SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Deprem Endişe Verici.. Doğu Anadolu Fayı Uyanıyor"

0
Güncellendi - 2020-01-27 06:22:56
A- A+ PAYLAŞ

"SİVRİCE- PÜTÜRGE- ÇELİKHAN ARASINA ÖZELLİKLE DİKKAT.."  6,8'lik depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Son dakika habere göre, Habertürk canlı yayınında depreme ilişkin konuşan Görür, şu ifadeleri kullandı:

* Bu aşamada herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Büyük bir deprem. Umarım yanılıyorum ama can kaybının olabileceğini düşünüyorum. Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı. Doğu Anadolu fayı üzerinde uzun yıllardır deprem olmuyordu.

* Bu zamana kadar depremler Kuzey Anadolu fayı üzerindeydi. Bu fay kırıldı 7 üzerinde deprem meydana geldi. Bu fayda büyük depremler görmemiştik. Bu da bizi endişelendiriyordu. Kuzey Anadolu deprem üretip enerjiyi atıyor ama burada da bir deprem zinciri meydana getirebilir diye düşünüyorduk.

“BU DEPREM ENDİŞE VERİCİDİR”

Sosyal medya hesabından Elazığ depremiyle ilgili açıklamalarına devam eden Görür, açıklamalarına şöyle devam etti:

* Maalesef Elazığ'da 6.5 büyüklükte sığ bir deprem oldu. Deprem Elazığ'ın 25-30 km doğusunda Sivrice'de oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay'ı (DAF) üzerinde meydana geldi. DAF yaklaşık 600 km uzunluğunda, sol yönlü ve doğru atımlıdır. Bu fay ve depremle ilgili bilgileri maddeler halinde sıralayacağım:

* 1-Bu depremin olduğu yerde 1874 yılında 7.1, 1875'de 6.7 büyüklükte iki deprem olmuş.

* 2-Bu depremden sonra Sivrice-Bingöl ve Sivrice-Pütürge-Çelikhan arasına özellikle dikkat edilmelidir.

* 3-Deprem hattı üzerindeki kırsal yerleşim alanları yapı stoku bakımından deprem güvenli değildir. Bu bakımdan yapısal hasar fazla olabilir. İnşallah can kaybı fazla olmaz. Şu an itibariyle köylere henüz ulaşılamadığı için doğru hasar tespiti yapmak mümkün değildir.

* 4-Bu deprem kanaatimce endişe vericidir. DAF uzun zamandır sessizdi. Şimdi uyandı. Kuzey Anadolu Fayı (KAF) gibi davranacağından endişe ediyorum.

* Biliyorsunuz KAF 20. asırda 1939-1999 tarihleri arasında çok sayıda 7'nin üzerinde deprem üreterek enerjisini boşalttı (İst hariç).

* Aynı şeyi belirli bir süreçte DAF da yapabilir. Nitekim bu fay boyunca 1513 Maraş civarı 7.4; 1872 Amanos, 7.5; 1874 Sivrice-Palu arası, 7.1; 1875 Sivrice 6.7; Çelikhan 7.1. Gördüğünüz gibi bu depremler üzerinden bir hayli zaman geçmiş.

“BİRÇOK YERE BAŞVURDUK REDDEDİLDİ”

Görür, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

* Arkadaşlar, Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ'da bir zamanlar Elazığ'ın depremselliği ile ilgili konferanslar verdim , uyarılar yaptım, Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın dedim. Bu konuda kitaplar basıldı. Ama maalesef pek birşey yapılmadı. Tıpkı İstanbul'da olduğu gibi…

* Bununla da kalmadık. Yine Elazığlı olan Prof. Namık Çağatay ve İTÜ'deki arkadaşlarla birlikte Bingöl, Elazığ, Malatya, Maraş valilik ve belediye başkanlıklarını ve bu kentlerdeki üniversiteleri bir araya getirdim. Harita Genel Komutanlığını da işe katarak proje hazırladım..

* TÜBİTAK, DPT gibi birçok yere başvurduk reddedildi. Halbuki her fay kuşağında depremin ergeç geleceği biliniyor. Neden daha ortada deprem yokken oralar ele alınmıyor? Bileniniz var mı?

4 AY ÖNCE UYARMIŞTI..

6 Ekim 2019'da CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında Prof Dr. Naci Görür'ün yaptığı açıklamalar Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası gündeme damga vurdu. Katıldığı yayında Türkiye'nin deprem haritasını inceleyen Görür, Doğu Anadolu fay hattında uzun süredir deprem olmadığını belirtmiş ve ciddi deprem riski bulunduğu yönünde uyarılarda bulunmuşu. Görür, riskli yerler arasında bugün depremin olduğu Elazığ'ın Sivrice ilçesini de saymıştı.

sozcu.com.tr- Habertürk- sondakika.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Halil (4 yıl önce)
    Dikey mimaride yarış içindeyiz. Birinci derece deprem bölgesinde. Sakarya bunu yaşadı ve şimdi bakın 4 kattan fazlaya izin yok. Bizde 15 ler havada uçuşuyor. Marifetmiş gibi. Maalesef belediye buna izin veriyor. Ne yazsak konuşsak boş. Her yer bina doldu. Allah yardımcımız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (4 yıl önce)
    Naci bey 1999 Depreminde sonra bende senin kadar bilgiye sahibim fay hattın nerede geçtiğini fayların nerede buluştuğun ve ayrıştığın k.Maraş ın ilini en risk il olduğun taşınması gerektiğini biliniyor. Karaman Konya Aksaray birinci derecede risksiz deprem bölgesi olduğun birçok bankanın veri tabanların burada depoladığın bilinen bir gerçek. önemli olan depremi birkaç gün önceden tespit etmek buna çalışmayayız binalarız Japonlar gibi depreme dayanaklı yapmak
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (4 yıl önce)
    İnderesi Toki Bölgesi 6 kata imarlı iken 13 kat yapanlar deprem 10 saniye daha sürseydi vebalini kim ödeyecekti? Ranta doymayanlar gözünüzü toprak doyursun
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (4 yıl önce)
    1999 Marmara depremine kadar elimizde bir sismik araştırması yoktu 1999 deki Marmara denizin Fransa da getirilen bilim adamlar ve gemisi sismik araştırması yaptı elimizdeki bilgiler Fransız bilim adamların yaptığı araştırmadır. Tv ler çıkan anlı şanlı keçi sakalı bilim adamlarımız 80 yıl oturmuşlar Tayyib gelene kadar ilk iş bir sismik araştırma gemisi yaptı deprem riski olan binaların yıkılıp yenilerin yapılması için de kentsel dönüşüm kanunu getirildi CHP liler Bunda karşı çıktı kentsel dönüşüm rant dediler Erdoğan'ın hatası yok mu elbet ki var son imar affı büyük hata
    0
    0
    Yanıtla
  • Bektas (4 yıl önce)HAS isimli kullanıcı yorumuna
    Sismik araştırma gemisi halen gelmedi güzel kardesim 2024 yılında teslim alacagiz prototipi elimizde 80 yıl boyunca değil . O 80 yıllık süreçte sol hukumetler gece kondiyu engelledi köyden kente göç engelledi 1938 ile 1960 arası da cok deprem oldu niye bu kadar sarsilmiyor ülke o dönem çünkü imar ...Menderee Özal Demirel oy için ne kadar insan varsa gecekondu tapusu verdiler imar konusunda esnek davrandılar şu lanet olası siyasetini başka gün yap ! Sismik gemisi projesi 1976 dan beri çalışılıyor ne yapalım senin Osmanlın batı kravazotorleri yapiyorken rasathaneleri kapatıyordu senin Osmanlının bu topraklara verdiği gerici lik olmasaydi bu topraklar çok medeni bir toplum haline gelirdi
    0
    0
    Yanıtla
  • sismik gemisi yapıldı Marmara denizinde araştırma yapaya başladı yıllar oldu yanılmıyorsam Boğaziçi üniversitene emrine verildi Osmanlıya genince o ayrı bir konu
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (4 yıl önce)
    Hayati bir önem arz eden kentsel dönüşümü bile rant aracı haline getiren bir zihniyetin bu dönüşümü yapması çok zor. Naci Görür hoca olabilecekleri öngörmüş ama derdini hiç kimseye anlatamamış.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Neden birinci deprem bölgelerinde on üç on dört katlı binalar yapıldı.? Dua edin 6.8 büyüklüğündeki deprem sığ (5 km ) odaklı) deprem. Süresi de çok kısa oldu. Vatandaşın toplanma yerleri sürekli ilan edilmeli.. Çünkü sırada Çelikhan -Gölbaşı, Sivrice -Bingöl fayları var. Tedbir alalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • kısa mı 40 saniye sürdü. öldük öldük dirildik. dua edelim
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (4 yıl önce)
    Doğu Anadolu fay hattı Arap yarımadasında Hayat dan başlar K Maraş Adıyaman Malatya Elazığ Bingöl Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Van da başlayıp gelen kuzey Anadolu fay hattıyla buluşur burada hepimiz gibi oda İstanbul'la yol alır Tunceli Tokat Çankırı Bolu Düzce Sakarya Kocaeli'nde geçip Marmara'ya ulaşır Bu bir doğa olayıdır bu güç demek yani insanlarda daha güçlü bu yüzden insanların buna karşı durması zor bir olaydır Allah insanlara düşünmesi için akıl mantık vermiş biz akılla mantıkla bilimle değil duygusal ve de rant peşinde gidiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)
    Nokta atışı yer tespiti yapmış Naci hocamız. Daha bu adam kendi adına ne yapsın da inandırsın? Acilen özellikle çarşıdaki eski ve çok katlı binalar dahil bütün ildr kentsel dönüşüm yapılmalı. Deprem değil bina ve panik öldürüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Basri (4 yıl önce)
    Maalesef bilenleri dinlemiyoruz. Patates soğan kadar canımızın ve insanımızın değeri yok. Kentlerimizi inşa edenlerin proje hazırlayanların hepsi okumuş mimar mühendislerimizin bazıları menfaat ve paranın esiri olmuş meslek ahlaki olmayan.Parayı kim verirse onun düdüğünü çalan taife..
    0
    0
    Yanıtla