SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Hayati Üniteyi Açın, Üniversitenin Farkını Gösterin'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi iken, kısa süre önce Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi ile imzaladığı protokol ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını alan, halk arasında ise halen Devlet Hastanesi olarak anılan hastanede, geçtiğimiz yıl başta şeker hastalarının yaraları ve kronik yaralar olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde hayati önem taşıyan Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nin iki yıldan bu yana kurulmuş olmasına rağmen hekim yokluğundan hizmet verememesi, merkezden yararlanmayı bekleyen hastaların şikâyetine yol açıyor.

Hastanenin, Sağlık Bakanlığı ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi arasında yapılan ortak kullanım (afiliasyon) anlaşması ile üniversite hastanesine dönüştürülmesi, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nde tedavi olmayı bekleyen hastalarda yeni bir umut yarattı.

Şeker hastalarının ayaklarındaki yaralar kronik yaralar, kemik iltihapları doku travmaları, kemik enfeksiyonu, vurgun, sportif yaralanmalar, cerrahi sonrası yaralar, yanıklar, damar tıkanıklığında kaynaklı yaralar, ani görme ve işitme kayıpları, karbonmonoksit zehirlenmesi, beyin apsesi, kafa kemikleri travmaları gibi çok geniş alandaki hastalıkların tedavisinde etkin işleve sahip olduğu belirtilen Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’ne yeni yapılanma kapsamında uzman hekim atanması ve merkezin bir an önce faaliyete geçmesi isteniyor.

Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nden faydalanacağı günleri bekleyen hastalar, tedavi olma umutlarını “Hastanemizin üniversite hastanesi olması, Oksijen Tedavi Merkezi’ne hekim kadrosu verilebileceği konusunda bizde büyük umut yarattı. İnşaallah, Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi’nin çok sayıda öğretim üyesi- hekim kadrosu açtığını ve alım yapacağını duyduk. Üniversite ve hastane yetkililerinden Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi için de uzman doktor alınmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Madem yeni bir Tıp Fakültesi kuruldu, yeni üniversite farkını göstersin ve buraya hekim getirerek göstersin” sözleriyle dile getiriyor.

“Türkiye’de bu alanda sadece 28 uzman hekim var”

AKP Malatya Milletvekili Hakan Kâhtalı, geçtiğimiz yıl, merkezin hizmete girmesi konusunda yaptığı açıklamada, merkezde görev yapacak uzmen hekim sayısının çok sınırlı olduğunu söylemişti. AKP Malatya Milletvekili Kahtalı, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp alanında uzman olan hekimlere ihtiyaç duyulan Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi’nin aktif olarak çalışabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile temas halinde olduklarını belirterek, sorunun çözümü için çalıştıklarını açıklamıştı.

Sorunun Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp alanında uzman olan hekim sayısının Türkiye’de sadece 28 olması olduğunu belirten AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, buna karşılık Türkiye’de 20 ilde 24 Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi bulunduğunu kaydetmişti.

Uzman hekimlerden birinin Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’ne atanması için Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Hakan Kâhtalı, uzman hekimin tayin edilmesiyle birlikte, Malatya’daki merkezin sadece Malatya için değil bölge illeri için de hizmet verecek kapasite ve teknik donanıma sahip olduğunu belirtmişti.

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli ne demişti?

“Yaklaşık 3.5 milyon TL düzeyinde bir harcama yapılarak Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kurulan, Hiperbarik Oksijen Merkezi’nin teknolojik ve mekânsal donanımının tamamlanması nedeniyle yaptığı açıklamada, merkezin işlevleri hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

“Hiperbarik oksijen tedavisi, kapalı bir basınç odası içinde saf oksijen solunması şeklinde uygulanan bir tedavidir. Hiperbarik oksijen tedavisi kısaca HBOT olarak da bilinmektedir. Basınç odalarında, hava basıncı normal hava basıncının yaklaşık olarak 2.5 katına çıkarılır ve yüksek basınç altında saf oksijen solunur. Bu koşullar altında, kanda çözünen oksijen miktarı artar. Çözünmüş olan oksijen bağımsız olduğundan yüksek basınç altında uzun mesafeler kat edebilir ve vücudun dört bir yanına taşınır. Bu durum, bakterilerle mücadele etmemizi kolaylaştırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, ödemi azaltır, hava ve gaz kabarcıklarını küçülterek vücudumuzdan uzaklaştırılmalarını sağlar. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi yeni damarların gelişmesini ve vücut savunmasında görev alan hücreleri de destekleyen bir tedavi şekli olarak uygulanmaktadır.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Hiperbarik Oksijen Merkezi için gerekli donanım kurulmuş, ancak sistemi kullanacak uzman hekim olmadığı için faaliyete geçememişti

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Ss (4 yıl önce)
    Türkiye genelinde 28 uzman varsa bu hastane de yapılırken Sağlık Bakanlığı bilgisi vardır herhalde yoksa yapılmazdı diye düşünüyorum.Mutlaka uzman atanır istem olursa.Bu birkaç ilde bir olan bir merkez galiba özellikle Malatya’da ve çevre illerde de boğulma vakaları çok olduğu için yapılmıştır mutlaka.
    0
    0
    Yanıtla
  • kerem (4 yıl önce)
    Herkese selamlar bu ünitenin bir an önce faliyete geçmesi gerek bence malatyamızda olmadığı için şuan gaziantepte tedavi görüyorum kalça kemiği avesküler nekröz ve faydasını görüyorum çok şükür çok faydalı gaziantepte olduğum için konaklama yeme içme baya külfetli bir an önce bu ünitenin açılması gerek rabbim bütün hastalarımıza şafi ismiyle şifa versin inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    İnşallah en kısa zaman içerisinde yetkililerbu işe bu işe el atarlar bu tedavi geçen yıl ankarada aldım avaküs negroz tedavisi için (kalça kemiği)ödemi faydasın gördüm
    0
    0
    Yanıtla
  • AVCIMALATYA (4 yıl önce)
    Bende uçak kullanmayı bilmiyorum ama bir tane alayım diyorum belki lazım olur nede olsa el parası
    0
    0
    Yanıtla
  • kaan (4 yıl önce)
    Her şey Politize olmuş yazık,çalışan iş yapan sağlık çalışanlarıda bu yüzden harcanıyor,Nasıl bir Üniversite Çalışanın,sağlıkçılarının değerinin yükselmesinden rahatsız olanlarının yuvalandığı yer olmaktan ne zaman kurtulursa o zaman Malatyalı şifaya kavuşur,.......................
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemşit (4 yıl önce)
    Burası Türkiye... Parayı harca, 2 yıl beklet... Madem Malatya'da (Turgut ÖZAL Tıp) var idi uzman bu zamana kadar neden en azından yarı zamanlı bir görevlendime yapılmadı? Özellikli bir cihaz, eqipman vs alırken onu çalıştırmayı da düşünüp satın alırsınız. Aksi halde yatırım boşa gider. Bir de bırakın şu bölgeye hizmet filan safsatalarını artık. Malatya ya hizmet edin yeter. altı üstü bi kapalı oksijen kabini. Geçenlerde yaşandığı gibi umarız hastalara oksijen lerine azot ya da karbondioksit verilmez!
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (4 yıl önce)
    sayın müdürüm turgut özal eğitim ve arastırma hastanesi oldu acaba kaç tane asistan var hastanenizde merak ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir yere asistan alınabilmesi için orada eğitim görevlisi yani eğitim verecek akademik ünvanlı kişilerin belirli bir sayıda ve özellikte olması gerekir. Daha sonra tıpta uzmanlık kuruluna başvuru yapılıp denetimden geçilerek eğitim kliniğine döner ve sonra da tıpta uzmanlık sınavı için asistan isteği bulunulur. Bu aşamalardan sonra asistan alımı olabilir. Yani sorduğun soruyu önce araştır sonra sor. Bu asistan alımı en üst düzey hastanelerde bile 2-3 yıl sürmektedir. Eleştiri yapmak ve bilinçsizce sorular sormak maalesef toplumumuzun bir alışkanlığı. Bakın ilimizde böyle 3.basamak iki hastanenin olması neden negatif bir durum olsun Daha yeni açılan bir tıp fakültesini sakın yılların fakülteleri ile kıyaslamayın Zaman lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    Bu alanda Türkiye'de yetişmiş doktor yoksa başka alternatiflere bakılmalı, Türki Cumhuriyetlerden , Rus doktorlardan yada varsa Suriyeli doktorlardan bulun ve açın. Nasıl ki saman bulamayınca ithal ediyorsunuz, doktoru da ithal edin, önemli bir konu, bekletilmeye gelmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Biz Türkler her işi böyle yapmak zorundamıyız? Türk işi boşuna denmemiş... plansız iş yapmak genlerimizde var. Şu Altı Hekimliği ve Hidroklimatoloji uzmanı olmadan bu tesisin açılamayacağını işin içinde olan herkes bilir. Bizimkiler önce makinayı getirmişler makinayı kullanacak ustayı getirmeyi unutmuşlar... o usta da Türkiye de 28 adet... yani çok az. Malatya usta bulunana kadar daha çok beklersin...Bir işi de eli yüzü düzgün yapın be kardeşim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Uzman bulamayacaktınız ne diye para harcadınız
    0
    0
    Yanıtla
  • muhsin (4 yıl önce)
    Tüm liselerin anadolu lisesi olması gibi ancak tabela değişir başka bir şey olmaz bu hastaneden boşuna uğraşmayın..yönetenler, içindekiler değişmedikten sonra isterse hacettepe üniversitesi tıp fakültesi olsun adı
    0
    0
    Yanıtla