CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Tren Garında iki gün arayla elektrik akımına kapılan, biri vefat eden diğeri de yoğun bakımda tedavi gören gençleri Meclis gündemine taşıdı. Ağbaba “Biri 15 diğeri 18 yaşında 2 gencin aynı yerde 2 gün arayla elektrik akımına kapılmaları, kaza değil cinayettir. Sorumlular bir an önce bulunmalı ve hesap vermelidir” dedi.
Malatya Tren Garı’nda 21 Haziran tarihinde istasyona çok yakın bir mesafede bekletilen merdivenli vagonlardan birinin üzerine çıkan 15 yaşındaki Enes Can Gedik elektrik akımına kapılmış,vücudundaki derin yanıklarla Araştırma Hastanesi yanık ünitesinde tedavisi devam etmektedir.Bu kazadan 2 gün sonra, 23 Haziran tarihinde aynı yerde, bir vagonun merdivenlerine çıkan 18 yaşındaki Sinan Arı da elektrik akımına kapılmış, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.
YÖNETİMSEL ZAAFİYET VAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba biri 15 diğeri 18 yaşında iki gencin iki gün arayla aynı yerde elektrik akımına kapılmasının hiçbir mazeret kabul etmeyeceğini, sorumluların bir an önce bulunarak gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. İlk kazanın ardından hiçbir önlem alınmaması nedeniyle ikinci kazanın meydana geldiğini kaydeden Ağbaba, “Ülkemizde maalesef en ucuz şey insan hayatı. 18 Yaşındaki bir gencin göz göre göre ölüme gönderilmesi devlet eliyle işlenmiş cinayettir.Ortada apaçık bir yönetimsel zafiyet var.Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.
NEDEN TEL ÖRGÜ YOK?
Ağbaba meydana gelen kazalarla ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu soruları yöneltti;
"Malatya tren garında bugüne kadar hangi tarihlerde kaç kaza olmuştur?Bu kazalarda hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır? Tren garında 2 gün arayla 2 gencin yüksek gerilim hattında elektrik akımına kapılması normal midir? İlk kazanın meydana geldiği yerde gerekli önlemler alınarak ölümle sonuçlanan ikinci kazanın önüne geçilemez miydi? Malatya tren istasyonu civarında yük vagonlarının beklediği alan tel örgülerle çevrili midir? Çevrili değilse vatandaşların bu vagonlara ulaşmaları nasıl engellenmektedir? Tren Garı’nın 20 metre ilerisinde herkesin rahatlıkla raylara ve vagonlara ulaştıkları ve nihayetinde yüksek gerilim hatlarından kaynaklı kazalara maruz kaldıkları doğru mudur? Kazaların meydana gelmesinde yönetimsel bir zafiyet var mıdır? Kazaların ardından Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Malatya Tren İstasyonunda kaç güvenlik personeli görev yapmaktadır? Bu güvenlik personellerinin kaç tanesi kazaların meydana geldiği yerde görevlidir? Güvenlik personelleri görevlerini layığı ile yerine getirmiş olsalardı 18 yaşındaki bir gencin elektrik çarpması sonucu hayata veda etmesi engellenemez miydi?"