Polis Vukuat raporunda yer alan bir vukuatta, Malatyanın Mıhonun Osman diye bilinen, kısaca Mıh Osman diye de tanınan renkli kişiliklerinden, Beden Terbiyesi eski Bölge Müdürü 89 yaşındaki Osman Çağlının oturduğu sokağın adı Ilık Osman diye yeraldı.
Malatyaya tayinle gelen polis memurlarının hazırladığı vukuat raporlarında, Malatyadaki birçok yer adı zaman zaman yanlışlıkla değişik şekillerde yazılırken, bu kez piyango Osman Çağlıya vurdu! Çağlının oturduğu ve Ferhadiye Mahallesinin daha önce Özel İdare Sokak olan adı Mıh Osman Sokağı olarak değiştirilen sokaktan 21 yaşındaki T.Y. adlı kızın kaçırılması ile ilgili vukuat raporunda Suçun Yeri: Feradiye Mah. Ilık Osman Sk.diye yazıldı.
Olaylara ilginç ve esprili yaklaşımıyla bilinen, yaşanmış, konuşulan, yazılan yüzlerce mizahi olayın kahramanı olan Osman Çağlı'nın, "Ilık Osman" meselesine ne diyeceği de merak konusu oldu.
Bu arada polis, İ.K. adlı şahsın kaçırdığı öne sürülen kızı bulmaya çalışıyor.
"MIH OSMAN" ABİMİZ..
Yazarımız Bülent KORKMAZ'ın "Mıhımız, Büyüğümüz, Osman Abimiz.." yazısından alıntıdır:
....
...İlkokula gittiğimiz yıllar, beton zeminlerde, tavuk kümesinden biraz büyükçe ceviz ağacı kale direklerinden biri yaptığımız daşüstü, hop top şişli kıran kırana maçlarda golün ardından, tarihte ilk kimin ettiği belli olmayan cümlelerden kurulu, şöyle bir sevinç narası atılırdı:
Çivi gibi gol, mıh gibi Çivi gibi gol, mıh gibi gol
Bu çiviyi biliyorduk da; mıh neyin nesiydi? Büyüklerimiz bazen çivi der, bazen mıh derdi. Aynen, biber ve isot dedikleri olduğu gibi.
Bilemezdik. Aklımız yetti. Sözlüğe bakmayı öğrendik. Meğerse, mıh Farsça büyük çivi (TDK Türkçe Sözlük) demekmiş. Farsça, ulu, yüce, büyük anlamına gelen mih sözcüğü anlam değişmesine uğramış, yapılarda; kalın ağaçları birbirine bağlamada kullanılan büyük çivi. Halk ağzında Muh olmuş. Türkçeye mıhlamak, mıklanmak fiilleri; mıhlı, mıhsız sıfatları; cimriliği anlatan mıhsıçtı sözcüğü hep bu altı üstü üç harflik sözcükten türemiş. (İsmet Zeki Eyüboğlu-Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü)
Gerçi yazıya mevzu Malatya Büyüğümüzün lakabı, babadan kalmaymış. Babası Mıho Hasan lakaplı bir zat olduğundan, kendisine Mıhonun Osman denilmeye başlanmış, sonunda Mıho Osman baki kalmış. Sonra söylenişinde "Mıh Osman"a dönüşmüş bu ve oturduğu sokağın adı, "Mıh Osman" olarak hem sokağın girişindeki tabelaya, hem de resmi kayıtlara geçmiş...