SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dünyalar' Var Bu Evde

0
Güncellendi - 2016-11-22 18:01:24
'Dünyalar' Var Bu Evde
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Arapgir ilçesinde, vatandaşların eskiden günlük hayatta kullandıkları tarım aletlerinden mutfak araç gereçlerine, gaz lambalarından dokuma tezgahlarına, sandıktan küp ve testilere kadar çok sayıda malzemeyle oluşturulan sergi evi, yörenin geçmişine ışık tutuyor.

Geçmişin değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak amacıyla Arapgir Belediyesince 2009'da başlatılan çalışmayla, Asım Külah'a ait tarihi evin bazı bölümleri ve bahçesi kullanılarak, sergi evi oluşturuldu.

Adeta tarih kokan sergi evinde, geçmişte günlük hayatta kullanılan gaz ocağı, sandık, güğüm, radyo, sini, el değirmeni, fener, küp, testi, ölçü aletleri, dokuma tezgahları, bakır mutfak malzemeleri, ütü, saat, yatak, bakraç, kazan gibi çok sayıda malzeme ziyaretçilere tanıtılıyor.

Belediye ve halkın desteğiyle oluşturulan, binlerce eşyanın bağışlandığı sergi evi, ilçeyi ziyarete gelenlerden de yoğun ilgi görüyor.

- Kültüre sahip çıkma adına

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin Yukarı Fırat Havzası'nın merkezi konumunda bulunduğunu ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Tarihi çok eskilere dayanan Arapgir'de 2009'dan bu yana tarih, kültür ve doğa mirasına yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cömertoğlu, içerisinde bulundukları havzanın Türkiye ve dünyada örneklerine çok az rastlandığını dile getirdi.

Üretim ve temsil geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını, bu amaçla sergi evini oluşturduklarını anlatan Cömertoğlu, şunları kaydetti:

"İlçede kullanılan evlerde çoğunlukla bulunan ve ecdadın el sürdüğü, çerden çöpten aş yapıp hayata tutunduğu birçok geleneği aslında burada yaşatıyoruz. Biz tarım ve sanayi toplumuyuz aslında, erdemli bir toplumuz. Dolayısıyla bunların hepsinin örnekleri evlerimizde dağınık duruyordu. Bunları bir araya getirerek sergi evine dönüştürdük. Yıllardır bu çalışmamız devam ediyor. Burada ölçü aletlerinden, düveninden tutun da mutfak eşyalarına çok sayıda eser var."

Cömertoğlu, ilçede mutfak müzesi kurulmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

- Geçmişte kumaş üretilip ihraç ediliyordu

Geçmişte ilçenin dokumacılıkta bir dev haline geldiğine işaret eden Cömertoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"1830'da ilçemizde 5 binin üzerinde dokuma el tezgahı bulunuyordu ve 'Arapgir alacası' ismiyle kumaş üretimi yapılıp 7 ülkeye ihraç ediliyordu. Bu çok ciddi bir konu. Bunun ortaya çıkardığı ticari kollar var. Binek hayvanlarının nalı, eyeri, palanı, hepsi el sanatlarının ürünüydü. Bunların hepsinin imal edildiği bir yerdi ilçemiz. Yine bakır, kalay ve nakkaşlıkta ciddi bir potansiyel vardı. Toprak ürünleri sanayisinde ise tüm malzemeler ilçe bünyesinde bulunuyordu. Bunları sergi evinde bir araya topladık. Buradaki çalışmalarımız, kültürümüze ve geleneklerimize sahip çıkma faaliyetidir. Bunun için de yaşam evini dizayn ettik. Daha da geliştirilmesi, müze kapsamında sergilenmesi için elimizden geleni yapacağız. Çalışmalarımıza destek verenlere teşekkür ediyoruz."

- Hayalini gerçekleştirdi

İlçedeki tarihi evini adeta müzeye dönüştüren Asım Külah ise eski eşyalara küçük yaşlardan beri ilgisinin olduğunu söyledi.

Daha önce ilçede esnaflık yaptığını, emekli olduktan sonra da hobisini geliştirdiğini anlatan Külah, belediye iş birliğiyle, geçmişte kullanılan malzemeleri bir araya getirerek, sergi evini kurduğunu bildirdi.

Külah, ilçe hatıralarını sergi evinde yaşattıklarına değinerek, "Geçmişte dedelerimizin kullandığı eşyaları burada yaşatıyoruz. Eski eşyalara baktığımızda eskiyi hatırlıyoruz. İlçemizi ziyarete gelenler buraya yoğun ilgi gösteriyor. Burada aynı zamanda ilçenin tanıtımına katkı sağlıyoruz." dedi.

Volkan KAŞİK, AA

arapgir

arapgir3arapgir4arapgir5arapgir8arapgir92arapgir9arapgir93arapgir1arapgir94arapgir7arapgir6arapgir91

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • murat (7 yıl önce)
    Asım abinin müzesini gezdim. Arapgire dört başı mamur bir müze yapılsa Asım abinin sahip olduğu eşyalar müzeye anca sığar. harika eserlere sahip. aynı zamanda sanat musiki ile de uğraşıyor, dinlemek de nasip oldu.Allah emeklerini zayi etmesin, büyük emek sarf etmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim (7 yıl önce)
    Büyük bir emek .ellerinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (7 yıl önce)
    Çok büyük emekler harcanmış,ve çok çok güzel olmuş,Ellerine ve yüreğine sağlık asım bey.
    0
    0
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Bayram Murat Asma (7 yıl önce)
    Geçen yıl Bağ bozumu şenliklerinde Arapgir'de Sayın Asım Külah Bey ve Değerli Başkanımla birlikte müzeyi gezmiş, hayran kalmıştım. Arapgir'in ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu zaten biliyorduk, gördüklerimiz ise bildiklerimizin kanıtı oldu. "Malatya Etnografya Müzesi" olabilecek zenginlikteki materyali toplayan, koruyan, değerini bilen Sayın Cömertoğlu'nu, Asım Beyi ve emeği geçen tüm Arapgirlileri yürekten kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • serhat (7 yıl önce)
    Kültürümüzün yaşatılmasında emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal Duruhan (7 yıl önce)
    Halk Bilimi yapıp toplumun hafızasını tazelemişsiniz. Tebrikler, emeğinize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    güzel bir çalışma Bir Arapgirli olaraktan gurur duydum. bu eşyaların çoğun bilirim
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Sözen (7 yıl önce)
    helal olsun,Arapgir Kent müzesini fiili olarak oluşturmuş bile.
    0
    0
    Yanıtla