6 BİN KİŞİLİK ÜRETİM İÇİN 650 BİN İNSANI TEHLİKEYE ATTILAR!.. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde aşırı yağmur yağışı ve buna bağlı olarak ilçenin vadisine kurulduğu Ezine Çayı üzerindeki Ebru Hidro Elektrik Santrali (HES)’nin kapaklarının patlaması sonucunda, resmi açıklamalara göre 57 kişinin hayatını kaybetmesi, çok sayıda kişinin yaralanması ve ilçenin adeta haritadan silinmesi, HES’lerin yarattığı tehlikeleri bir kez daha tartışma konusu yaparken, Malatya’nın içme suyu kaynağının tepesinde kurulan Keklicek HES’in de Malatya için benzer bir potansiyel tehlikeyi barındırdığı belirtiliyor.
Geçtiğimiz ay; başta Devlet Su işleri 92. Şube Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Derme Sulama Birliği ve Keklicek HES yönetimi olmak üzere ilgili ve sorumlu tüm kurumların görevlerini ihmal etmesi, sorumluluklarının gereği olan işleri savsaklamaları, denetim yapmamaları sonucunda Çat Barajı’ndan Keklicek HES’e su taşıyan kanalın beton duvarlarının patlaması sonucunda, Kozluk Köyü Pınarbaşı Küme Evleri su altında kalmış, Malatya’nın içme suyunun toplandığı ve dağıtıldığı Kaptaj Tesisleri’ni ulaşan su baskını kentin 24 saat susuz kalmasına, en az 1 hafta da çamurlu su içmesine neden olmuştu.
Yaklaşık 650 bin insanın içme suyu kaynağının ve bu suyun toplanarak dağıtımının yapıldığı Kaptaj Tesisleri’nin, tabiri yerine ise tam da ensesinde kurulan, özel sermayeye ait Keklicek HES’in hem içme suyu kaynağı, hem Kaptaj Tesisleri için büyük bir tehlike kaynağı olduğu, bu nedenle söz konusu santralin faaliyetine son verilmesi gerektiği belirtiliyor.
Keklicek HES’in kanal ve havuzunun, bölgede muhtemel bir aşırı yağış sonrası Bozkurt ilçesindeki Ebru HES gibi büyük su baskınlarına neden olabileceği, bu durumda ilk zarar görecek olanın ise Malatya’nın içme suyu kaynağı olacağını öngören uzmanlar, “Malatya’nın içme suyu şehrin en değerli varlığıdır. Stratejik anlamda her boyutta korunması ve Keklicek HES gibi Kaptaj için büyük tehlike barındıran yapıların oradan kaldırılması gerekir” uyarısın yapıyor.
Yaklaşık 6 bin kişinin elektrik ihtiyacı için 650 bin insanın içme suyu kaynağı tehlike altında
Keklicek HES’in, Türkiye elektrik tüketiminin binde 9’unu karşıladığını ve sadece 5.594 kişinin kişinin, ihtiyacına denk gelen büyüklükte elektrik üreterek devlete sattığını hatırlatan uzmanlar, “650 bin insanın hayat kaynağı için tehlike yaratma potansiyeline sahip bu tesisin ürettiği elektrik, son derece küçük bir miktar. Bu miktardaki elektrik çok rahatlıkla daha güvenli bir noktada üretilebilir. Önemli olan Malatya halkının içme suyudur. İçme suyumuzun kaynağını korumak zorundayız. Telafisi imkansız bir zarar yaşanmadan, her türlü tedbir alınmalıdır” ifadelerini kullanıyor.
“HES’ler üretim için değil, özel sektöre para kazandırmak için var”
HES’lerin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının çok az bir kısmını karşıladığını hatırlatan uzmanlar, son yıllarda Türkiye’nin doğal yapısını ve ekolojik dengesini alt üst edecek nitelikte ve çoklukta HES kurulmaya başlandığını, bu HES’lerin şehirlerin su kaynaklarını yok ettiğini, doğal bitki örtüsünü deforme ettiğini ve iklim değişikliğini tetiklediğini vurgulayarak şunları hatırlatıyor: “HES’lerin asıl amacı elektrik üretimi değil. Çünkü, ürettiği elektrik karşılığında yok ettiği doğal kaynakları hesapladığımızda fayda – maliyet analizi bağlamında büyük bir çelişki bulunmaktadır. HES’lerin asıl amacı, özel sektöre para kazandırmaktır. Özel sektörün para kazanmasına karşı değiliz ama hem kurulduğu yerlerin doğal kaynaklarını yok etmesi hem de Kastamonu – Bozkurt ilçesinde büyük felakete yol açan Ebru HES örneği ve daha önce Malatya’da Kaptaj Tesisleri’ne kadar ulaşan su baskınında Keklicek HES kanalına su taşıyan kanalın patlamasında görüldüğü gibi, zararı ve tehlikesi faydasından çok daha büyüktür” .
“Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu kaynağının yanı başında HES’e izin vermesi anlaşılır bir iş değil”
Malatya içme suyu kaynağı ve içme suyunun toplanarak dağıtımının yapıldığı Kaptaj Tesisleri’nin hemen yanında HES tesislerinin kurulmasına izin veren Malatya Büyükşehir Belediyesi ile çalışma ruhsatı veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, büyük yanlış yaptığına dikkat çeken uzmanlar, “Malatya Büyükşehir Belediyesi, gözü gibi koruması gereken bir mekânı, bırakın korumayı bir de yanı başına HES kurulmasına izin vermiş. Bu işin mantığını anlamak mümkün değildir. Malatya Büyükşehir Belediyesi, o noktaya HES kurulmasına izin vererek Malatya halkının içme suyu kaynağını büyük bir tehlikeye atmıştır. Malatya büyükşehir Belediyesi bu yanlışından dönmek anlamında gereken neyse yapmalıdır” çağrısında bulundu.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: Malatya Gündüzbey- Kozluk Köyü Pınarbaşı mevkiindeki Malatya İçmesuyu Kaptaj Tesisi (ilk fotoğrafta sağdaki) ve hemen solundaki Keklicek HES, diğer fotoğraflarda da kaptaj tesisinin tepesinde yer alan, bir bölümünde duvarı patlayınca kaptajda sel baskınına yolaçan ve onarıma rağmen her an tehdit oluşturmaya devam eden HES kanalı ve havuzu..
FOTO: Kanalın patlaması ve kaptajı sel sularının basmasından sonra, Malatya şehrinin içme suyu kaynağı bulanmış, bir süre şehre su verilememişti