TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edilen ''Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' ile yerel basını ayakta tutan basın ilanlarının kaldırılması öngörülüyor. Tasarı yasalaşırsa yerel gazeteler kapanacak. Vekillerimizi bu hatayı düzeltmeye çağırıyoruz.
Anadolunun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basına darbe vurulmak isteniyor. Bayındırlık Komisyonunda kabul edilen tasarı yasalaşırsa elektronik kamu alımları platformu oluşturularak basın ilanlarının yerel gazetelerde yer alması sona erecek. Böylece ihale ilanları ile ayakta durabilen yerel basın çökecek ülke genelindeki 1300 gazete kapanacak.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, komisyonda kabul edilen tasarının, yerel basın kuruluşlarının kapanmasıyla sonuçlanacak bir süreç başlatacağını açıkladı.
Yerel basın yok olacak
Yasa tasarısının elektronik kamu alımları platformu oluşturularak basın ilanlarının kaldırılmasını öngördüğüne dikkat çeken Haydar Karaduman, ayrıca eşik değerin artırılması ve çerçeve sözleşmenin 2 yıldan 4 yıla çıkartılarak şeffaflığın ortadan kaldırılması gibi kabul edilemez maddelerin gündeme geldiğini belirtti. Tasarının yasalaşması ile kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğunun kalkacağını ve yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğini bildiren Karaduman, Anadoludaki yaklaşık 1.300 yerel gazetenin kapanacağını vurgulayarak, Anadolunun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına neden olacak, işsiz sayısı artacak, tekelleşme hızlanacak, halkın haber alma özgürlüğü engellenecek ve şeffaflık ilkesi zedelenecektir dedi.
Hatayı düzeltin
Yerel basının Basın İlan Kurumundan alınan ilanlarla ayakta kalmaya çalıştığını, bu geliri kaybeden yerel basın kuruluşlarından birçoğunun kapanmak zorunda kalacağını vurgulayan Karaduman, böylece çok sesliliğin ortadan kalkarak Türk demokrasisinin zarar göreceğini söyledi. Düzenlemeyi, basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak nitelendiren Karaduman, Çünkü yerel basının ürettiği gazete sayısı ve okunurluk oranı, yaygın basının üzerindedir. Uygulamayla; yerel basın gerileyecektir. Yerel basının önünün kapanması aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir.
15 bin kişi işsiz kalacak
Yerel basın, yaygın basına göre daha dar ve mahalli bir bölgede dağıtıma sunulan, yöresinin sesi olan yayın organları olduğuna işaret eden Karaduman, Toplumsal, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmeleri bölge halkına aktarmaktadır. Yayın yerlerinde yaşayan insanların, yaygın basında yer bulamayan, kendi bölgelerindeki sorunlar, olaylar, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile merkezi ve özellikle yerel yönetimlerin aldığı kararlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarlar. Yurt genelinde resmi ilan yayınlama hakkı olan 1.300 civarında yerel gazete yayın hayatını sürdürmektedir ve bu gazetelerde 15 binin üzerinde çalışan var. Tasarı yasalaşırsa işsizler ordusuna bu kadar kişi daha eklenecektir. Bu nedenle tasarının Meclis gündemine gelmeden önce komisyonda görüşülmesi esnasında çekincelerimizin göz önünde bulundurularak yeniden düzenlemesi için vekillerimizi Malatya adına göreve davet ediyor ve kararın düzeltilmesini bekliyoruz diye konuştu.