar verilmesi gerekiyordu” dedi. 

Bostanbaşı’nda zeminde sıvılaşma olduğuna inanmadığını söyleyen Ülker, “Bu binaların hasar almasının başka sebepleri var. Bu sebepler genel olarak işçilikten dolayı hataların olduğunu, binalarının tasarımından dolayı hataların olduğunu ifade etti.  

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Mehmet (6 ay önce)
    Bir bilim insanı araştırma yapmadan konuşmaz. ''Boştanbaşında sıvılaşma olduğuna inanmıyorum, binalardaki hasarın nedeni işçilikten kaynaklamaktadır.'' gibi yorumlar sorumlu olanları aklamadan başka bir şey değildir. Bunların inandırıcılığı var mı?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • LİDER (6 ay önce)
    kent koseyindeki kıymetli hocalarımız eşliğinde bir ekip oluşturulup belirsizliğini koruyan orta hasarlı binaların akibeti bir an önce netleştirilip vatandaş rahatlatılmalıdır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Abdül (6 ay önce)
    Sevgili Abdülkadir hocam yeni caminin musluğu kıbleye mi başka tarafa mı tartışması bitmiş galiba ki muhteşem mühendislik bilginizle sismoloji ve inşaat mühendisliğine level atlamışsınız. Sivil toplum olarak bu şehrin size çooookkk ihtiyacı var başka konularda da hep aydınlatın bizi ilminizden faydalandırın maşallahhhh...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • a haber (6 ay önce)
    a habere çıkın siz yakında rektör olursunuz
    %92
    %8
    Yanıtla
  • bir reklam (6 ay önce)
    akp li belediyeleri koruyan bir reklam dinlediniz
    %93
    %7
    Yanıtla
  • deprem mühendisi (6 ay önce)
    Sayın Ülkerin uzmanlık alanı deprem mühendisliği ve betonarme değildir..
    %72
    %28
    Yanıtla
  • coğrafyacı hocaya ne demeli :)
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Depremzede (6 ay önce)
    Sayın Prof. Dr Mehmet Ülker size bir soru yöneltmek isterim 6 şubattan şimdiye kadar Malatya'da hasar durumu olarak ağır hasardan orta hasar veya hafif hasara çevirdiğiniz kaç bina var birde size gelen toplam ağır hasarlı bina sayısı kaç öğrenmek istedim cevabı buradan verebilirsiniz. 2.sorumda bunun tam tersi size hafif ve orta hasarlı kaç bina müracaat etti siz bunların kaçına ağır hasar verdiniz.şimdiden teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • akçeli işleri karıştırma...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 ay önce)
    Masa başında ancak inandım, düşündüm, tahmin ediyorum vs. gibi laflar edilir zaten. Büyükşehir kent konseyinden de fazlası beklenmez. En iyisi siz yine hanımlara otobüs ile tur düzenleyin, boyunuzdan büyük işlere girip milletin kafasını karıştırmayın. Koskoca büyükşehir kent konseyinin düştüğü duruma bak.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Bu sefer yorumla alakalı bir ad koymayacağım (6 ay önce)
    Artık Bostanbaşı'da ki binaları orta hasara çevirip orayı tekrar prestijli hale getirmeye çalışmak yerine şu zemini sağlam olan bölgelere daha çok önem verseniz diyorum.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 ay önce)
    Eskiler iyi bilir bostanbaşının nasıl bir kayısılık bahçe arazisi olduğunu yüksek katdan olsa çöşnük tarafındaki yüksek binalarda çok hasar alırdı sapasağlam demek zemin iyi değil bostanbasinda
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ramazan Algan (6 ay önce)
    Bilim adamları inanmak yada inanmamakla mı konuşur. Böyle mi olur. Rakamlar nerede. Kaç yerde sondaj yapılmış. Kaç kuyu açılmış. Kaç metrede su çıkmış, kaç metrede kaya çıkmış. Toprak türleri neler. Bu işin standardı ne. Bostanbaşini kurtarma operasyonu. Hayırlı olsun.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • ali (6 ay önce)
    yüksek kat ..zemin sağlam
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Öğretmen (6 ay önce)
    Coğrafyacı zemine etüt uzmanı olarak konuşuyor. ne güzel ne güzel
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Selma BARLAK (6 ay önce)
    Kim ne derse desin bende zemin sıvı inanmıyorum çünkü Mütahit kullandığı malzeme ortada karot örnekleri ortada alınan karot örnekleri betonda yüzde %40 olması gereken değerler %8 çıkarsa suç zeminin mi oluyor
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Selma BARLAK (6 ay önce)
    Bostanbasi hakkındaki gerçekleri siz gibi ehil kişilerden duymak bizleri sevindirdi ÇÜRÜK yapılaşmaya imza atanlar,zem8n hatası sıvılaşma diyerek kendi hatalarını halen örtmeye çalışıyorlar, mutahitler her 5 kata bir bodrum yapsalar mış,Perde duvar,kullansalarmış,demiri gerektiği gibi,çimento ve beton,çalmadan hakkını vererek kullansalar mış,ve bunları denetleyenlerde denetleme yapmadan denetimden geçirmeseler miş,yani iş yapan yaptığı işi düzgün yapsa lar mış bugün bu kadar hak almaz,ahiretlerinide zehir etmezler mış. Şükr ediyorum ki Rabbime Mağdurlar tarafındayız,ya Allah korusun mağdur eden tarafta olsaydik,hem Dünyamız hem ahiretimiz,gidecekti.. Rabbım razı olsun. Bostanbasi ile ilgili gerçekleri daha çok duyurmamız isterim...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Bizim binamız Tecde'de ve binamız az hasarlı zemin sağlam ama şöyle bir gerçek de var bizim binanın yapısında C30 beton kullanılmış ve perde beton var binada altında dükkanda yok duvarlar da kalın yani böyle düşününce de bir sorguluyor insan bu bina zeminden mi yoksa sağlamlığına mı az hasarlı diye ki Bostanbaşı'da bütün binalar 2.depremde ağır hasar aldı diyorlar fakat 1.deprem de ağır hasar alan binalar da varmış bina ilk depremde bile ağır hasar aldıysa o zaman bu binaya gerçekten zeminden mi ağır hasar aldı diyeceğiz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasbi (6 ay önce)
    İhtiyar heyeri yine toplanmış, mahalle ağzıyla konuşuyorlar... Kitabi konuşun kardeşim kitabi... Kafadan sallamayın...
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Malatyali (6 ay önce)
    Bilim insani inançlarla degil bilimsel verilerle konusur sahaya cikip zeminde sivilasma var mi yok mu iscilik hatalari var mi yok mu analiz etmeniz gerekiyordu aksi hakde ezbere yapilan degerlendirmelerin bizlere zerre katkisi yok
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Hakkı (6 ay önce)
    Evet başka nedenler var. Siz söyleyemediniz, ben söyleyeyim. Yandaş müteahhit, betoncu, denetimci ve yöneticiler.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Tahir (6 ay önce)
    Yetişdirdikleri öğrencilerin ürünü bu hasarlar...Yetersiz eğitmen= yetersiz öğrenci... yani ne ekersen onu biçersin...
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Servet (6 ay önce)
    Utanmıyorsunuz degilmi oturdunuz ne diyecek ne demiyek yav garibaninsirtina vurak işçi işini iyi yapmamis diyek çıkak kenari zemini onaylayan belediyeyi mutahiti kurtarmak yazıktır orya oturuyorsunuz utanın utanın
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Mehmet Gerçek (6 ay önce)
    Sıvılaşma olduğuna inanmıyormuş. Karşısında onca insandan kimse neye göre hangi araştırma inceleme sonucuna göre bu kanaate vardın dememiş mi?
    %59
    %41
    Yanıtla
  • malatyalı (6 ay önce)
    İsmi geçen müteahhit ve oğlu tanıyanlar bilirler suyu üfleyerek içer bu arada
    %71
    %29
    Yanıtla