SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Muhteşem Bitki Dünyada Sadece Malatya'da Bulunuyor"

A- A+ PAYLAŞ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Malatya’da çekilmiş Peşmen Navruzu fotoğraflarını, “Bu muhteşem bitki dünyada sadece Malatya İlimizde bulunmaktadır.” ifadesi ile paylaştı.

Genel Müdürlüğün resmi sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımda, “Malatya'nın dağları Navruzla süslendi. Tür Eylem Planı çalışmaları kapsamında takibi yapılan Iris peshmeniana “Peşmen Navruzu” bitkisi Malatya İlinde yetişen yerel bir türdür. Bu muhteşem bitki dünyada sadece Malatya İlimizde bulunmaktadır.” denildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Malatya'da nesli tehlike altında bulunan endemik 3 tür olan Iris Peshmeniana (Peşmen Navruzu) ile birlikte Ornithogalum Malatyanum ve Hypericum Malatyanum bitki türleri 2016 yılında koruma altına alınmıştı. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Hatice soken (1 yıl önce)
    Bu şahane güzelliği bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Kubbe dağında 1900- 2000 rakımları arasında kalan 50-100 metre genişlikte uzayan şerit boyunca bu nevruza rastlanır, Pütürge Nohutlu mahallesinin aynı rakıma sahip yerlerindede bu nevruz görülür. Malatya nın dağlarında buna benzer sadece belli bir yükseklikte yetişen çok sayıda endemik lale türlerine rastlanır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mine (1 yıl önce)
    Benim bahçemdekine benziyor.Tokat'ta bir kasabada kavak ağacının dibinde kendiliğinden çıkmış.Bir kök alarak Amasya' da bahçeme diktim.İyi ki de almışım.Arazi toplulaştırma yapılırken kavak ağacını da dolayisiyla çiçeği de yok etmişler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Arzu Peşmen (1 yıl önce)
    Habere emek verenlerin ellerine sağlık. Ancak bu haberi yaparken keşke bu bitkiyi bilim dünyasına kazandıran Türkiye’nin sayılı bilim insanlarından 1980’de Hacettepe Üniversitesi Botanik anabilim dalı kurucusu ve başkanı iken elim bir trafik kazasında yaşamını yitiren rahmetli Hasan Peşmen’den de bahsetseydiniz. Çiçeğin adının nereden geldiğini okuyucularınız da öğrenseydi iyi olurdu. Saygılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Maalesef birileri için bulanın bulunmasına belkide yardımcı olanların önemi yok. İki kelime açıklama iki fotoğraf iş bitiyor...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deli dana (1 yıl önce)
    Öyleyse adı neden Peşmen Navruzu? Malatya Navruzu koyaymışlar?
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Çünkü bulan bu lim insanın soy ismi Peşmen, selamlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dünyada ilk ve tek (1 yıl önce)
    Sayın editör, liyakat olmayınca böyle olması normal. Dünyadan haberi olmayan güruh her yeri işgal edince yaptıkları her şeyin dünyada en iyi, ilk ve tek olduğu gibi safsatalarla milleti kandırmaya devam ediyor. Haberde yer alan nevruz bitkisinin bir çok versiyonu var malum. Ancak sadece Malatya'da olduğunun milli parklar tarafından iddia edilmesi gerçek değil. Kafkaslar ve Orta Asya ile Rusya yüksek kasimlerinde de var. Büyük ihtimal Balkanlar da yüksek kesimlerde de var. Hatta Rusya'da online satışı bile yapılıyor. Latince ismi de aynı. Linke bakabilirsiniz. Endemik bir bitki olduğu kesin. Önemli olan dünyada az bilunan bir türü korumak için neler yapıldığı. Tohimlarının saklanıp süklanmadığıdır https://yandex.com.tr/gorsel/touch/search?cbir_id=1524834%2FsuxpFNliF3A6iRsYq0ICxQ400&cbir_page=similar&crop=0.3197%3B0%3B0.7172%3B0.3975&lr=11508&rpt=imageview&url=https%3A%2F%2Favatars.mds.yandex.net%2Fget-images-cbir%2F2325107%2FlZtoESeUAlZS7DPRfWdAYg9691%2Forig
    %78
    %22
    Yanıtla