Malatya'nın "bihaber" olduğu, Ankara merkezli "maden arama" gerekçeli ruhsatlandırmalardan, ortaya çıkan sonuncusu "Bu kadarına pes!.." dedirtti. Geçtiğimiz günlerde, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından SİT alanı kapsamına alınan Darende ilçesinin Günpınar Köyündeki Günpınar (Aşudu) Şelalesi'nin kaynak ve şelale arasındaki bir bölümü de içine alan ve şelale çevresini kapsayan 249 hektarlık alanda "mermer arama" gerekçesiyle maden ruhsatı verildiği ortaya çıktı. Bu durum tepki görürken, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Bölge Koordinatörü, Darendeliler Derneği Başkanı ve Günpınar Vakfı üyesi Bekir Sözen, bu girişimin hemen durdurulması için ilçe kaymakamlığına başvurdu.. Öte yandan, milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun Hasançelebi'de İngiliz şirketine maden arama ruhsatı verilmesine ilişkin yazısına, söz konusu maden dairesinin verdiği yanıt da, "madenlere sahiplik konusunda" bu kuruluşun durumunu gözler önüne serdi.
HEKİMHAN'DAKİ İNGİLİZ ŞİRKETİNDEN SONRA..
Geçtiğimiz haftalarda, Stratex adlı bir İngiliz şirketine, Hekimhan ilçesi Hasançelebi Kasabası civarında, toplam 2 bin 155 hektar alanda maden arama izni verilmesi, İstanbul merkezli bir şirket haberinden ortaya çıkmış ve eleştirilere yolaçmıştı.
ŞİMDİ DE GÜNPINAR'A..
Malatya'da bu konudaki tartışmalar henüz bitmemişken, geçtiğimiz günlerde Darende ilçesi Günpınar Köyü bölgesinde mermer madeni arama ruhsatı alan ve Sivas'ta ikamet ettiği bildirilen Sevilay Sül adına yapılan bir iş takibi, bu olayı ortaya çıkardı.
Yapılan araştırmada, Sevilay Sül adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden, Mart 2004'de, koordinatları belirtilen, bir bölümü Günpınar kaynağı ile Şelale arasındaki bölgeyi de kapsayan, genel olarak da kaynak ile şelalenin çok yakın mücavir alanı olduğu görülen 249 hektar alanda, mermer araması için 30 ay süreli ruhsat verildiği ortaya çıktı.
Ruhsatın süresinin bitimine 5 ay kala Malatya'da ortaya çıkan girişimcilerin, ÇED raporu alabilmek için işlem yaptıkları belirtiliyor.
Bu arada, ruhsat sahibi Sevilay Sül'ün, 2 yıl önce bakanlığa yaptığı başvuruda adresinin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi lojmanları olduğu anlaşılırken, aynı üniversitede bir ara Zara Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü yapan ve maden konusunda çalışmaları bulunduğu bildirilen Yrd.Doç.Dr. Ömer Lütfü Sül'den başka, bu üniversitede "Sül" soyadlı bir personele ait kayıt çıkmaması, ruhsat sahibinin bu öğretim üyesinin yakını olduğunu akla getirdi.
TEPKİ..
ÇEKÜL Vakfının başkanı olan Prof.Dr. Metin Sözen'in ilçesinde, doğal yapısı itibarıyla önemli bir turizm alanı olarak değerlendirilmesi gündeme gelen, ilçe bazında yapılan projeleri, Vali Halil İbrahim Daşöz'ün de geçtiğimiz haftalarda gidip yerinde incelediği bir alan için verilen "maden arama ruhsatı", "Ankara'da kim ne yapıyor?" sorusunu akıllara getirdi.
Bu arada, ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Bekir Sözen, ilçe kaymakamlığına başvurarak, "Günpınar Şelalesi ile kaynak arasındaki Kale Tepe ve Kalaylı Kazan sırtlarını ve vadi içini kapsayan ve sit alanına da giren bölge için mermer maden arama ruhsatı alındığını öğrendik.
Bölgenin turistik ve doğal dokusunu büyük ölçüde tahrip edebilecek bu çalışmaya meydan verilmemesi için söz konusu ruhsatın iptali hususunda gereğinin yapılmasını.." şeklinde dilekçe verdi.
MİLLETVEKİLİNE İNGİLİZE RUHSAT YANITI..
Öte yandan, Hasançelebi beldesinde 2 bin 155 hektar alanda maden arama konusunda İngiliz şirketine ruhsat verildiğinin ortaya çıkmasının ardından, konuyu soran CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'na, Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Kavaklı imzasıyla verilen, "ne denilmek istendiği anlaşılmayan" yanıt da şöyle:
"Bakanlık makamına verilmiş olan yazınızda Malatya ili ve civarına maden arama konusunda herhangi bir yabancı firmaya ruhsat verilip verilmediği hususunda bilgi talep edilmiş, yöredeki zengin demir cevheri bulunan ocakların ruhsatlarını Türkiye Demir Çelik İşletmeleri ve Erdemir Maden'in elinde olduğu, çalıştırılmayan, atıl durumda olan bu sahaların söz konusu kurumlar tarafından işletilmeyecekse, bu sahaların ekonomimize kazandırılması için alternatif yatırımcılar bulmaya hazır olduğunuz bildirilmiştir.
Genel Müdürlüğümüz kayıtlarında Malatya ili ve dahilinde Stratex Maden Sa. ve Ti. Ltd. Şti. firmasına verilmiş 2 adet arama ruhsatı (09.03.2006 tarihli, 980.42 hektar ve 20.03.2006 tarihli 1174.81 hektar arama ruhsatları) bulunmaktadır.
Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Malatya ili dahilinde IR:2200 (geçici tatil talepli, 09.03.1987 tarihinde 53 yıl süreli verilmiş. 2040 ruhsat süresi sonu) ve İR:5319 (25.10.1995 yılında 20 yıl olarak temdit edilmiş, 2015 ruhsat süresi sonu), Erdemir Maden'in IR: 4234 (geçici tatil talepli, 30.11.1994 yılında 40 yıl süreli temdit edilmiş, 2034 ruhsat süresi sonu) ve 4331 (geçici tatil talepli, 13.01.1995 yılında 40 yıl için temdit edilmiş, 2035 ruhsat süresi sonu) sayılı demir madeni ruhsatlı sahaları bulunmaktadır. Söz konusu sahalarda işletme faaliyetinde bulunmak isteyen yatırımcıların söz konusu kurumlara müracaat etmeleri uygun olacaktır."
FOTOĞRAF: Vali Daşöz de bir süre önce Günpınar Şelalesi'ne giderek, bu bölge için yapılan projeleri yerinde incelemişti. (İsmet UĞUR- DARENDE)