SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bu da MTÜ'nün YÖK Karnesi.. Tam 26 'SIFIR'ı Var!

0
Güncellendi - 2021-12-14 03:12:06
Bu da MTÜ'nün YÖK Karnesi.. Tam 26 'SIFIR'ı Var!
A- A+ PAYLAŞ

REKTÖRÜ KENDİNİ 'YILIN REKTÖRÜ' İLAN ETTİRDİ AMA!. Son zamanlarda, “2018 yılında icralık borçları var iken, Rektör olduktan sonra hızla zenginleştiği” iddialarına yönelik çok sayıda habere konu olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Aysun Bay Karabulut, kamuoyundaki olumsuz imajını düzeltmek için katıldığı TV programlarında hayali başarı öyküleri anlatırken, üniversitelerin bağlı olduğu üst kurum olan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Malatya Turgut Özal Üniversitesi için hazırladığı yıllık başarı karnesinde; gerçeğin, Rektör Karabulut’un anlattıklarının tam tersi olduğunu ilan etti.

“Yılın Rektörü” ödülüyle propaganda yapıyor ama…

Hakkındaki “haksız zenginleşme” ve kötü yönetim haberlerinin ulusal basında da yoğunlaştığı geçtiğimiz günlerde, bu haberin yayınlanmasından iki saat sonra, akademik camiada hiçbir karşılığı olmayan ve genel başkanlığını inşaat şirketi yönetim kurulu üyesi Ferudun Cevahiroğlu’nun yaptığı bir kuruluş tarafından usul ve yöntemi bilinmeyen bir şekilde ‘yılın rektörü’ seçildiği ilan edilen Aysun Bay Karabulut’un, her yerde kullanmaya başladığı bu “yılın rektörü” propagandası da YÖK’ün resmi verilerinin açıklanmasından sonra hüsranla sonuçlandı.

Aysun Bay Karabulut’u “yılın rektörü” seçen kuruluşun yönetim ve denetim kurulundaki 200 kişi arasında 67’si işadamı, 47’si antrenör, 7’si hakem, 1’i mobilyacı, 19’u avukat, 2’si teknik direktör, 6’sı muhasebeci unvanı taşıyor.

YÖK, Aysun Bay Karabulut’a görevinin 3. yılında da bol sıfırlı bir karne verdi 

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin faaliyetlerinin, “şeffaflık ve hesap verebilirlik” ilkelerin doğrultusunda yönetilmesi amacıyla 2018 yılında başlattığı ve üniversitelerin başarı ya da başarısızlık karnesi olarak değerlendirilen uygulama çerçevesinde, üniversitelerin “İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu yayımladı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin 2020 yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu incelendiğinde, Rektör Aysun Bay Karabulut’un 3. yılının değerlendirmesi niteliğindeki 2020 yılı karnesinin de, 2019 yılı karnesinde olduğu gibi bol sıfırlı olduğu görülüyor.

YÖK, MTÜ için hazırladığı 2020 Yılı Karnesi’nde 64 kriterin 26’sı için 0 (sıfır) verdi,

Rekör Aysun Bay Karabulut’tan çok, Rektör’ün eşi olmak dışında MTÜ’de herhangi bir yetki ve vasfı olmayan, buna rağmen üniversitenin resmi her programında üniversite yetkilisiymiş gibi görüntü veren veteriner Ercan Karabulut tarafından yönetildiği iddia edilen Malatya Turgut Özal Üniversitesi için YÖK tarafından hazırlanan 2020 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi yönetimi, YÖK’ün belirlediği 64 kriterden 26’sından 0 (sıfır) aldı.

9 kategoride anlamlı bir sırada olmadığı için not bile verilmedi

Rektör Aysun Bay Karabulut’un, bilimsel alanda destan yazdığını ve göz kamaştırdığını ileri sürdüğü Malatya Turgut Özal Üniversitesi, YÖK’ün 64 kriterinin 26’sından sıfır almakla kalmadı; ulusal ve uluslararası üniversiteler sıralamasında, anlamlı bir sırada yer alamadığı için bu kriterlerin karşılığı boş bırakıldı.

Bu kriterlerin sayı / oran hanesinin boş bırakılması MTÜ’nün dünyadaki ilk 1500 üniversite arasına giremediği anlamına geliyor.

MTÜ, YÖK kriterlerinin yarısından daha fazlasından sınıfta kaldı

YÖK’ün MTÜ 2020 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, MTÜ’nün anlamlı bir değere karşılık gelmeyen ve bu nedenle sayı / oran hanesi boş bırakılan kategori sayısının 10 olduğu gözlenirken, 26 kriterdeki sıfır notu ile birlikte YÖK’ün MTÜ’yü başarısız bulduğu kategorilerin toplamı 36 oldu.

Böylelikle, 64 kriter üzerinden değerlendirme yapan YÖK’ün karnesine göre, MTÜ toplam kriterlerin yarısından daha fazlasından sınıfta kalmış oldu.

Uluslararasılaşma kategorisinde 7 sıfır

MTÜ, YÖK’ün İzleme ve Değerlendirme Raporu’ndaki “Uluslararasılaşma” kategorisindeki 9 kategoriden 7’sinin karşısında yer alan değer de sıfır oldu.

Burs verdiği öğrenci oranı: SIFIR

ATV’de geçtiğimiz günlerde katıldığı programda, üniversitenin ekonomik faaliyetlerinden (acı kayısı çekirdeği satışı) elde edilen gelirin öğrencilere dağıtıldığını söyleyen Rektör Aysun Bay Karabulut’un verdiği bu bilgi de YÖK tarafından yalanlandı.

YÖK, İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin sağladığı eğitim burslarından yararlanan öğrenci oranını % 0 (Sıfır) olarak açıkladı.

YÖK’ün 2020 MTÜ İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kategorilere göre sıfır notu aldığı bazı kriter başlıkları şöyle:

Eğitim – Öğretim Kategorisi

Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) ilk %5’lik dilime giren program sayısı: 0

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ilk %5’lik dilime giren program sayısı: 0

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda akredite olduğu belirtilen lisans programı sayısı: 0

Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen e-yayın sayısı: 0

Araştırma – Geliştirme, Proje ve Yayın Kategorisi

YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ve sanat ödülleri sayısı: 0

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) istihdam edilen doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı: 0

Üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı: 0

Endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı: 0

Endüstri ile ortak yürütülen projelerin toplam bütçesi: 0

Yayın alımının bütçeye oranı: % 0

Yurt dışındaki üniversiteler veya kurum ve kuruluşlar ile ortak yürütülen proje sayısı: 0

YÖK 100/2000 Projesi doktora bursiyeri sayısı: 0

TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı: 0

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) istihdam edilen doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı: 0

Üniversitenin yeşil, çevreci üniversite endeksindeki sıralaması: 0

Üniversitenin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında aldığı ödül sayısı: 0

Üniversitenin engelsiz üniversite ödülü, engelsiz bayrak ödülü, engelsiz program nişanı ve engelli dostu ödülü sayısı: 0

Anlamlı bir sıralamaya giremediği için sayı / oran hanesi boş bırakılan kriterler:

Üniversitenin THE’ya göre dünya sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)

Üniversitenin THE’ya göre bölgesel (Asya) sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)

Üniversitenin THE’ya göre ulusal sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)

Üniversitenin ARWU’ya göre dünya sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)

Üniversitenin ARWU’ya göre ulusal sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)

YÖK’ün MTÜ’ye verdiği karnedeki diğer bazı kriterlerdeki oran ya da sayılar şöyle:

Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranı: % 0,43

Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranı: %0, 57

Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğretim elemanı sayısı: 1

Üniversite laboratuvarlarında Ar-Ge, inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmetlerden elde edilen gelir: 4000

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin kâr ya da zararının toplam ciroya oranı: (Sayı / Oran Hanesi Boş)

Yüksek performansını sertifika üretmek konusunda göstermiş…

YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, 26 kriterin karşılığı sıfır, 10 kriterin karşılığı ise anlamlı bir sıralama içinde olmadığından boş bırakılan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin sertifika vermek konusunda ise yüksek bir performans gösterdiği görülüyor. Rapora göre, “Sürekli Egitim Merkezi ve Dil Merkezi tarafından verilen sertifika sayısı” 273 olarak görülüyor.

Son zamanlarda bir temizlik işçisinin, MTÜ’de verilen sertifikalarla önce memur yapıldığı, daha sonra akademik kadroya atandığı iddiaları gündeme gelmişti.

Üniversitelerin “sertifika istismarı” ayyuka çıkmış durumda

Sertifikalar, YÖK’ün tüm uyarılarına karşın, üniversitelere alınacak kişiler için özel şart üretme mekanizması olarak kullanılıyor ve sadece alınmak istenen kişi dışında bulunamayacak sertifikalar üretiliyor.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: MTÜ'nün rektörü Aysun Bay Karabulut ve kocası Ercan Karabulut

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Canan (3 yıl önce)
    Bunun yaptığının yüzde birini ahmet kızılay hoca yapsaydı, aynı gece görevden alırlardı. Parti kur oy vereçeğim aysun hoca. Büyüksünn. ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Sanki oda Turgut Özal Ünversite sinden geri kalır hastamızı para ile muayene ettiriyoruz buna rağmen borç batağımdaymış esnafın ödemesini 180 günde bile yapmıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ya ferit bey aynı konumu şimdi bu. Yanlış yönetme ayrı, hata yapma ayrı. Aysun hanımın çiftliğinden bahsediyoruz biz
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Şu kocasının bide sakız işi var. sürekli ağzında sakız, çat çat. Ayıp yaa. Babanızın çiftliği kabul. Ondan yana sıkıntı yok ama bari maraba olarak gördüğünüz çalışanlarınızın yanında şu sakızı çıkar. ??
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Aynı ekonomimiz gibi.gösterimde süper ama gerçekte hiçbirşey yok.hayaldi gerçek oldu.malatya ya 2.ünv.hiç gerek yoktu.sırf birilerine kadro açmak için.yazık bu milletin parasına
    0
    0
    Yanıtla
  • zaferdemir (3 yıl önce)
    Eş rektör ortalıklarda yok! Seside çıkmıyor kuzunun. Allahın sopası yok Aysun hanım. Ettin buluyorsun. Dedikodu yuvasıydı zaten. Baş dedikoducuyu biz biliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Egitimci (3 yıl önce)
    Şimdi bu kadar haber yapılıyor çık bir açıklama yap deki yalan ispatı bu. Sessiz kalmak çözüm değil ki haber sitesi elinde belgeyle konuşuyor siz de çıkın diyin yalan hatta kanuni saklı hakkınızı kullanın. Çok tuhaf tuhaf ötesi
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (3 yıl önce)
    ablamızın kardeşi kendine üniversite açmış tabi ki rektörlük oynayacak... külliyeye duyuracak konuklara konferans verdirmekten başka faaliyeti olmayan rektörlüğü bilim üretmek yerine yukarıya yaranıp aşağıyı küçümsemek sananların yüksek lisesi olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Heredot Cevdet (3 yıl önce)
    Bir gün bir hoca tahtaya bir tane bir koymuş yanınada öğrencilerine sorarak zenginlik ev araba evlilik çocuk vs Şeyler için sıfır koymuş bunların başına bir eklemiş öğrencileri sormuş bir nedir hocam hoca demişki bir şahsiyetinizdır biri silerseniz geri de hiçbir şey olmaz bilmem anlatabildim mi
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (3 yıl önce)
    Yılın rektörü ?gülmekten yazamadım vallahi
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Biri çıkıp demiyor ki, ya her gün bi bürokratı ziyaret ediyor sun, hepsine kayısı paketi hediye veriyorsun. Her bir paket zatan 400-500 tl bunların parası nerden geliyor? Böyle birini atayarak kendine sorun hazırladı tayip Erdoğan.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    çeşitli konularda ödül organizasyonları tertip edip,istenilen kişileri parlatma herkesin bildiği unsurun ülkemize mirasıdır.sayın rektör işlerin nasıl yürütüleceğini bilmesi bu mirasın korunması açısından önemlidir.sıfırda alsa bize ödül çook..
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali Demirci (3 yıl önce)
    Ülke üniversite mezarlığına dönüşmüş durumda maalesef. Liselerde bile daha iyi eğitim veriliyor. İki tane bina yapıp kendi adamlarına makam vermeyle üniversite olunmaz. Üniversitelerde bilim üretilmiyor. Sadece siyaset yapılan bir alan olmuş. YAZIK
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim (3 yıl önce)
    Yazıkkkkkkkk Yalanın doğru olduğu bir kurum nereye kadar ayakta kalabilir. Harcanan tüyü bitmemiş yetim hakkına yazıktır. Neden bilim yapılmadığının hesabı; Çalışacak lab yok. Projelere para yok, Kaç hoca aynı odada oturuyor. Görevlendirme sıklığı nedir. Mesaiye gelme oranı nedir. . . . . Yazıkkkkkkkk Üniversitelerin asil görev: BİLİM BİLİM BİLİM Bilimide evrensel yapmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • alim (3 yıl önce)
    Rektörümüz acaba bugün Ankarada hangi ülkenin büyükelçisini ziyaret ederek harika projelerini anlatmış? Yılda 6-7 milyar dolar!!! kazandıracak kayısı projesi ne oldu? Ne zaman hayata geçirilecek?
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (3 yıl önce)
    rektör sadece rektör olduğundan bu yana mal mülk edinmede 1.sırada
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNC (3 yıl önce)
    Birinci olmuş işte, SONDAN BİRİNCİ
    0
    0
    Yanıtla
  • Sunay (3 yıl önce)
    2023 de sende bacında görecek!
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu dünya geniş Ahiret var orda plaket vermiyorlar ☺☺☺☺ orda torpil yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak (3 yıl önce)
    Turgut özal üniversitesine gelen tüm öğrenciler pişman. Haberlerde sürekli reklamını yapan aysun hanım milletin gözünü boyamaktan başka yaptığı bir şey yok. Yazık günah. Üniversite elimize sıkacak dezenfekte yok iken en güvenli üniversite secilmesi bizleri güldürdü. ? Ayıp yaaa
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim Dayı (3 yıl önce)
    MTÜ yi oyun odasına çevirdi Aysun Hanım. Eline bir avuç acı kaysı çekirdeği alıp herkesi ve Reis in gözünü boyayacağını düşündü. Çok akıllılar ya o yakışıklı eşi ve kendisi? vurup çeviriyorlar. Bilimsel üniversite adına hiçbişey yok. Yakında covid in ilacını da buldum derse şaşırmayın. TV. Çıkıp güzellik ve saç tasarım bölümü açtım. Tam donanımlı temizlikçi linkten gelme hoca alıyorum bu bölüme demiyor. Hatta o recep bülbülses gibi yakışıklı eşinin adamı bu temizlikçi çıkışlı saç tasarım uzmanı. Bunları da söylesin TV. de.
    0
    0
    Yanıtla
  • Recep Bülbülses ??? Aynen çok benziyor
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (3 yıl önce)
    beşik ulemalığının siyaset yüzü bu olsa gerek. Öncelikle her ilde 5 tane 10 tane üniversite olmasına karşıyım. Hatta her ilde üniversiteye karşıyım. Belli başlı toplamda 50-60 tane NİTELİKLİ üniversite olmalı. NİTELİKLİ öğrenci yetişmeli. Apartmanların üniversite yapıldığı bu ticari düşünceye karşıyım. Gelelim TÖÜ Rektörüne. O koltuğa nasıl geldiği malum. Eğitim kariyerini bilmiyorum.Prof ünvanı var neticede illa ki başarılı bir kariyeri de vardır ama büyük tabloya bakınca Malatya milletvekilinin kardeşi. Etik bir durum değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yener (3 yıl önce)
    Tamamda bunun için ne yapıldı? Malatya bunları haketmiyor gerçekten bu tür insanlar yüzünden bırak Malatyayı Türkiyeden gitmek istiyoruz. İlla Akp 'limi olmamız lazım. Rektörlüğüne devam ediyor, herhangi bir geri bildirim görevden alınma yok e alırlarsa Ablaları Abileri birilerinin kulaklarını çeker. Yazık yazık hakkımı helal etmiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Bilen (3 yıl önce)
    Yoruma gerek yok. Çünki bu yönetimi ile hakkında yorum yapılabilecek bir üniversite değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman Demir (3 yıl önce)
    Üniversiteye öğretim elemanı kuaför alarak ulusal ve uluslararası üniversiteler sıralamasında yer alabilmek için büyük bir adım atıldı. 2022 atılım yılı olacak. Ulusal ve uluslararası kuaförler, masörler yani endüstri ile ortak AR-GE projeleri yürütülecek. Böylece dünyadaki üniversite sıralamasında bir anda ilk 500 e girilip, YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ödülleri alınacak. Fotoğraftaki gibi o kürsüye el-ele tutuşup çıkmak eş rektörlerin hakkı.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Devlete zarardan başka bir şey değil. Elbet bir gün bu keyfiliğin hesabı sorulur. Elebet bir gün yetim hakkını yiyenlerden hesap sorulur.
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram akgeyik (3 yıl önce)
    angarada dayısı var bide yandaş
    0
    0
    Yanıtla