Depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, deprem sonrası yaşanan hırsızlık ve yağma olayları, aradan geçen 10 aya ve neredeyse soyulmadık- yağmalanmadık ev kalmamasına rağmen devam ediyor. Hırsız ve yağmacılar, ağır hasar nedeniyle boşaltılmış olan binaların yanı sıra sahiplerinin oturmadığı orta hasarlı binalarda kapılarını açamadıkları dairelerin duvarlarını balyozla, kazmayla delip giriyorlar. Klasik bir hırsız hedefi tarifi olan ‘yükte hafif pahada ağır’, Malatya'da geçerliliğini yitirmiş durumda. Hırsız ve yağmacılar neredeyse tüm evi, eşyaları, hırsızlık mahallinden araçlarıyla taşıyorlar ve bu bir türlü engellenemiyor.
SON ÖRNEK GÜVEN SİTESİ'NDE..
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde depremlerde hasar alan bir sitede duvarı delerek 10 daireye giren ve kombi, kalorifer peteği ne varsa çalan hırsızlar, kayıplara karıştı.
Olay, Yeşilyurt ilçesi Şeyh Bayram Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından biri ağır, 11 bloğu ise orta hasarlı olarak raporlanan Hasan Meşeli Sokak'ta bulunan Güven Sitesi’ne hırsız girdi. Girdikleri 7. bloktaki bir dairenin duvarını delerek toplamda 10 daireye giren hırsızlar, kombi, kalorifer peteği ne bulduysa alıp götürdü.
Durumun fark edilmesiyle büyük bir şok yaşayan site sakinleri konu hakkında şikayetçi olurken, polis ekipleri bölgede inceleme yaptı. Polis, şahısların yakalanması için çalışma başlattı.
GECE- GÜNDÜZ FARKETMİYOR!.
Malatya'da 6 Şubat depremlerinin ardından birçoğu da il dışından gelen hırsız ve yağmacılar, faaliyetlerini gece- gündüz sürdürüyorlar.
İlk depremlerden bu yana 10 ay geçmesine karşın, hırsızlık ve yağma olayları hız kesmiyor. Sahipleri tarafından hasar durumu ve risk nedeniyle eşyalı halde bırakılan konutlar- işyerleri ve halen devam eden hasarlı binaların yıkımıyla ortaya çıkan enkaz, yağmacıların hırsızların hedefi olmaya devam ediyor.
'Sessiz' olma gereği dahi duymayan hırsızlar ve yağmacılar, içerisinde oturan bulunmayan binalarda, saatlerce ve günlerce kalarak faaliyette bulunuyorlar. Yetersiz güvenlik önlemleri, kentin deprem ardından boşalan bölgelerinde çok sayıda güvenlik kamerası kurularak gözetim yapılması, genel aydınlatma ile özellikle geceleri caydırıcı bir ortam oluşturulması vb. önlemler bugüne kadar alınamazken, depremin ilk dönemlerinde il dışından takviye getirilen güvenlik güçlerinin ilden ayrılmasıyla kentte görevi sürdüren yerel güvenlik güçlerinin yetersiz sayıları, bunun yanı sıra yakalanan suç faillerinin de gerekli cezai işlemle muhatap olmaması, bazı örneklerde delilli olarak yakalanmalarına rağmen serbest bırakılmaları yüzünden bu suçlar engellenemiyor.
malatyahaber.com