Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat saat 04.17'deki 7,7 ve saat 13.24'teki 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin yanı sıra 27 Şubat'taki Yeşilyurt merkezli 5,6 büyüklüğündeki depremin büyük yıkıma yol açtığı Malatya'da, binalardaki hasarın tespiti için oluşturulan ekiplerin çalışmalarının ne kadar sağlıklı olduğuna ilişkin yoğun tartışmalar yaşanırken, önce 'hasarsız' daha sonra 'az hasarlı' raporu verilen Dörtyol'daki bir binanın durumu, tespitlerin 'üstünkörü ve sağlıksız' olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Depremde yıkılan bir binanın üstüne çöktüğü arka caddeye cepheli bir binanın arkasındaki hasara karşın, bu binanın ön cephesine bakılarak 'az hasarlı' raporu verildi.
HASAR TESPİTİ ŞİKAYETLERİ..
Malatya'da büyük yıkıma ve can kaybına yol açan depremlerde, bina stokunun çok önemli bir bölümü zarar gördü. Yüzlerce bina ilk günkü depremlerde çökerken ve yüzlerce kişiye mezar olurken, kentin birçok bölgesinde binalar oturulamayacak derecede hasar gördü.
Depremlerin ardından başlatılan hasar tespit çalışmalarının ilk bölümü, tamamen üstünkörü bir şekilde yapıldı. Oluşturulan ekipler, sakinlerinin neredeyse tamamına yakını tarafından terkedilmiş olan binalar için, dışarıdan bakarak ya da yüzeysel incelemelerle hasar raporları düzenlediler. Sadece duvarları çatlamış, kolon ve kirişlerde hasarı bulunmayan birçok binaya "ağır hasarlı" raporu verilirken, girilemeyecek derecede hasarı bulunan binalara da yine dışarıdan görünen duruma göre 'az hasarlı' ya da 'orta hasarlı' veya 'hasarsız' raporu verildi.
Binalardaki konut ya da işyerlerinde oturanların haklarını arayacakları davalara konu olacak bu hasar tespitinin gerçekleri yansıtmadığı ve üstünkörü yapıldığı yolundaki yoğun şikayetler üzerine, ilk yapılan tespitler geçersiz sayılarak bir kez daha tespit çalışması başlatıldı.
İkinci tespit sonuçlarına da ilki kadar olmasa da yine çok sayıda itiraz gelince, bazı bölgelerde üçüncü hasar tespiti çalışmaları da yapıldı.
Ancak depremin üzerinden zaman geçtikten sonra, hasar tespit çalışmalarıyla ilgili başka iddialar ortaya atılmaya başladı ve iktidara siyasi yakınlıkları olan birçok müteahhidin hasar raporlarını etkileyerek, hasar oranını düşürdükleri, oturulamayacak durumda olan binaların dahi ağır ya da orta olarak belirtilen hasarını az hasarlıya dönüştürdükleri iddiaları yoğunlaştı.
Yine, hasar tespitleriyle ilgili aynı incelemeye ilişkin farklı sonuçlar ilan edilmesi, buna ilişkin şikayetlere karşın yetkililerin, esas sonucun muhtarlıklarda ilan edilecek raporlarda bulunduğu yanıtını verdikleri gözlendi.
ARKASI GÖÇMÜŞ BİNAYA 'AZ HASARLI' RAPORU VERDİLER!
Hasar tespitleriyle ilgili şikayetler sürerken, bu çalışmaların ne kadar özensiz yapıldığı ve gerçek dışı olduğu, Dörtyol mevkiinde İnönü Caddesi'ne cepheli bir binanın ilk günkü depremde çökerek, arkadaki Halep Caddesi'ne cepheli bir binanın arka bölümünde yol açtığı tahribata rağmen, bu binaya 'Az Hasarlı' raporu (kupür görsellerde) verilmesiyle tescillendi.
Hasar tespit ekiplerinin, Kavaklıbağ Mahallesi Halep Caddesi'ne cephesi olan binanın, ön tarafına bakarak ilk incelemede 'hasarsız', ikinci incelemede ise 'az hasarlı' raporu verdikleri belirtilirken, bu binanın çöken ana caddeye cepheli binanın yıkılması sırasında aldığı ağır hasara rağmen böyle bir rapor çıkması tepkilere yol açtı.
Kavaklıbağ Mahallesi Halep Caddesi 41 numaradaki 4 katlı binayla ilgili verilen rapora itiraz edileceği belirtilirken, bu durumda çok sayıda bina bulunduğu ifade ediliyor.
malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: Ön cephesi (aşağıda) normal gözükmesine rağmen, arkası (üstteki fotoğraflar)üstüne çöken bina nedeniyle büyük hasar alan, ancak ekiplerin ön cephesine bakıp önce “hasarsız” sonra da “az hasarlı” raporu verdikleri bina