SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ramazanın Müjdecisi Berat Kandili Kutlandı

Ramazanın Müjdecisi Berat Kandili Kutlandı
A- A+ PAYLAŞ

Berat Kandili, 2 Şubat'ta başlayan "üç aylar"ın ikincisi olan şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.

İslam'a göre "berat", günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandiline ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mehmet Kapukaya, AA muhabirine, beratın Kur'an-ı Kerim'de "suçsuzluk" ve "kurtuluş belgesi", hadislerde ise günahlardan kurtulma anlamlarına geldiğini söyledi.

Hz. Muhammed'in berat gecesini ibadetle geçirmeyi, gündüzünde ise oruç tutmayı tavsiye ettiğini ifade eden Kapukaya, Hz. Muhammed'in berat gecesinde Müslümanların günahlarının bağışlanacağını buyurduğunu dile getirdi.

Allah'ın berat gecesinde kullarının kendisine dua etmesi ve yakınlaşmasını istediğini anımsatan Kapukaya, "Berat gecesi bir rahmet ve mağfiret gecesidir." dedi.

Berat'ın ramazan ayının habercisi olduğunu aktaran Kapukaya, "Berat gecesi ramazan öncesi bir eşiktir ve insanlara bir uyarıdır. Buradaki uyarı manevi anlamda bir uyarıdır. Bu gece, insanlara ramazan ayının geldiğini ihtar eden bir gecedir." ifadelerini kullandı.

KERNEK CAMİSİNDE MEVLİT

Berat Kandili dolayısıyla kent sakinleri Malatya camilerinde düzenlenen programlara katıldı.

Kernek Karagözlülüler Camisi'ndeki programda vatandaşlar Kur'an- Kerim tilaveti ile okunan mevlidi dinledi. Mevlidin ardından dua eden vatandaşlar daha sonra namaza durdu.

MESAJLAR..
Berat Kandili dolayısıyla il yöneticileri, yerel yöneticiler ve siyasiler tarafından yayınlanan mesajlar şöyle:

Malatya Valisi Aydın Baruş
"Cenab-ı Hakk'ın (cc) rahmet ve merhametinin yeryüzüne sağanak olup yağdığı, günahlardan kurtuluşa vesile olan Berat Gecesi’ni idrak etmenin engin mutluluğunu ve huzurunu yaşamaktayız.

Mukaddes geceler iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz için şüphesiz büyük bir fırsattır. Ramazan ayının müjdecisi olan, kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat Kandili; Cenab-ı Hakk'ın (cc) rahmet ve mağfiretine nail olabilmek bakımından müminler için muazzam fırsatlar sunmaktadır.

Bu gece, Yüce Allah (c.c.)’ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı, müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği müstesna bir gecedir. Beraat Gecesi’nin ve Şaban Ayı’nın kalplerimize ilham ettiği manevi huzuru yürekten hissederek hakkımızın geçtiğini düşündüğümüz kimselerden helallik almak, fakir ve kimsesizlere el uzatmak ve gariplerin gönüllerini hoş ederek dualarını almak bu gecenin önemine mana katacak faziletli bir davranış olacaktır.

Muhterem Malatya Halkımızın, Aziz Milletimizin ve İslam Âlemi'nin Berat Gecesi'ni tebrik ediyor, bu mukaddes gecenin İslam Dünyasına huzur ve hayırlar getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır
"Mübarek Ramazan ayının müjdecisi Berat kandiline kavuşmanın milletimiz ile birlikte idrak etmenin mutluluk ve heyecanını yaşamaktayız" diyen Çakır, mesajında  "Berat, Yüce Allah (C.C) ‘ın affı ve bağışlayıcısı; günah borç ve cezadan kurtulmak manalarına gelmektedir. Rabbimizin kullarına rahmetle nazar ettiği bu önemli gece af dilemenin, arınmanın, elleri duaya, gönülleri semaya açmanın, doğrudan Yüce Allah (C.C.)’a yönelip mağfiret iklimine girmenin vaktidir. Bu duygu ve düşüncelerle; başta aziz milletimiz olmak üzere, tüm İslam Aleminin Rahmet-i Rahman’ın kainatı kapladığı Ramazan-ı Şerif’in müjdelediği Berat Gecesini en kalbi duygularımla tebrik ediyor, bu anlamlı gecenin aramızdaki gönül bağlarını, birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesini, insanlığa barış, esenlik, huzur ve kurtuluşuna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum" ifadelerine yer verdi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu 
“Manevi arınmanın, günahlardan aklanmanın ve mağfirete layık olabilmenin müstesna zamanlarından olan bir  Berat Kandili'ni daha hep birlikte idrak etmenin heyecan ve mutluluğu içerisindeyiz.

Berat Gecesi; Kul’un  yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir.

Berat Kandilimizin manevi temizlenmeye, vicdani doğrulmaya, birlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olmasını ümit ediyor; aziz milletimizin, gönül coğrafyalarımızda yaşayan kardeşlerimizin bu mübarek gecesini kutluyorum.

Berat Kandilini, anlamına uygun olarak en iyi şekilde değerlendirmeli, birlik  ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan şu günlerde, Berat kandilinin insanlığın içine düştüğü sıkıntıların bertaraf edilmesi, İslam dünyasının birliğini beraberliğini, dayanışmasını güçlendirmesine vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyor, Müslüman Türk milletinin, İslam aleminin beratına vasıl ve Malatyalı hemşehrilerimizin Berat kandilini en içten duygularımla tebrik ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle,

Cenab-ı Allah yar ve yardımcımız olsun, inşallah bizleri beratımızla ödüllendirsin.'.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Berat Kandili nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Berat Kandilinin Yüce Mevla’nın inanan insanlara sunduğu kıymetli zamanlardan biri olduğunu belirten Başkan Gürkan mesajında şunlara yer verdi:

"Berat Kandili af ve kardeşlik duygularımızın pekişmesi bakımından bizler için büyük bir fırsattır. On bir ayın sultanı, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu ise cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandilinin İslam âleminin günahlarından kurtuluşuna, kardeşlik ve hoşgörü ortamının gelişmesine, güçlenmesine vesile olmasını temenni ederim.

Berat Kandili, Yüce Allah’ın, inanan insanlara sunduğu kıymetli zamanlardan biridir. Bu mübarek gecenin önemini idrak ederek değerlendirmemiz gerekmektedir. Berat Kandili için Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle buyurmaktadır; 'Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve yok mu tövbe eden tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen şifa vereyim.' Öyleyse bizler de bu mübarek gecede, dünyadaki Müslümanlar için, zulme uğrayan insanlar için, gönül coğrafyasındaki kardeşlerimiz için, kendimiz için dua edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam âleminin ve milletimizin mübarek Berat Kandilini tebrik eder, kandilin tüm insanlığa barış, kardeşlik ve huzur getirmesine vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim."

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Berat Kandili kurtuluş, bağışlanma ve arınma gecesidir. Berat Kandili, bizlere tefekkür etme, kendimizi sorgulama, dargınlıkları, küslükleri giderme ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar.” diye konuştu.

Mesajında Berat Kandilinin tefekkür, tezekkür ve yenilenme olduğunu ifade eden Başkan Çınar, “Allah’ın rahmet ve mağfiretinin müminlere bol bol ihsan edildiği Ramazan ayının müjdecisi mübarek Berat Kandili’ne erişmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Berat Kandili, Yüce Rabbimiz nezdinde beratımıza vesile olduğu, Rabbimizin affediciliğine ve bağışlayıcılığına sığınmayı öğrettiği gibi, kendimize, ailemize, din kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı affedici, onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir. Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür.

Bu mübarek gecelerin ülkemizde kardeşlik ve hoşgörü ortamının gelişmesine, güçlenmesine vesile olması en büyük temennimizdir. Manevi duyguların kuvvetlendiği, sevgi, kardeşlik ve barış duygularının da içten hissedilerek yaşandığı müstesna gecelerimizden Berat Kandili’ni vesile bilerek, kırgınlıklara son vererek insanların mutluluğu, selameti ve huzuru için dua etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Malatya’lı hemşerilerimiz olmak üzere, ülkemiz ve İslam âleminin Berat Kandil’ini tebrik ediyor, bu mübarek gün ve gecelerin şehrimize, ülkemize ve tüm insanlığa rahmet, bereket ve huzur getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder
Güder, Ramazan-ı Şerifin habercisi olan 'Berat Kandili' dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, tüm İslam aleminin kandilini kutladı. Başkan Güder, her yıl gelişiyle pek çok güzelliğin yaşandığı rahmet, af, arınma, mağfiret ve kurtuluş vesilesi Berat gecesine kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Berat Kandili dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Allah’ın rahmetinin yeri ve göğü kapladığı Berat Gecesi’ne ulaşmanın büyük mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Güder, mesajında şunları söyledi:

“Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma zamanıdır. Berat, tövbe ve dua zamanıdır. Berat gecesi de hayat yolculuğumuzun en bereketli duraklarından biridir. Müminlere yüce Allah’ın kurtuluş beratı sunduğu ilahi ve müstesna bir gecedir. Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ın müjdecisi Berat Kandili’ne ulaşmanın manevi huzuru ve mutluluğu içindeyiz. Cenab-ı Allah'ın kendisinden bağışlanma dileyenleri affedeceğini, içtenlikle yapılan duaların kabul edileceğini haber veren Berat Gecesi, ilahi affa ve rahmete ulaşmak için bir fırsat kapısıdır. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Berat gecesini idrak eden herkes, Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’deki; “De ki, ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir” müjdesinin farkına vararak, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’in; “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum...” şeklindeki yönelişi ile özüne dönmeli, ümitlerini canlandırmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir. Bu duygu ve düşüncelerle; tüm İslam aleminin Berat Kandili’ni en kalbi duygularımla tebrik ediyor, bu anlamlı gecenin aramızdaki gönül bağlarını, birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesini, insanlığın huzuruna, sağlığına, hayrımıza ve kurtuluşumuza vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”

Ankara, AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız