REKTÖRÜ KENDİNİ 'YILIN REKTÖRÜ' İLAN ETTİRDİ AMA!. Son zamanlarda, “2018 yılında icralık borçları var iken, Rektör olduktan sonra hızla zenginleştiği” iddialarına yönelik çok sayıda habere konu olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Aysun Bay Karabulut, kamuoyundaki olumsuz imajını düzeltmek için katıldığı TV programlarında hayali başarı öyküleri anlatırken, üniversitelerin bağlı olduğu üst kurum olan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Malatya Turgut Özal Üniversitesi için hazırladığı yıllık başarı karnesinde; gerçeğin, Rektör Karabulut’un anlattıklarının tam tersi olduğunu ilan etti.
“Yılın Rektörü” ödülüyle propaganda yapıyor ama…
Hakkındaki “haksız zenginleşme” ve kötü yönetim haberlerinin ulusal basında da yoğunlaştığı geçtiğimiz günlerde, bu haberin yayınlanmasından iki saat sonra, akademik camiada hiçbir karşılığı olmayan ve genel başkanlığını inşaat şirketi yönetim kurulu üyesi Ferudun Cevahiroğlu’nun yaptığı bir kuruluş tarafından usul ve yöntemi bilinmeyen bir şekilde ‘yılın rektörü’ seçildiği ilan edilen Aysun Bay Karabulut’un, her yerde kullanmaya başladığı bu “yılın rektörü” propagandası da YÖK’ün resmi verilerinin açıklanmasından sonra hüsranla sonuçlandı.
Aysun Bay Karabulut’u “yılın rektörü” seçen kuruluşun yönetim ve denetim kurulundaki 200 kişi arasında 67’si işadamı, 47’si antrenör, 7’si hakem, 1’i mobilyacı, 19’u avukat, 2’si teknik direktör, 6’sı muhasebeci unvanı taşıyor.
YÖK, Aysun Bay Karabulut’a görevinin 3. yılında da bol sıfırlı bir karne verdi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin faaliyetlerinin, “şeffaflık ve hesap verebilirlik” ilkelerin doğrultusunda yönetilmesi amacıyla 2018 yılında başlattığı ve üniversitelerin başarı ya da başarısızlık karnesi olarak değerlendirilen uygulama çerçevesinde, üniversitelerin “İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu yayımladı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin 2020 yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu incelendiğinde, Rektör Aysun Bay Karabulut’un 3. yılının değerlendirmesi niteliğindeki 2020 yılı karnesinin de, 2019 yılı karnesinde olduğu gibi bol sıfırlı olduğu görülüyor.
YÖK, MTÜ için hazırladığı 2020 Yılı Karnesi’nde 64 kriterin 26’sı için 0 (sıfır) verdi,
Rekör Aysun Bay Karabulut’tan çok, Rektör’ün eşi olmak dışında MTÜ’de herhangi bir yetki ve vasfı olmayan, buna rağmen üniversitenin resmi her programında üniversite yetkilisiymiş gibi görüntü veren veteriner Ercan Karabulut tarafından yönetildiği iddia edilen Malatya Turgut Özal Üniversitesi için YÖK tarafından hazırlanan 2020 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi yönetimi, YÖK’ün belirlediği 64 kriterden 26’sından 0 (sıfır) aldı.
9 kategoride anlamlı bir sırada olmadığı için not bile verilmedi
Rektör Aysun Bay Karabulut’un, bilimsel alanda destan yazdığını ve göz kamaştırdığını ileri sürdüğü Malatya Turgut Özal Üniversitesi, YÖK’ün 64 kriterinin 26’sından sıfır almakla kalmadı; ulusal ve uluslararası üniversiteler sıralamasında, anlamlı bir sırada yer alamadığı için bu kriterlerin karşılığı boş bırakıldı.
Bu kriterlerin sayı / oran hanesinin boş bırakılması MTÜ’nün dünyadaki ilk 1500 üniversite arasına giremediği anlamına geliyor.
MTÜ, YÖK kriterlerinin yarısından daha fazlasından sınıfta kaldı
YÖK’ün MTÜ 2020 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, MTÜ’nün anlamlı bir değere karşılık gelmeyen ve bu nedenle sayı / oran hanesi boş bırakılan kategori sayısının 10 olduğu gözlenirken, 26 kriterdeki sıfır notu ile birlikte YÖK’ün MTÜ’yü başarısız bulduğu kategorilerin toplamı 36 oldu.
Böylelikle, 64 kriter üzerinden değerlendirme yapan YÖK’ün karnesine göre, MTÜ toplam kriterlerin yarısından daha fazlasından sınıfta kalmış oldu.
Uluslararasılaşma kategorisinde 7 sıfır
MTÜ, YÖK’ün İzleme ve Değerlendirme Raporu’ndaki “Uluslararasılaşma” kategorisindeki 9 kategoriden 7’sinin karşısında yer alan değer de sıfır oldu.
Burs verdiği öğrenci oranı: SIFIR
ATV’de geçtiğimiz günlerde katıldığı programda, üniversitenin ekonomik faaliyetlerinden (acı kayısı çekirdeği satışı) elde edilen gelirin öğrencilere dağıtıldığını söyleyen Rektör Aysun Bay Karabulut’un verdiği bu bilgi de YÖK tarafından yalanlandı.
YÖK, İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin sağladığı eğitim burslarından yararlanan öğrenci oranını % 0 (Sıfır) olarak açıkladı.
YÖK’ün 2020 MTÜ İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kategorilere göre sıfır notu aldığı bazı kriter başlıkları şöyle:
Eğitim – Öğretim Kategorisi
Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) ilk %5’lik dilime giren program sayısı: 0
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ilk %5’lik dilime giren program sayısı: 0
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda akredite olduğu belirtilen lisans programı sayısı: 0
Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen e-yayın sayısı: 0
Araştırma – Geliştirme, Proje ve Yayın Kategorisi
YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ve sanat ödülleri sayısı: 0
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) istihdam edilen doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı: 0
Üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı: 0
Endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı: 0
Endüstri ile ortak yürütülen projelerin toplam bütçesi: 0
Yayın alımının bütçeye oranı: % 0
Yurt dışındaki üniversiteler veya kurum ve kuruluşlar ile ortak yürütülen proje sayısı: 0
YÖK 100/2000 Projesi doktora bursiyeri sayısı: 0
TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı: 0
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) istihdam edilen doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı: 0
Üniversitenin yeşil, çevreci üniversite endeksindeki sıralaması: 0
Üniversitenin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında aldığı ödül sayısı: 0
Üniversitenin engelsiz üniversite ödülü, engelsiz bayrak ödülü, engelsiz program nişanı ve engelli dostu ödülü sayısı: 0
Anlamlı bir sıralamaya giremediği için sayı / oran hanesi boş bırakılan kriterler:
Üniversitenin THE’ya göre dünya sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)
Üniversitenin THE’ya göre bölgesel (Asya) sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)
Üniversitenin THE’ya göre ulusal sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)
Üniversitenin ARWU’ya göre dünya sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)
Üniversitenin ARWU’ya göre ulusal sıralaması: (Kriterin karşılığı boş)
YÖK’ün MTÜ’ye verdiği karnedeki diğer bazı kriterlerdeki oran ya da sayılar şöyle:
Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranı: % 0,43
Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranı: %0, 57
Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğretim elemanı sayısı: 1
Üniversite laboratuvarlarında Ar-Ge, inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmetlerden elde edilen gelir: 4000
Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin kâr ya da zararının toplam ciroya oranı: (Sayı / Oran Hanesi Boş)
Yüksek performansını sertifika üretmek konusunda göstermiş…
YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, 26 kriterin karşılığı sıfır, 10 kriterin karşılığı ise anlamlı bir sıralama içinde olmadığından boş bırakılan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin sertifika vermek konusunda ise yüksek bir performans gösterdiği görülüyor. Rapora göre, “Sürekli Egitim Merkezi ve Dil Merkezi tarafından verilen sertifika sayısı” 273 olarak görülüyor.
Son zamanlarda bir temizlik işçisinin, MTÜ’de verilen sertifikalarla önce memur yapıldığı, daha sonra akademik kadroya atandığı iddiaları gündeme gelmişti.
Üniversitelerin “sertifika istismarı” ayyuka çıkmış durumda
Sertifikalar, YÖK’ün tüm uyarılarına karşın, üniversitelere alınacak kişiler için özel şart üretme mekanizması olarak kullanılıyor ve sadece alınmak istenen kişi dışında bulunamayacak sertifikalar üretiliyor.
malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: MTÜ'nün rektörü Aysun Bay Karabulut ve kocası Ercan Karabulut