SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Haber 41 Yıl Önce Yayınlanmıştı Ama..

Bu Haber 41 Yıl Önce Yayınlanmıştı Ama..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın yıkıcı deprem tehdidi altındaki konumu, onlarca yıldır çeşitli platformlarda konuşulmasına, yazılmasına rağmen, gerekli önlemler alınmadığı, bina ve yerleşim yerlerinin zemin sağlamlığı konusundaki uyarılara kulak asılmadığı için, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde çok ciddi can ve mal kaybı yaşanmasına engel olunamadı. 

41 YIL ÖNCE DE DİKKAT ÇEKİLMİŞ AMA..

6. Malatya Kayısı Festivali dolayısı ile 6 Ağustos 1982 tarihinde yayımlanan Mişmiş gazetesinde, günümüz için hayati öneme sahip bir haber yer almakta. Gazetenin sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Celal Yalvaç, Genel Yayın Müdürlüğünü de Merhum Gazeteci Erhan Kırçuval yapmış. Söz konusu gazetenin 2. sayfasında yer alan bir haberde Malatya’nın içinde bulunduğu deprem tehlikesi vurgulanmış ve acil önlem alınması istenmiş.

Özellikle de zemin ile ilgili değerlendirme de, kentin mutlaka sağlam zeminli alanlara kaydırılmasının yerel yönetimler tarafından titizlikle denetlenmesi talep edilmiş, aksi halde bu felaketteki en büyük payın da şehrin yöneticilerinde olacağı ilave edilmiş.   

“Her An Beklenen Tehlike: Deprem” başlıklı haber, 41 yıl önceden, bu şehri yönetenlere gönderilmiş önemli bir uyarı özelliğini her satırında taşımakta ve Malatya’nın karşı karşıya olduğu deprem tehlikesine dikkat çekerek, kentin o dönemki nüfusu olan 390 bin kişinin her an olabilecek bu depremden olumsuz etkileneceğini ortaya koymakta. Muhtemel bir Malatya depreminin “Her an olacakmış” gibi zihinlerden asla çıkartılmaması gerektiğini belirten haber metni şu şekilde:

"HER AN BEKLENEN TEHLİKE: DEPREM

Doğu Anadolu Fay zonu içerisinde bulunduğu bildirilen Malatya’dan, her an olabilecek bir deprem sonucunda, bu depremden etkilenmeyecek bir metrekarelik toprağı bile bulunmadığı saptandı. Yetkililer, her an olabilecek bir depremde Malatya merkezinde 390 bin kişinin yaşamını yitireceğini de belirlediler.

Deprem

Ülkemiz, yeryüzünün en aktif deprem kuşaklarından biri olan Akdeniz-Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde bulunmakta. Bu nedenle tarihin en eski çağlarından beri her yıl çok büyük depremlere sahne olmakta.

Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan bir raporda, ülkemiz topraklarının %92’sinin deprem bölgeleri arasında yer aldığı belirtilmekte. Bu topraklarda ise nüfusun %95’i yaşamakta. Son elli yıl içerisinde meydana gelen depremlerin (verilerin eksik alınmasına karşın) verdiği zararın bilançosu korkunç. Ülkemizde depremlerden yılda ortalama 1250 kişi ölmekte, 1980 kişi yaralanmakta. Yine yılda ortalama 7526 konut ve işyerlerinin yıkıldığı ortaya çıkmakta. Her yıl deprem meydana gelmesine karşın, 10 yılda bir de çok büyük zararlara yol açan depremin olduğu belirtiliyor.

Malatya’nın Durumu

Bu genellemeden sonra, yine Deprem Araştırma Dairesince hazırlanan Malatya’nın durumuna göz atalım. Türkiye deprem bölgeleri haritası dikkate alındığında, Malatya ili topraklarının 5017 kilometrelik kesiminin 2. derece, (8 şiddetinde depremlerin olduğu) ve 7296 kilometrelik kısmının ise 3. derece (7 şiddetinde depremlerin olduğu) deprem bölgeleri içerisinde bulunduğu ilin tehlikesiz bölgelerde toprağı bulunmadığı görülüyor. Deprem Araştırma Dairesi Başkanı Oktay Ergünay, il nüfusunu  %64’ünün 2. derece deprem bölgelerinde, %36’sının 3. derece deprem bölgesinde yaşadığını belirterek, bir süre önce yaptığı bu korkunç açıklamasını şu cümleyle noktalamıştı. “Daha açık bir ifadeyle Malatya İlimizde 390 bin yurttaşımız her an olabilecek bir büyük depremin tehdidi altında yaşamaktadır.”

Sağlıksız Kentleşme

Tüm bu tehlikelere karşın, özellikle il merkezinde ileriden beri sağlıksız kentleşmenin gözlendiği, çeşitli uyarıların dikkate alınmayıp veya yeterli ölçüde olmamasından, bu uygulamanın devam ettiği dikkatle izleniyor.

İl merkezindeki konutların çok büyük bir bölümünün 2. veya 3. derece deprem bölgeleri üzerinde kaydırılması, her an var olabilecek büyük bir depremin daha çok can kaybına yol açmasına neden olacağı ısrarla belirtiliyor. İlgililerin kentleşmeyi bu tehlikeli bölgelere süratle kaydırmayı önlemeleri gerektiği, aksi halde ileride doğacak tehlikeden de en büyük pay sahibinin kendileri olacağı hatırlatılmakta.

Zararın Neresinden Dönülürse

Zararın neresinden dönülürse kârdır özdeyişinden hareketle, deprem tehlikesine karşın herkesin yapabileceği görevlerin olduğu yetkili makamlarca belirtilmekte.

Deprem Araştırma Dairesinin deprem zararlarının azaltılması konusundaki raporunda, bu konuda özetle şöyle deniliyor. “Zarar azaltma yönteminin başarılı olabilmesi için doğal afetlerin en korkuncu ve yakıcısı olan depremle her kademede ve sürekli olarak savaşmak gerekir. Deprem zararlarının azaltılması, her şeyden önce, ülkenin deprem kuşakları içerisinde yer aldığını, çevresinde er veya geç büyük bir depremin olabileceğini önceden bilip, böyle bir olay için hazırlıklı olmayı gerektirir. Kentleşmede deprem olgusunun “her an olabilecekmiş” gibi zihinde tutulup, böylece hareket edilmesi, deprem sırasında kişilerin nasıl davranacakları, enkaz altından insanların nasıl çıkarılacağı, aç ve açıkta kalanların barındırılması, yaralıların en kısa zamanda tedavi kuruluşlarına kavuşturulması gibi çalışmaların önceden bilinmesinde kaçınılmaz yararlar vardır. Depreme dayanıklı yapıların nasıl yapılacağı, nasıl denetleneceği, yapıların nerelere kaydırılması gerektiği teknik elamanlarca belirlenip, öğretilip, belediyelerce inşa halindeyken denetlenmesi gibi…” 

malatyahaber.com- 6. Kayısı Festivali Mişmiş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Hüseyin (7 ay önce)
    Naci Görür Malatya Cöşnük Fay hattı kırılacak diyor hala. Bilim adamlarını neden dikkate almıyorsunuz hala . Yeter seçimler için yapmayın, Malatyaya insanları toplamayın. Yine deprem olacak Malatya da . Zaten şehir sağlıksız, güvenli barınacak alan yok . Bunca insanın, çoluk çocuğun günahına girmeyin !
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kayahan (7 ay önce)
    Bakın bir önceki haberde "ORTALIK TOZ BULUTU" yazıyor!!! Bunlara sebep olanlarlar öncelikle hesabını vermeli ! Daha hala bir şey yokmuş gibi insanları geri çağırıyorsunuz , memur ne yapsın, öğretmen ne yapsın, çoluk çocukları ne yapsın? Şehir de hırsızlık diz boyu, yatavak evleri yok siz önce bunları düzeltin sonra insanlardan iş bekleyin . İnsanları işi ile mecbur bırakarak şehre topluyorsunuz ! Bir de bu kadar zorluğa rağmen yine deprem olur ve yine insanlar ölürse diye hiç düşünüyor musunuz? Siyaset için yaklaşan seçimler için bunu yapmayın , hakikaten ALLAHTAN KORKUN !
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    1988 yılında Malatya'ya geldim. Yaklaşık her yıl yerel gazete ve televizyonlarda Malatya'nın. depremselliğini anlattım. Beni çok az kişi anladı. Gözünü para hırsı bürümüş az bir insan grubu ve yerel yöneticiler Güzel Malatya'mızı bu hale getirdi. Biz orta sınıf Malatyalılar birikim, banka kredisi ve emekli ikramiyesi ile aldığımız evlerimizi kaybettik. Yaban ellere sürüklendik, bir daha dönmemek üzere. Bunlara sebep olanlar hesap vermeli. Depremle ilgili yazıyı yayınladığınız için teşekkürler.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kerim (7 ay önce)
    Allah rızası için şimdiki yöneticilere şu haberi iletin. Şehir canlansın diye üniversiteleri açıyorlar. Daha hocaların kalacak yeri yok o kadar çoluk çocuğu nereye topluyorsunuz yazıktır, günahtır. Yine deprem olursa bu kadar canın vebalini nasıl ödeyeceksiniz. Şehir güvenli değil, o kadar hırsız, sapık var. Önce şehri toparlayın kalacak evler yapın, güvenliği tam sağlayın sonra insanları çağırın ! Bunun vebali çok ağır olur size şu an milleti toplama zamanı değil!!!!!!!!
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (7 ay önce)
    Naci Görür 2 sene boyunca her yerde söyledi bu riski, kim umursadı? Hadi onu geçtik, binlerce insan kaybettik, milyarlarca dolarlık zarar aldık 6 şubatta. Ders alındı mı? Malatya için deprem tehlikesi bitti mi? Malatya fayı hattında sahada çalışan bir kimse var mı? Veya birilerini çalışması için yönlendiren bir yerel yönetim (veya bir kamuoyu (!)) gören var mı? Veya özellikle Yedisu'da beklenen deprem hakkında bir hazırlık yapılıyor mu (civar iller için daha çok)? Kulağımızın üstüne yatmaya alışmışız. Mantık şu, giden gider, kalan sağlar bizimdir...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (7 ay önce)
    Daha senesi dolmadı bu depremin unutuldu bazı bölgelerde kocaman çatlakları kapatıp boya yapıp ya oturuyor ya da kiraya veriyorlar bu da yepremi unutmuş oluyor kimin can kaybı varsa o unutmaz gerisi çabuk unutur En çokta belediyeler unutur işine gelir
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Sahipsiz Malatya (7 ay önce)
    Sayın editör depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen hala 15 000 taşınma ve kira yardımı yapılmadı AFAD il müdürlüğüne nezaman gitsek ödenek bekliyoruz diyorlar nezaman yatacağı belli değil bu konuyu gündeme getirirseniz sevinirim benim gibi bekleyen bir çok insan var mağduruz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • erol (7 ay önce)
    Keşkem hiç olmamıştır diyenlerle, herşeyi ben bilirim diyenlere yetki verirseniz olacağı budur .M.Kemal bir sözünde; Hayatta en hakiki yol gösterici; ilimdir, fendir,der. İlimin, fen in işaret ettiği gerçekleri görmemezlikten gelirsek depremler kaderimiz olur.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (7 ay önce)
    Arşivcilik için kutlarım. Birbirimize biraz kulak kabartsak,popüler akıma kapılmasak ne güzel olur.Doğa-Tabiat-Yeryüzü'nün ne kadar ilerlesek de İnsanoğlu'na verecek elbette bir cevabının olduğunu düşünürsek daha sağlıklı kararlar vereceğiz. Bu Deprem için de,Kuraklık için de Sel için de böyle.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatya (7 ay önce)
    Malatya ovasını belediye dronla gözetlesin her tarafta kaçak yapılaşma tam hız devam ediyor nasıl olsa imar affı çıkar beklentisi var lütfen yapıları denetleyiniz yarın geç olabilir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Huzur (7 ay önce)
    Demekki neymiş hiç değil pek Çok keşke varmış...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • hasan (7 ay önce)
    41 yıl önce aynı başlıklar, 24 yıl önce yine deprem, bu yıl yine deprem, yine binlerce ölü. ve biz afetlere çok hazırlıklıymışız, afeti çok iyi yönetmişiz. 41 yıl sonrada aynısı olacak, aynı başlıklar atılacak, bu ülkede hiçbirşey değişmez. çünkü fakir ülkelerde herkes kendi cebini düşünerek iş yapıyor, insanlık için yapılan birşey yok. parayla da her işi yoluna koyuyorsun. paran varsa adalette senden yana, devlette senden yana.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Siz hiç sorumlu belediye başkanının, imara bağlı müdürün (altında imzası olan), imara bağlı mimarın, mühendisin (altında imzası olan), bunlara onay veren encümen üyelerinin, mütahitlerin ceza aldığını (girip çıkmalar oldu, onlar hariç) gördünüz mü? Herkes çok iyi biliyor ki milyon milyon rüşvet çarkıyla kimlerin AKlandığını! Arkadaş herkesin mal varlığı gözden geçirilsin! Kimin ne olduğu kabak gibi ortaya çıkacak. Tabi ADALET var ise ...!
    %88
    %12
    Yanıtla