SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Demek Oluyor ki Malatya 10 Kat Zenginleşiyor"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nde sona gelinen çalışmaları yerinde inceledi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin 15 Ağustos itibariyle vatandaşın hizmetine girmesini planladıklarını söyleyerek, kayısının dünyadaki hak ettiği değeri ve payı alma noktasında güzel bir çalışma yapıldığını ifade etti. 

Malatya ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak Dünya Kayısı Ticaret Merkezi 7 tip modelden oluşan satış dükkânlarının yanı sıra içerisinde konferans salonları, laboratuvarlar, simultane çeviri odaları, idari bina, toplantı ofisleri, emanet depoları, kayısı müzesi gibi sosyal anlamda da birçok bölüm yer alıyor. 

Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’ndeki çalışmalardan dolayı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teşekkür eden Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Kayısı artık Malatya açısından bir dünya markası olmuş ve yılda ihracat rakamlarının milyar dolarları konuştuğumuz bir döneme girdi. 2020 yılından bu yana Malatya Ticaret Borsası, Fırat Kalkınma Ajansı ve Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu lisanslı depolarla beraber şimdi de fiziki ve özellikle altyapı iyileştirme konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'ın geçmişte Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde de Malatya'nın özellikle marka değerinin kayısı ile anıldığı bir üründe mutlaka bir fiziki iyileştirme yapılması gerektiğini ifade ediyordu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de bunu gerçekleştirdi. Biz özellikle tacir, tüccar, üretici ve ihracatçı bütün Malatyalılar adına bölge adına aslında bütün dünyada kayısı tüketicisi adına da Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. 

Gerçekten bu bölgenin en önemli yatırımlarından bir tanesi. Kayısı sadece artık Malatya’yı ilgilendiren bir ürün değil. Bugün Türkiye'nin kuru meyve ihracatının büyük bir bölümünü teşkil eden ve dünyada 115 ülkeye ihracatı gerçekleşen, her dönem hasat döneminde 30 bin aileyi misafir ettiğimiz ve bu bölgenin civar illerinin de tamamının ekonomik geliri açısından önemli bir üründür. 6 Şubat depremlerinde yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen bu eserin bu noktaya gelmesi hususunda da bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Tabii işin başında Malatya Büyükşehir Belediyemiz var. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Gürkan var. Biz çok yakın bir zamanda inşallah bütün esnaflarımızla birlikte, üreticilerimizle birlikte burada hizmet vereceğiz. Malatya kayısı üreticileri mevcut yerde çektiği sıkıntıların hiçbirini burada çekmeyecek. Tahminen 15 Ağustos gibi artık burada hizmet vereceğiz. Ben tekrardan bu bölge ekonomisini ciddi anlamda ilgilendiren bu eserden dolayı Sayın Büyükşehir Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin son durumu hakkında bilgiler aktaran Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Latif Okyay, “Yeni Şire Pazarı olarak adlandırdığımız Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’mizde sona geldik. İş yerlerinin inşaat işleri tamamlandı. Şu an sahadaki peyzaj düzenlemeleri, yollarımızdaki reglajları da yapıldı, asfalt kaplama sürecine başladık. Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’mizin yollarındaki kaldırım, aydınlatma ve sanat yapılarını tamamladık. Yeni Şire Pazarımızın satış alanında da son aşamaya gelindi. Yeni Şire Pazarımız en kısa zaman içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine açılacaktır. Hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“ DÜNYA STANDARTLARININ ÜSTÜNDE BİR YAPI”

Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin Malatya’ya yakışır ve dünya standartlarının üzerinde bir formatla inşa edildiğini belirten Başkan Gürkan, “Dünya Kayısı Ticaret Merkezi bölgede ve Türkiye’de ismine münhasır ve ismine yakışır bir vaziyette planlanmış, dizayn edilmiştir. Dünya kayısı başkenti ‘Malatya’dır’ diyoruz. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80’inin de Malatya’da üretildiğini düşünürseniz, Malatya’ya Kayısı Ticaret Merkezi yaptığınız zaman dünyaya hitap edecek şekilde yapmanız gerekiyor. Bu nedenle adını Dünya Kayısı Ticaret Merkezi koyduk. Hakikaten de dünya standartlarının üstünde bir yapı formatında bütün müştemilatıyla kütüphanesi, güvenlik merkezi, sağlık merkezi, konferans salonu, müzesi, sığınağı, ofisleri, banka şubeleri ve kayısıcı esnafımızın ticaretini yapacağı güzel ticarethanelerle Malatya’mıza yakışır bir Dünya Kayısı Ticaret Merkezi oldu. 

Malatya’da yıllardan beri 200-300 milyon dolar civarında kayısı ihracatımız var. Oysa kayısının dünya kümülatif piyasasına baktığımızda 5 milyar dolar gibi bir rakama tekabül ediyor. Biz kayısıyı hijyenik koşullarda pazarlamasını ve ticaretini yaparsak ve yine hijyenik koşullarda kayısıyı türevlendirirsek kayısının Malatya’ya sağlayacağı katma değer en az 2 milyar dolar olur. Bu demek oluyor ki Malatya 10 kat daha zenginleşiyor. 

Ticaret Borsamız ile birlikte el ele vererek, çiftçilerimizle, üreticilerimizle, Tarım İl Müdürlüğümüzle, Sanayi Bakanlığımızla, Fırat Kalkınma Ajansımızla, vatandaşlarımızla birlikte kayısının dünyadaki hak ettiği değeri ve payı alma noktasında bir çalışma örneği sergileyeceğiz. Bundan önce olduğu gibi, bu konuda da kimsenin tereddüttü olmasın. Bu alanlar aynı zamanda stratejik merkezlerdir. Herhangi bir deprem durumunda depo olarak, lojistik olarak ve sığınak olarak kullanılabilecek bir dizaynda yapılmıştır. Biz göreve geldiğimizde Malatya’da hiç sığınak yoktu. İlk etapta Battalgazi Belediyesi’nin altını sığınak yapmıştık. Her türlü afata ve nükleer silahlara karşı da komuta kontrol merkezi yaptık. Daha sonra Millet Bahçesi’ne, Millet Kütüphanesi’ne ve Cumhuriyet Meydanı’nın altına 2 kat sığınak yaptık. Şu anda bu sığınakların hepsi depremlerden sonra esnaflarımıza tahsis edildi. Müellif firma yetkilisinden aldığımız bilgiye göre 15 Ağustos 2023 tarihine kadar yetiştireceklerini belirttiler. İnşallah 15 Ağustos tarihinden sonra da vatandaşlarımız, tüccarlarımız buraya gelerek, kendilerine layık olan bir mekânda hem ticaretlerini yapacaklar. Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin başta Malatya’mıza, ülkemize ve dünya ticareti anlamında kayısımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Kemal (1 yıl önce)
    Şu gün olmuş daha sürgü barajında bahçeler sulanmamış, fidanlar kurumuş, insanlar sokaklarda, kaldırımlara konan sözde dükkanlarda elektrik su wc yok, daha dünya standartlarından bahsediyor, kendin pişir kendin ye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Tabi Malatya’da kayısı ağacı kaldıysa. Akçadağ ve Doğanşehir de kayısılar susuzluktan kurudu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    sayın başkanımızın dünya standartlarının üstünde dediği Dünya Kayısı Ticaret Merkezine doğudan gelmek isteseniz yol yok batıdan gelmek isteseniz yol yok sadece güneyden geliş var kuzey tarafı da zaten Yaka köyü Bu arada Doğu ve batı istikametindeki yollar Ahmet Çakır zamanında yapılmıştı fakat Selahattin başkanınm yenileyeceğim diyerek kapattı
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilgehan (1 yıl önce)
    Yapılanın kötüsü olmaz buna eyvallah Ama öyle bir lanse ediliyor ki sanki Malatya ve Malatya halkı çok zenginleşecek miş gibi…Birileri hikaye anlatır birileri dinler başka birileride tabiri caizse kaymağını yer bizde şakşakçılık yaparız.Yıllardır bu memlekette üç beş harami tüccar milletin emeğini rızkını terini götürür bizede hikayesi kalır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • demir (1 yıl önce)
    asagida aglasanlarin ezici cogunlugu gene ayni oylari verecekler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erkan (1 yıl önce)
    Maşallah herkes yine eleştiriye başlamış.Bence çok güzel olmuş daha ne istiyorsunuz diğer taraf harabe gibi araba park edecek yer yoktu Malatya!ya yakışmayan bir görüntüye sahipti.Emeği geçen herkese teşekkürler.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kündübekli (1 yıl önce)
    Muhatap almayayım diyorum, güzel memleketime yazık olur diye dayanamıyor yazıyorum! “ DÜNYA STANDARTLARININ ÜSTÜNDE BİR YAPI” Eyyyy Başgan! Aşağısı seni gorutmaz zati. Galaksiler arası standartlar bile solda sıfır kalır senin yaptıklarının yanında. Devletin paraları 50 yıldır heba ediliyor. Elin gavurunun aklı sizinkinin milyonda biri bile olsa bizi çoktan geçerlerdi. Hammısı yerlerde sürünüyor. Gayısı sadece Malatya'da var. Elin oğlu da üretiyor dünyanın her yerinde ama böyle bir sorunları yok nedense. Önce Kayısı Birlik, trilyonları höpürdetenler ne aptı, giden paralara ne oldu? Şimdi Dünya Kayısı Ticaret Merkezi. Birilerine dükkan açıp para kazanma fırsatı. Malatya'nın yıllardır ihraç ettiği kayısı ve çekirdeği alan yabancı ülkelerdeki frimaların bir tanesi 50 yıldır şire pazarına gitmiş mi? Bundan sonra da o haddi hesabı olmayan paraların harcandığı söde dünya kayısı ticaret merkezine gidecek mi? Belki gider birkaçı. Gezmek amacıyla. Bir taraftan milleti uyutun değer taraftan milyarları heba edin. Sonra da övünün, yok dünyada ilk ve tek, yok dünya standartlarının üstünde filan. Sen dünyanın neresini gördün ve inceledin? Bir de Malatya 10 kat zenginleşecek miş. 50 yıldır Malatya'dayım kayısı yediğim yok, yiyemiyorum. Çünkü pahalı. Zengin olan kim? Daha da zenginleşecek kim ya da kimler? Kafa mı buluyorsun sürekli bu milletle? Memleket komple yıkılmış, enkaz kalkması bekleniyor, üçte ikisi şehri terketmiş aileler parçalanmış, ekonomik sıkıntı içinde, kirasını ödeyemiyor, sen haftanın 3-4 günü Ankara'da ona buna hayırlı olsun ziyaretleri yap. Kimin kesesinden? Demek ki, müstehakız bunlara.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Muhammed (1 yıl önce)
    Bide utanmadan esnafa yapılmış diyorlar yalan bende sirepazarinda esnafim fahiş fiyatlar yuzunden alamadım.mevcut yerimizde hicbir slrun ve sikintimiz yoktu
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Olmaz olmaz deme olmazsa olmaz olmaz olmaz
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Gülcan Özpolat (1 yıl önce)
    Şuan örüşkü köyünde bir haftadır su yok tüm köylüler olarak mahvolmuş durumdayız kayısı üreticisiyiz suya en ihtiyaç duyduğumuz anda böyle bir şeyi yaşamak akıl alır gibi değil işçilerimiz var haklı olarak bizden su bekliyorlar hastalık kapacağız yakında sayın yetkililerden hemen ilgilenmelerini rica ediyorum
    %84
    %16
    Yanıtla
  • erhan (1 yıl önce)
    malatya zengileşecekmiş milletin evi yok işi yok borsadan dolayı zenginleşecekmiş asgari ücret artıyor diye fabrikalarda işçileri çıkarıyorlar bu halle mi zenginleşeceğiz iyi durum kötüye gidyor malatyada sağolsun milletvekillerimiz bize değmeyen yılan bin yaşasın deyip halkı umursamıyorlar nasıl olsa maaşını tıkır tıkır alıyorlar bizim işsiz evsiz kalmamız onları pek ilgilendirmiyor
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Baraj, yol hadi tamam da geri dönüșümü olan yatırımlar, iklim degișikliği kayısıyı da vurdu eskisi gibi tutmuyor. Bence daha öncelikli kısa sürede geri dönüșümü olan baraj ve yol yapimina yönlenmeli, boșa akan bir sürü dere, akarsu ve çay var değerlendirilerek elektrik ve sulama projelerinde kullanılmalı. Hala sulama problemi olan bir sürü tarımsal arazi var. Öncelikle üreteceksin ki sonra pazarlayasın, bizim idareciler her șeyi tersten yaptıkları için bu da öyle olmuș.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    tohma çayı yıllardır boşuna akıyor...burası baraj için çok uygun bölge ...sularımız boşa gitmesin
    %58
    %42
    Yanıtla
  • İhsan (1 yıl önce)
    Memlekette ev kalmamış halk perişan bunlar ne dertte her derdimiz borsa ALLAH akıl versin amiiiiiii
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hacı (1 yıl önce)
    Resme bakınca aynı Akçadağ da yapılan F Tipi ceza evi gibi Bu mu dünya standardı
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Fth (1 yıl önce)
    Dünya standartı derken. Hangi dünya afganistan mı
    %69
    %31
    Yanıtla