Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF)’nin bu yıl yapılıp yapılmayacağı konusunda festivalin yetkili ve sorumlusu olan kurumlardan ses seda çıkmazken, kendilerini film festivalinin yönetmeni ve yöneticisi olarak ilan eden kişilerin MUFF sosyal medya hesapları üzerinde yayınladığı skandal “30 Ağustos Mesajı”, malatyahaber.com’un skandalı ortaya çıkaran haberinden sonra silindi. Bu arada, birilerinin 'biz yapacağız' diye ortaya çıktıkları ve kahramanı oldukları skandal 30 Ağustos mesajı ile ilgili olarak, ne Malatya Valiliği'nden ne de Büyükşehir Belediyesi'nden bir açıklama geldi.
Mesajı sildiler!
Festivalin resmi twitter hesabında, söz konusu mesajın yanı sıra, geçtiğimiz yılki festivalden sonra atılan çok sayıda twitter mesajının da silindiği görüldü.
Malatyahaber.com “Film Festivali İşinde Yine Bir Oldu- Bitti mi?” başlıklı bir haber yayınlamış, Malatya Film Festivali’nin tek yetkilisi ve belirleyicisi olan Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir resmi kararı ve açıklaması olmadan kendini film festivali yöneticileri olarak ilan edenlerin, yani yasa dışı biçimde yetki kullananların durumunu gündeme taşımıştı.
Bu haberde bir de festival yöneticisi olduklarını ilan edenlerin kapasitesini göstermesi bakımından son derece anlamlı bir başka ayrıntı vardı.
Bu ayrıntı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş ve kuruluş tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri olan ve 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz’un nihai aşaması olan 30 Ağustos Dumlupınar Meydan Savaşı ya da diğer adıyla Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının yıldönümlerinde kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın, MUFF resmi hesabından Çanakkale Savaşı Zaferi ile karıştırılmasını gösteriyordu.
30 Ağustos Zafer Bayramı’na ilişkin bir görselin yayınlandığı MUFF Resmi twitter hesabında, görsele ekli yazılı mesajda, 30 Ağustos Zaferi’nin 97. Yıldönümünün kutlanması yerine, “ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VE AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYOR ÇANAKKALE ZAFERİNİN 104. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ” denilmişti.
İşte o haberin yayınlanmasından ve skandal mesajın ortaya çıkarılmasından sonra, MUFF twitter hesabını kullananlar bu mesajı ve mesajın görselini sildi. MUFF twitter hesabını kullananlar, bu mesajla birlikte önceki dönem yöneticilerinin attığı çok sayıdaki mesajı da sildi.
Bu arada, 30 Ağustos'la Çanakkale Zaferi'ni birbirinden ayırdedemeyecek bilgi- kültür birikiminden yoksun kişilerden kaynaklanan 'skandal' mesaja ve bu konudaki habere rağmen, ne Malatya Valiliği'nden, ne de Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir açıklama geldi.
Parayı veren Malatya Büyükşehir Belediyesi devre dışı mı?
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin yönetsel süreçteki belirsizliklerinin, sadece festivalin yetkili ve sorumlu kurumlarının ciddiyetsiz tutumları ile izah edilemeyecek düzeyde kargaşaya, duyarsızlığa ve kurumlar arası rol çalma çabalarına bağlı olduğu ileri sürülüyor.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 31 Mart seçimlerinden sonra göreve başladığında, belediyenin aşırı borç yükünden dolayı festivali bu yıl yapamayacaklarını açıklamıştı. Daha sonra, bir önceki festivalin yönetmeni Suat Köçer’in Ankara’da bazı siyasileri devreye sokması üzerine, festivalin bu yıl da yapılması yönünde bir görüş ortaya çıkmıştı.
Suat Köçer, 13 Temmuz 2019’da twitter hesabından yayınladığı mesajda, 9. Festival’in Kasım ayında yapılacağını, kendisinin de festivalin yönetmeni olduğunu açıklamıştı. Ancak, Ağustos ayına gelindiğinde Suat Köçer, isim vermeden festivalin tek yetkilisi Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni festival bağlamında “sistemsizlik ve isteksizlik”le suçlayan bir mesaj yayınlayarak festival yönetmenliğinden çekildiğini açıkladı.
Tüm bunlar yaşanırken ve festival süreci kaos oluşturacak bir atmosfere doğru ilerlerken, festivalin sahibi ve tek yetkilisi konumundaki Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir açıklama yapılmadı ve bu durum, festivalin bu yıl yapılmayacağına yönelik yorumları güçlendirdi.
Festivalin kurumsal anlamda sahipsizliğinin tescilleyen bu olaylardan sonra, bir anda festivalin resmi sosyal medya hesaplarından yayınlanan bir mesajla, bazı kişiler kendilerini 9. MUFF’nin yönetmen ve yöneticileri olarak ilan etti.
Bu kişilerin, festivalin bazı yıllarda 4 milyon TL’yi bulan bütçesini sağlayan Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından atanmadığı, bu kişilerin, bazı kulis çalışmaları sonucunda “gayri resmi biçimde görevlendirildikleri” ileri sürülüyor.
Festivalin organizatörü ve parasal faturasını ödemek durumundaki kurum olan Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra organizasyona dahil olarak gösterilen Malatya Valiliği'nin de bu karmaşaya müdahale etmek ve kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmak yerine, süreci seyretmekle yetinmesi ise festivalin akıbetinin kaosa doğru ilerlemesini hızlandırdığı belirtiliyor.
Diğer yandan, festival yöneticisi olduklarını ilan edenlerin medyaya gönderdiği basın açıklamalarında Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi mail hesabını kullanmalarına karşın, belediye yönetiminin yapılan açıklamalara sahip çıkmaması da bu işteki ciddiyetsizlik, kargaşa, disiplinsizliğin geldiği boyutu göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.
Devlet memurları festival üzerinden kayıt dışı para mı alıyor?
Bu arada, görevinin gereği olarak festivalin yürütülmesinde görevlendirilen alt düzeydeki bazı devlet memurlarının, festival organizasyonu üstlenenlerle ‘profesyonel’ ilişkilere girdikleri, her dönem bu kişilerin, festival yükünü üstlenmek durumunda kalan resmi kurumları ve yöneticilerini de yönlendirdikleri iddiaları konuşuluyor.
malatyahaber.com
GÖRSEL: Malatya Uluslararası Film Festivali'nin, kimler tarafından hangi yetkiyle kullanıldığı anlaşılmayan, skandalın ortaya çıkmasıyla habere konu mesaj da dahil olmak üzere çok sayıda mesajın silindiği sosyal medya sayfası
GÖRSEL: Malatya Uluslararası Film Festivali adını kullananların daha sonra sosyal medya hesabından sildikleri, skandal 30 Ağustos Zaferi ile Çanakkale Zaferi'ni birbirine karıştırdıkları mesaj.