Malatya Belediyesi’nin toplu taşımada yeni proje olarak sunduğu Tram-Bus’ın tanıtıldığı basın toplantısında Belediye Başkanı Ahmet Çakır çok dikkat çekici bir cümle kullandı: Trum-Bus Türkiye’de bazı şehirlerde uygulandı ama çeşitli nedenlerle uygulamadan kaldırıldı.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır toplantıda Tram-Bus’ın özelliklerini ve diğer toplu taşıma araçlarına göre üstünlüklerini saya saya bitiremedi.
Ama bu sözlerinin ardından Tram-Bus’ı toplu taşıma aracı olarak kullanan bazı şehir yönetimlerinin bu sistemden vazgeçtiklerini söylemesi Malatya Belediyesi yönetiminin halkın gündelik hayatını doğrudan etkileyen birçok alanda yaptığı çalışmaları deneme-yanılma yöntemiyle yürütmesini ve olumsuz sonuçlarını yeniden gündeme getiriyor.
Çünkü Malatya Belediyesi’nin üst düzey yöneticilerinin açıklamalarına göre, belediye yönetimi deneme-yanılma yöntemini normal bir çalışma yöntemi olarak görüyor hatta bu yöntemin gerekli olduğuna inanıyor.
Belediyenin hem halkın yaşam kalitesini düşüren hem de büyük ekonomik israfa yol açan Malatya’yı ‘yap-boz’ tahtasına çeviren uygulamaları en çok da kaldırım yapım çalışmalarında ve kent trafiği düzenlemelerinde kendini gösteriyor.
Kaldırımlar, araç ve yaya trafiğinin durumu hesaplanmadan düzenleniyor, bir hafta sonra sökülüyor, yeniden yapılıyor.
Kent içi trafik ise bütünüyle göz kararı tahmin ve öngörülerle yönetiliyor.
Gerekçeleri ise; işin sonuçlarını baştan kestirememek.
Belediye yönetiminin Malatya’yı bir deneme tahtasına çevirdiğine yönelik bu anlayışı ya da çalışma yöntemini Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt çok açık biçimde anlatıyor ve savunuyor.
Bir süre önce TV Malatya’da Bülent Yalvaç’ın sunduğu Malatya Görünüm adlı programa katılan Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, sonuçları bakımından Malatya halkının gündelik yaşamını olumsuz etkileyen ve büyük kaynak israfına yol açan bazı işlerin deneme-yanılma yöntemi ile yapıldığını itiraf etmekle kalmadı, bu yöntemin normal bir uygulama olduğunu savundu.
Program sunucusu Bülent Yalvaç’ın “Akpınar’da ilk çalışma yapıldığı zaman eski belediyenin önünden Kışla Caddesi’ne gidildiğinde Akpınar’a bir dönüş var. Sonra burası trafik işaretleriyle kapatıldı, tekrar kaldırım yapıldı, tekrar kapatılıp açıldı. Bu tür işler en başından bir proje doğrultusunda yapılmıyor mu?” şeklindeki sorusuna Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt “ Bazen deneme yanılma yöntemi de olması gerekiyor bu tür işlerde. Çünkü kestiremiyorsun, hesaplayamıyorsun” sözleriyle cevap verdi.
Malatya Belediyesi’nin deneme-yanılma yöntemini bir alışkanlık haline getirmesi, bu yöntemi savunan yöneticilere sahip olması, en önemlisi de Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın Tram-Bus projesini Malatya’nın trafik sorununa en doğru reçete olarak sunmasından sonra “Trum-Bus Türkiye’de bazı şehirlerde uygulandı ama çeşitli nedenlerle uygulamadan kaldırıldı” şeklinde konuşması milyonlarca liralık bütçe ile gerçekleştirileceği açıklanan Tram-Bus projesine, trafik ve ulaşım mühendisliği yöntemleri ile değil, deneme-yanılma yöntemi ile karar verildiğine yönelik kuşku yaratıyor.
Projenin açıklandığı basın toplantısında Ulaşım Hizmetleri Müdürü’nün kıyıda köşede oturup, müdür yardımcısının Başkan Ahmet Çakır’la basın karşısına çıkması, projeyi görseller eşliğinde anlatan danışmanın bugüne kadar ağaç kesmek dışında marifeti ve ulaşım konusunda uzmanlığı olmaması da Tram-Bus konusunda verilen kararın Malatya gerçekleri ile uyuşup uyuşmadığı konusunda soru işaretlerinin doğmasına neden oluyor.
Belediye Başkanı Çakır’ın kafasının da Tram-Bus konusunda net olduğunu söylemek zor. Başkan Çakır’ın sorulara verdiği cevaplardaki kimi çelişkiler ve yetersizlik içeren bilgiler, Tram-Bus projesinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında seçimlerin zamanında, yani Mart 2014’de yapılacağını açıklamasına karşın Başkan Çakır’ın şehre değil, seçime yatırım acelesinden kaynaklanan altyapısı sağlıklı biçimde inşa edilmemiş bir proje olduğu izlenimi yarattı.