SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bin Aydan Daha Hayırlı' Kadir Gecesi İdrak Edildi

'Bin Aydan Daha Hayırlı' Kadir Gecesi İdrak Edildi
A- A+ PAYLAŞ

Ramazanın 27. gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi Malatya'daki camilerde de idrak edildi. Malatya merkezdeki Yeni Camide Kadir Gecesi programı gerçekleştirildi.

İslam'da, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nde bu gece şöyle anlatılıyor:

"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

Kovid-19 kısıtlamalarının büyük oranda kalktığı Türkiye'de Kadir Gecesi, iki yıl aradan sonra camilerde ibadet ve duayla idrak edilecek.

"Kadir Gecesinde her Müslüman kendisiyle yüzleşmelidir"
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş, AA muhabirine, Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesinde inmeye başlamasının geceyi çok anlamlı kıldığını söyledi.

Kadir Gecesinin öneminin Kur'an-ı Kerim'de vurgulandığını anımsatan Okumuş, "Bu geceyi Kur'an gecesi olarak değerlendirmemiz ve Kur'an-ı Kerim'in hidayet yönünü yeniden düşünerek, onu kendimize rehber edinerek hükümlerine uygun bir şekilde yaşamaya çalışmamız gerekiyor." dedi.

Müslümanların Kadir Gecesinde hayatını yeniden gözden geçirmesini ve son bir yılını muhasebe etmesi gerektiğini ifade eden Okumuş, "Kadir Gecesinde her Müslüman kendisiyle yüzleşmelidir. Kendimizle yüzleşirken ölçümüz hiç kuşkusuz Kur'an-ı Kerim ve yaşayan Kur'an olan Hazreti Peygamberin bize bıraktığı sünneti olmalıdır." diye konuştu.

Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olarak tanımlanan Kadir Gecesinin ibadetle geçirilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Okumuş, "Bu geceden, Rabbimizin insanlığı kurtuluşa sevk etmek için Peygamberimize ve onun üzerinden bütün bir insanlığa indirdiği Kur'an-ı Kerim'i yaşamamız ve hayatımızı ona göre kurmamız mesajı çıkıyor." dedi.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş
"Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluşu müjdeleyen mukaddes Ramazan ayında kutladığımız mübarek gecelerin sonuncusu olan Kadir Gecesi’ni idrak etmenin huzur ve sevincini yaşıyoruz.

Kadir Gecesi; “İkra” Emr-i İlahisiyle Kur’ân-ı Kerim’in inzalinin başladığı, Server-i Kâinat Efendimiz Muhammed Mustafa (sav)’in Cenab-ı Hak tarafından “Son Peygamber” olarak insanlığa gönderildiği, Yüce Rabbimiz (cc)’in rahmet, merhamet ve af kapılarını ardına kadar açtığı eşsiz bir gecedir.

Kadir Gecesi’nin fazileti Kuran-ı Kerim’de şu şekilde ifade edilir;  Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadr Suresi)

Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sav)’in “Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenab-ı Allah’tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” buyurduğu kutsi bir vakit olan Mübarek Kadir Gecesini günahlarımızdan tevbe ederek ve Kur’ân-ı Kerim’in emsalsiz mesajları üzerinde tefekkür ederek geçirmek bu  eşsiz vakti lâyıkıyla eda etmemizi sağlayacaktır.

Bu itibarla Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’i anlamak, Resûlullah (sav)’ı örnek almak, ayet ve hadislerde vazedilen faziletler doğrultusunda yaşamak ve her türlü kötülüğü terk etmek için bir vesile olarak kabul edilmelidir. Vahy-i İlâhî’de bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen bu mukaddes gecenin feyiz ve bereketinden gerektiği şekilde istifade etmek bizler için kaçırılmaması gereken fırsattır.

Bu mübarek gecede en büyük dileğimiz tüm dünyada barış ve huzurun gelmesi, insanlık adına hak ve adaletin hakim olmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Malatyalı Vatandaşlarımızın Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor, bu mübarek gecenin  Aziz Milletimize ve bütün İslam Âlemine iyilikler ve güzellikler getirmesini Yüce Allah (cc)’tan niyaz ediyorum."

MHP Malatya Milletvekili ve MYK Üyesi Mehmet Fendoğlu
“Rahmeti, mağfireti ve bereketi ile hayatımızı kuşatan mübarek ramazanın son günlerinde Kadir Gecesi'ne kavuşmanın sevinci ve heyecanını yaşıyoruz.

Kadir Gecesi, af ve mağfiret gecesidir. sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir kutlu gecedir.

İnsanlığa rehber, şifa ve ebedi mutluluğun anahtarı , âlemlere rahmet olarak gönderilen Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne indirildiği gün olması bakımından kutsal bir öneme sahiptir.

Yüce Kitabımızda “bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir gecesi, Kur’an’ın getirdiği tevhit, adalet, merhamet, sevgi gibi insanı ve toplumu yücelten değerlerle buluşarak huzurlu ve onurlu bir hayata kavuşmayı ifade etmektedir.

Rabbimizin engin rahmetiyle umut, bağışlanma ve huzur kapılarının açıldığı Kadir gecesi; derin bir tefekkür ve samimi bir muhasebe ile hayatımızın çok hızlı seyreden akışı içinde böylesi müstesna geceleri kendimizi yenileme fırsatı olarak değerlendirmeli, hikmet gözüyle kendimizi sorgulayıp, özeleştiri yapıp, işlediğimiz hatalara tövbe edip af ve bağışlanma dilemeliyiz.

Tüm dünyanın zorlu bir sınavdan geçtiği bugünlerde içerisinde bulunduğumuz  Ramazan  ayının birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek, bin aydan daha hayırlı bu gecenin, bütün insanlığın güven, huzur ve sağlık içerisinde daha nice Bayramlara erişmesine vesile olmasını diliyorum.

Bu düşüncelerle Aziz milletimizin ve Türk-İslam aleminin mübarek Kadir Gecesi'ni içtenlikle kutluyor, hayırlara vesile olmasını ve yapılan duaların kabul görmesini içtenlikle niyaz ediyorum.

Kadir gecemizin mübarek olması dileklerimle…”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kadir Gecesi nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Yayımladığı mesajda, Kur’an-ı Kerim’in Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlandığını ve bu nedenle bu gecenin tüm zamanlardan daha değerli olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Büyük bir huşu ile karşıladığımız Ramazan ayının manevi atmosferinin sona erecek olmasının hüznü ile Ramazan Bayramının habercisi olan Kadir Gecesinin sevincini aynı anda yaşıyoruz.

Bütün insanlık için hidayet rehberi olan Kur'an-ı Kerim'in bu gecede indirilmeye başlanmış olması, Kadir Gecesi'ni diğer bütün zamanlardan daha üstün kılmaktadır. Kuran-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, manevi ikliminin yanı sıra, birlik ve beraberlik için de vazgeçilmez bir fırsattır. Bu nedenle tüm hayırları, dostlukları, kardeşlik ilişkilerini, komşuluk duygularını ve hemşerilik ruhumuzu bu gecede daha da arttırmalıyız.

Birlik ve beraberliğe, kardeşlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde kalpleri bir araya getiren bu gecelerin anlam ve önemi daha büyüktür. İnsanları derin bir tefekküre ve iç muhasebe yapmaya sevk eden bu gecenin, her zaman ve her mekânda muhtaç olduğumuz birlik ve beraberliğimize katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.

Bu vesileyle başta hemşerilerim olmak üzere, ülkemizin ve tüm İslam âleminin Kadir Gecesi’ni tebrik ediyor, insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder
Güder, esenlik ve güzelliğin her tarafa yayıldığı sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği mukaddes Kadir Gecesi dolayısıyla yazılı bir kutlama mesajı yayımladı.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin ülkemiz, milletimiz, İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Başkan Güder, mesajında; “Receb ayıyla şereflendik, Şaban ayıyla onurlandık ve ilahi nurla Ramazan ayında nurlandık. Bizleri Receb ve Şaban ayına kavuşturduğu gibi, Ramazan ayı ve dahi mübarek Kadir Gecesi’ne de kavuşturan Yüce Allah’a sonsuz şükürler olsun. Rabbimiz, Kadir gecesini Ramazan'ın kalbi ve kıymetlisi kılmıştır. 
Kadir Gecesi ile buluşan kul, izzetle ve ikramla buluşmuş olan kul demektir. Kadir gecesini ihya etmenin yolu, Kur'anın kadir ve kıymetini bilmekten geçer. Kadir Gecesi’ne kavuşmuş olan kul, Allah’ın sonuz rahmetine, merhamet ve mağfiretine kavuşmuş olan kul demektir. Ve bu mübarek gece ki; Yüce Rabbimizin izni, inayeti ve selamıyla bütün ruhların yeryüzüne indikleri gecedir. Ne mutlu! Her anında feyz ve bereketin bulunduğu bu mübarek geceden istifade edebilecek olanlara… Ne mutlu! Dua kapılarının ardına kadar açık olacağı bu geceden nasibi olanlara… Yüce Allah, bu geceyi layıkıyla idrak edecek olanlar zümresine bizleri de dâhil eylesin! Birçok hayır ve bereketi içinde barındıran, manevî hazzın yükseldiği bu mübarek gecede, yüce Rabbimizin bizleri affetmesi ve güzellikler vermesi için dua etmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve tüm İslam dünyasının Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor; dili, dini, ırkı ne olursa olsun, insan ayrımının yapılmadığı, yeryüzünün barış ve esenlik yurduna dönüştüğü, huzur dolu bir dünyada Ramazan Bayramı'na erişmeyi Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
Mehmet Çınar, “ Kur’an-ı Kerim’de ‘Bin aydan daha hayırlı’ olduğu bildirilen Kadir Gecesi’ne ulaşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşamaktayız.” dedi.

Yayınladığı mesajında tüm İslam Âleminin Kadir Gecesi'ni tebrik eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni karşılamanın sevincini yaşıyoruz. Kur’an-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayının 26. gecesi olan Kadir Gecesiyle Ramazan ayının manevi doruğuna hep birlikte ulaşacağız. Peygamberimiz, faziletine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan umarak bu geceyi güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesini vermiştir.

Tutulan oruçlarla, yapılan ibadetler ve yardımlarla manevi iklimden geçerek idrak ettiğimiz Ramazan Ayı, Kadir Gecesi ile zirveye ulaşmakta ve bayram sevinci ile taçlanmaktadır. Bizleri bir kutsal ayın kutsal bir gecesine kavuşturan Cenab-ı Allah’a binlerce kez şükürler olsun.

Kadir Gecesi gibi mübarek bir gecenin, millet olarak aramızdaki; sevgiyi, hoşgörüyü, yardımlaşmayı artırmasına, paylaşmayı ve özveriyi pekiştirmesine vesile olmasını temenni ediyor, yakın ve uzak çevremizde savaş ve şiddetin yerini adalet ve sevginin, barış ve huzurun almasını diliyorum. Bu gecenin manevi iklimi ile dayanışma, kardeşlik ve yardımlaşma hissiyatlarımız beslenecek ve gönül dünyamız inşallah daha fazla aydınlanacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Ramazan Bayramı’nın da müjdecisi olan Kadir Gecesi’nin başta tüm İslam Âlemi olmak üzere insanlığa ve bütün hemşehrilerimize hâyırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • 44malatya (1 yıl önce)
    Ahmet Aslan kadir gecesindeki kurani kerimdeki ayetlerine gore insanlar yasasa kotulukler huzum iskence oldurme elerine dilerine nefsine hakim olsalar kul hakki yemezler kotulukler olmaz
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet Aslan (2 yıl önce)
    Kadir Gecesinde inşallah milletin hakkını yiyen müteahhitler de nasibini almıştır. Altın Kayısı Bulvarında Eryaman Ottoman sitesinde oturuyorum, eve oturalı üç yıl bitti hala müteahhit apartmanı teslim etmedi, üç yıldır bütün site sakinleri faturalarını kat kat fazla ödemek durumunda kaldı. Arsa sahipleri ile olan sözleşmeye uymayarak yapması gereken hiçbir şeyi yapmadı. Binanın pencereleri düşmek üzere doğru düzgün sabitleştirmediği için bir tarafın tamamının pencereleri düşmek üzere. Saymakla bitmez, ama bu tür müteaahitler hala Malatya'da iş yapmaya devam ediyor.
    %100
    %0
    Yanıtla