Malatya'da tarihi kitabe ilgisizlik nedeniyle tarih hırsızlarına mağlup oldu.
Yeşilyurt ilçesi Yel Köprü mevkiinde Derme kanalı kenarında duran 1 metrekare civarında, üzerinde Arap harfleri yazılı olan kitabenin müzeye götürülmesi gerektiğini iki yıl önce söyleyen Malatya Barosu eski başkanlarından emekli avukat, araştırmacı yazar Mehmet Hayrettin Abacı, "Derme Suyu, Gündüzbey Kasabası Pınarbaşı'ndan çıkıyor. Çat Barajı'ndan gelen suyla da takviye edildikten sonra Malatya ve Battalgazi ilçesine kadar sulama suyunda kullanılıyor. Bu suyun, hemşehrimiz olan tarihçi ve coğrafyacılar tarafından çok eskiden beri Malatya toprağını suladığı iddiasındalar. Halbuki bu su 150-200 yıl önce kanala alınarak Malatya'yı sular hale getirilmiştir. O zaman, burası yani Yeşilyurt Yel Köprü denilen semtte suyun bu tarafa geçirilmesine sıkıntı çıkmış. Tahta kalaslardan bir köprü yapılmak suretiyle, su bu tarafa aktarıldı. 1940'lı yıllarda beton köprü yapıldı. O köprünün yapımı ve suyun Malatya topraklarına akıtılmasıyla ilgili olarak yapılan işlemin tarihsel belgesi olarak bu kitabe yazılmış. Tahminime göre 1852 yılında bu su buradan geçirilmeye başlamış" dedi.
Bu suyun Malatya'ya aktarılması hikayesini de anlatan Abacı, "1830'larda Anadolu'daki şehirler Avrupa'nın sanayi devrimi yapması ile bir sarsıntıya uğradı. Avrupa, sanayi devrimini yaparak üretimi makineleştirince ucuz imal eder hale geldi. O zaman Battalgazi'deki Malatya şehri, üretim ve ticaret merkezi idi. Tabiatıyla yerli üretim pahalı hale geldiğinden, Aspuzu denilen yörenin bağlarına göçtüler. Sular da yetersiz kalınca, Derme Suyu'nun da Malatya bağlarına akıtılması icap etti. O zaman bu Yel Köprü yapılarak Derme Suyu Malatya bağlarına akıtıldı" ifadelerini kullandı.
Derme Kanalı kenarındaki kitabenin müzeye götürülüp, uzmanlar tarafından incelenmesi gerektiğini söyleyen Abacı, "1852 yılında yapılan bu köprünün kitabesi tahrip edilmeden ve birileri çalmadan Derme Kanalı Yel Köprü mevkiinden alınarak müzeye götürülmelidir ve koruma altına alınmalıdır. Bu kitabenin koruma altına alınması, kentimizin kültürel ve ekonomik tarihi açısından önem taşımaktadır" şeklinde konuşmuştu.
Konu birkaç kez Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne iletilmesine rağmen Derme Kanalı kenarındaki kitabenin müzeye götürülmedi.
Kitabe ilgisizlik nedeniyle tarih hırsızlarına mağlup oldu. Kitabenin alt betonundan ayrılarak çalındığı görüldü.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.