Malatya Belediyesi, 3 devasa kayısı anıtı yaptırarak çevreyolundaki kavşaklara konumlandırmaya başladı.
Siparişinin bir yıl önce verildiği öğrenilen kayısı anıtları, parçalar halinde Mayıs ayı başında Malatya’ya getirildi ve Mişmiş Park fuar alanında monte edildi. Kayısı anıtlarının montaj işlemi ise yaklaşık 15 gün sürdü.
Ankara’da faaliyet gösteren ve çoğunlukla Anadolu kentleri belediyelerine heykel, anıt, rölyef ve saat kulesi inşa eden Artil Endüstriyel ve Sanatsal Çözümler Ltd. Şti’ne sipariş edilerek yaptırılan Malatya kayısısını sembolize eden eserler, kaide, anıt ve kayısı yapraklarından oluşuyor. İlki Adliye kavşağına dikilen eserin kayısı ağacının gövdesini sembolize eden kaidesi 2,5 metre, kayısı anıtı ise 7,5 metreden oluşuyor. Kayısı anıtı böylelikle toplamda 10 metrelik bir yüksekliğe ulaşıyor.
Yaprakları Ancak Havadan Görülebilecek!
Ankara Ostim’deki Artil Sanat atölyelerinde yapılan kayısı anıtlarında, kayısı anıtı ile kaide arasında, yani kayısının altına yerleştirilen 13 kayısı yaprağı da dikkat çekiyor. Yaprakların sayısı Malatya’nın 13 ilçesini sembolize ediyor. Ancak bu yapraklar göz seviyesinde herhangi bir anlam ifade edecek bir görüntüye sahip görünmüyor. Yapraklar, ancak yukarıdan bakıldığında bir form çerçevesine sahip olduğu görülebiliyor.
Estetik kaygının güdülmediğinin ve Malatya kayısısı gerçekliğine yaklaşmayan bir görüntünün baskın olarak gözlemlendiği kayısı anıtının dikilmesi için yaklaşık 10 kişiden oluşan bir ekip 3 gün boyunca çalıştı.
Malatya Belediyesi’nin Fahri Kayahan Bulvarı’na yerleştirdiği devasa bir el içindeki kayısı anıtı da estetik olmaması nedeniyle eleştirilere muhatap oluyordu.
Fotoğraflar: Niyazi DOĞAN