Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi iken, kısa süre önce Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi ile imzaladığı protokol ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını alan, halk arasında ise halen Devlet Hastanesi olarak anılan hastanede, geçtiğimiz yıl başta şeker hastalarının yaraları ve kronik yaralar olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde hayati önem taşıyan Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nin iki yıldan bu yana kurulmuş olmasına rağmen hekim yokluğundan hizmet verememesi, merkezden yararlanmayı bekleyen hastaların şikâyetine yol açıyor.
Hastanenin, Sağlık Bakanlığı ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi arasında yapılan ortak kullanım (afiliasyon) anlaşması ile üniversite hastanesine dönüştürülmesi, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nde tedavi olmayı bekleyen hastalarda yeni bir umut yarattı.
Şeker hastalarının ayaklarındaki yaralar kronik yaralar, kemik iltihapları doku travmaları, kemik enfeksiyonu, vurgun, sportif yaralanmalar, cerrahi sonrası yaralar, yanıklar, damar tıkanıklığında kaynaklı yaralar, ani görme ve işitme kayıpları, karbonmonoksit zehirlenmesi, beyin apsesi, kafa kemikleri travmaları gibi çok geniş alandaki hastalıkların tedavisinde etkin işleve sahip olduğu belirtilen Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’ne yeni yapılanma kapsamında uzman hekim atanması ve merkezin bir an önce faaliyete geçmesi isteniyor.
Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nden faydalanacağı günleri bekleyen hastalar, tedavi olma umutlarını “Hastanemizin üniversite hastanesi olması, Oksijen Tedavi Merkezi’ne hekim kadrosu verilebileceği konusunda bizde büyük umut yarattı. İnşaallah, Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi’nin çok sayıda öğretim üyesi- hekim kadrosu açtığını ve alım yapacağını duyduk. Üniversite ve hastane yetkililerinden Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi için de uzman doktor alınmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Madem yeni bir Tıp Fakültesi kuruldu, yeni üniversite farkını göstersin ve buraya hekim getirerek göstersin” sözleriyle dile getiriyor.
“Türkiye’de bu alanda sadece 28 uzman hekim var”
AKP Malatya Milletvekili Hakan Kâhtalı, geçtiğimiz yıl, merkezin hizmete girmesi konusunda yaptığı açıklamada, merkezde görev yapacak uzmen hekim sayısının çok sınırlı olduğunu söylemişti. AKP Malatya Milletvekili Kahtalı, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp alanında uzman olan hekimlere ihtiyaç duyulan Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi’nin aktif olarak çalışabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile temas halinde olduklarını belirterek, sorunun çözümü için çalıştıklarını açıklamıştı.
Sorunun Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp alanında uzman olan hekim sayısının Türkiye’de sadece 28 olması olduğunu belirten AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, buna karşılık Türkiye’de 20 ilde 24 Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi bulunduğunu kaydetmişti.
Uzman hekimlerden birinin Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’ne atanması için Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Hakan Kâhtalı, uzman hekimin tayin edilmesiyle birlikte, Malatya’daki merkezin sadece Malatya için değil bölge illeri için de hizmet verecek kapasite ve teknik donanıma sahip olduğunu belirtmişti.
Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli ne demişti?
“Yaklaşık 3.5 milyon TL düzeyinde bir harcama yapılarak Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kurulan, Hiperbarik Oksijen Merkezi’nin teknolojik ve mekânsal donanımının tamamlanması nedeniyle yaptığı açıklamada, merkezin işlevleri hakkında şu açıklamayı yapmıştı:
“Hiperbarik oksijen tedavisi, kapalı bir basınç odası içinde saf oksijen solunması şeklinde uygulanan bir tedavidir. Hiperbarik oksijen tedavisi kısaca HBOT olarak da bilinmektedir. Basınç odalarında, hava basıncı normal hava basıncının yaklaşık olarak 2.5 katına çıkarılır ve yüksek basınç altında saf oksijen solunur. Bu koşullar altında, kanda çözünen oksijen miktarı artar. Çözünmüş olan oksijen bağımsız olduğundan yüksek basınç altında uzun mesafeler kat edebilir ve vücudun dört bir yanına taşınır. Bu durum, bakterilerle mücadele etmemizi kolaylaştırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, ödemi azaltır, hava ve gaz kabarcıklarını küçülterek vücudumuzdan uzaklaştırılmalarını sağlar. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi yeni damarların gelişmesini ve vücut savunmasında görev alan hücreleri de destekleyen bir tedavi şekli olarak uygulanmaktadır.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Hiperbarik Oksijen Merkezi için gerekli donanım kurulmuş, ancak sistemi kullanacak uzman hekim olmadığı için faaliyete geçememişti