- İnönü Stadı'nın başka yerlerde kullanılabilecek trilyonluk ışıklandırma sistemi de iş makinesiyle yıkılarak yokediliyor..
Yeni bir proje hazırlanmadan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat tarafından "alelacele" yıktırılarak yok edilen Malatya İnönü Stadı'nın, bugünkü değeri 1,5 milyon TL (1,5 trilyon lira) olan ve başka yerlerde de kullanılabilecek olan ışıklandırma kulelerinin de, projektörleriyle birlikte, iş makinesi darbeleriyle devrilerek pervasızca ortadan kaldırılırken bu durum tepkilere yolaçtı.
"Millet Bahçesi" yapılmak üzere, Malatya İnönü Stadı, Atatürk Spor Salonu, Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu'nun da bulunduğu alandaki spor tesislerinin yanı sıra, bazı hizmet binaları ve lojmanların bulunduğu 38 bin 587 metre kare üzerindeki yapıların, sorumluluğu üstlenen Hacı Uğur Polat başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi tarafından, burada yapılacak düzenlemelere ilişkin herhangi bir proje hazırlanmadan yıktırılması için süreçte özel bir çaba sarfedildi.
Battalgazi Belediyesi'nin bu alanda yeni bir yeşil alan düzenlemesi yapılmasına ve tesislerden bazılarının muhafaza edilmesine yönelik projesine rağmen, Polat yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, kısa sürede yıkım ihalesi düzenledi. 24 Temmuz'da yapılan ve 26 taliplinin katıldığı ilk ihale, buradaki tesislerin enkazı karşılığı 2 milyon 200 bin TL teklif eden Gülten Alagaş'a verildi. Ancak, Alagaş bir süre sonra teminatını yakarak ihaleden vazgeçti ve Ekim ayında ikinci ihale gerçekleştirildi. İkinci ihaleye 15 talipli katıldı ve enkaza karşılık 1 milyon 150 bin TL teklif eden Özkaradoğan firması yıkım ihalesini aldı.
Yenilerinin yapılması yüzlerce trilyona malolacak tesislerin yıkımının aceleye getirilmemesi, açık tribünlerinin yıkılmasıyla stat vasfını yitirecek olması nedeniyle zaten artık 'İnönü Statı' denilemeyecek tesisteki kapalı tribününün yanı sıra o sırada kullanılmakta olan Atatürk Spor Salonu ve Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu'nun yıkılmayıp, yaptırılacak Millet Bahçesi projesine dahil edilmesi yolunda yapılan uyarılara ve önerilere rağmen, Polat yönetimindeki belediye yıkım işlemini hızla başlattı ve hatta, Türkiye'de bugüne kadar emsali olmayan bir şekilde, yıkım için meşaleler yakılarak kutlamaya dönüştürülen bir tören düzenledi.
Ve yıkıma da, açık tribünler yerine, Millet Bahçesi projesinde çok amaçlı bir alan olarak kullanılabileceği için muhafaza edilmesi gerektiği savunulan kapalı tribünden başlandı. Bu tesislerin çok acele yıkılıp ortadan kaldırılması yolundaki özel çabanın ardında, o günlerde İsmet Paşa ile ilgili eleştirilerle estirilen rüzgardan yararlanıp adaylığa yönelik siyasi çıkar sağlama hedefinin olduğu iddiaları yoğun bir şekilde konuşuldu, yıkım için tören düzenlenmesinin de bunun teyidi olduğu savunuldu.
malatyahaber.com, Polat'ın statı özel törenle yıktırma çabasını, hedefinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan, 9 dönem Malatya milletvekili İsmet İnönü'nün adını taşımasından kaynaklandığı yolunda kamuoyunda konuşulan iddialara göndermeyle, "Hacı Beg Tarih Yazıyor! 'İnönü' İçin Yıkım Töreni" başlığıyla verirken, İstanbul Üniversitesi eski rektörü hemşehrimiz Prof.Dr. Mesut Parlak da, Sözcü Gazetesi'ndeki köşesinde, yıkımı ve düzenlenen töreni ağır bir şekilde eleştirmişti.
Prof.Dr. Parlak yazısında, bazı çevrelerin olmadığını iddia ettiği İstiklal Savaşı'nda düşmanı denize döken ordumuzun Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa'nın adını taşıyan bir tesis için yıkım töreni düzenleyenlere ve katılanlara "Düşmanı denize döktünüz de onun kutlaması mı?!" sorusunu sormuştu.
Malatya'nın son ana kadar yararlanmakta olduğu, küçük bazı düzenlemelerle gelecekte de yararlanabileceği spor tesislerinin yıkım hoyratlığı, 2003 yılı Şubat ayında, o dönem yaklaşık 447 milyar 760 milyon lira (o günün dolar kuruyla bugünün 1,5 milyon TL- 1,5 trilyon lirası) maliyetle yaptırılan, stadda gece maçlarının oynanması imkanını yaratan aydınlatma kulelerinin yıkım yöntemiyle bir kez daha ortaya çıktı.
Buradan sökülerek, Malatya merkez veya ilçelerinde birçok alan, futbol sahası vs. için kullanılabilecek olan ya da, devletin ışıklandırma ihtiyacı olan başka illerdeki tesisleri için kullanılma imkanı bulunan aydınlatma kuleleri, üzerlerinde bulunan özellikli projektörlerle birlikte, iş makinesiyle yıkılarak adeta imha edilmeye başlandı. Bu tesisin yıkımını, çıkacak malzeme karşılığı alan ve 1 milyon 150 bin lira para teklif eden yıkıcı firmanın, 1,5 milyon TL'lik bu aydınlatma kulelerini yıkma yerine söküp değerlendirme yoluna gitmemesi de, ayrı bir merak konusu oldu.
Yeşilyurt Belediye Başkanı iken, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Ahmet Çakır'ın milletvekili adayı olmasıyla boşalan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine atanan ve 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde de aday gösterilmeyi bekleyen, ancak aday gösterilmeyen Hacı Uğur Polat'ın, stadın bulunduğu alandaki yıkımla ilgili partisinin adaylık süreci öncesindeki bu çabaları, "Acaba, aday gösterilmeyeceğini biliyordu da, bunun için mi alelacele tesisleri yıktırıp, yerine gelecek kişiye bu tesisleri yeni projede değerlendirme fırsatını vermek istemedi, bazı çevrelere hoş görünmek için devleti büyük çapta zarara uğratma pahasına, kullanılmakta olan spor tesislerini yıkmayı tercih etti?" sorusunu sordurttu.
Bu arada, stadın yıkımı ile ilgili ihaleye, ışıklandırma sisteminin dahil olmadığı, bu nedenle ilk ihaledeki taliplinin vazgeçtiği iddiaları da ortaya atılırken, bu yıkım işleminin bütünüyle bir soruşturma konusu yapılıp, ilgililerden 'devleti zarara soktuğu' iddiaları nedeniyle hesap sorulması gerektiği de belirtiliyor.
malatyahaber.com
Yok edilen İnönü Stadı'nın, aydınlatma kuleleri de iş makinesiyle böyle yıkıldı