SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Bu Şarkı Resulullah Efendimize İthaftır"

A- A+ PAYLAŞ

Bestekâr Amir Ateş, Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın adlı bestesinin öyküsünü Malatya’da anlattı. 

Battalgazi Belediyesi ile Malatya Musiki Cemiyeti Türk Sanat Müziği Korosunun düzenlediği Amir Ateş Besteleri Konserinde sevenleriyle buluşan Ateş, güftesini Melek Hiç’in yazdığı bestesinin öyküsünü anlatırken duygulandı, sözünü tamamlamakta güçlük çekti. 

Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen, şefliğini Mehmet Zeki Giray’ın yaptığı konserde kendisi de 4 parça seslendiren 81 yaşındaki Ateş, en çok sevilen besteleri arasında yer alan Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın eserinin öyküsünü anlatmaya başlamadan önce, konsere gösterilen coşku dolu ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirip teşekkür etti. 

Ateş, ardından şarkının öyküsünü şu cümlelerle anlattı:

“Birçok şarkının hikayesi var. Bu şarkımı bir bebek için bestelemiştim. Bebekleri çok severim. Eğer güzel bir yavru görürsem çalarım, haberiniz olsun (gülümsüyor). Pek göstermeyin bana çünkü hastayım ben bebeğe. Çünkü meleklerden daha temiz yavrular; sevilmeye, öpülmeye, koklanmaya muhtaç güzel yavrular onlar. 

Herhalde 52-53 yıl önceydi, ışıklar söner, sular kesilirdi. O yıllarda çok evde oturuyorum (bir yakınının evinde), ışıklar söndü, bebek ağlamaya başlayınca hemen kucağıma aldım, Mehmet bak ağlama, dedim. Köşede piyano duruyor, piyanonun başına geçtim, bak dedim, dım dım dım dım var, dımdım dımdım dımdım… Aynen bugünkü şarkının (bestesi ortaya çıktı)Cebimde Melek Hiç hanımın güftesi var, bestelemek için güftelerini çoğunlukla bize taşırdı. Bu şarkıyı hocama, arkadaşlarıma gösterdiğimde o kadar beğendiler. Halbuki bundan daha güzel şarkılarım olduğunu zannediyordum. Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim, Seni Ben Unutmak İstemedim ki vardinleyeceksiniz, çok güzel şarkılar var. 

Bendeniz o yıllarda 22-24 yaşlarındayım. Neden bu şarkı bu kadar sevildi diye (düşünüyordum). Çalıştırdığım korolarım vardı, programları televizyonda yayınlanıyordu. Sağdan soldan bağlantılar oluyor, falan şarkıyı isteyebilir miyiz, şu şarkıyı söyler misiniz, diyorlardı. (Bağlanan bir izleyici) Melek Hanım Teyzenin yazdığı, sevgili Peygamber Efendimiz için ithaf edilen Bir Kızıl Goncaya adlı bu şarkıyı bu kadar güzel bestelediğiniz için size teşekkür ederiz deyince düğüm çözüldü. Demek güftenin yazıldığı yer bambaşka bir yermiş, bendeniz o duyguyla… (Ateş, burada duygulanıp konuşamazken sözleri alkışlarla kesildi).”

Amir Ateş konser atmosferinde heyecanlanarak konuyu tam anlatamasa da, Haber7.com sitesine verdiği demeçte “Bu şarkı Resulullah Efendimize ithaftır. Şarkının sözlerini yazan Melek Hiç Hanım, şiirlerinde O’na olan aşkını, sevdasını, ona olan minnet ve şükranını dile getiren sözler yazardı. O başkasına değil ya Yüce Mevla’ya, ya Cenab-ı Pir’e, ya da Resulullah Efendimize yazardı” ifadelerini kullanıyor. 

Konserde, Ateş’in bu bestesini solist Evindar Bişi seslendirdi.

Ateş’in konuşmasına ve şarkıya şu linkten erişebilirsiniz: 

https://www.youtube.com/watch?v=xJZ9tMdudQc

Konserde Seslendirilen Parçalar

Büyük bir ilgiyle dinlenen Amir Ateş Besteleri Konserinde seslendirilen şarkılar, güfte sahipleri ve solistlerin isimleri şöyle: 

  1. Bir İstanbul Şarkısı, Güfte: Tarık Çıtak, Solist: Can San
  2. Sevenler Hep Ağlarmış, Güfte: Nükhet Ulaştır, Solist: Murat Kırçuval
  3. Yükselen Bu Feryad, Güfte: Saffet Arıkan Bedük, Solist: Kübra Pak
  4. Malatyam, Güfte: Yusuf Özcan, Solist: Ercan Çiftçi
  5. Seni Ben Unutmak İstemedimki, Güfte: Amir Ateş, Solist: Tuğçe Toptaş
  6. Gönül Defterimde Borcu Olanlar, Güfte: İlham Behlül Pektaş, Solist: Enes Yurdun, Ud Taksimi: İlker Mandallı
  7. Bu Şarkı Benim Şarkım, Güfte: Ahmet Selçuk İlkan, Solist: Eda Albayrak
  8. Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın, Güfte: Melek Hiç, Solist: Evindar Bişi
  9. Ben Seni Unutmak için Sevmedim, Güfte: İlham Behlül Pektaş, Solist: Sami Koyunoğlu
  10. Üzme Beni Ne Olur, Güfte: Hüseyin Balkaner, Solist: Orçun Akgün
  11. Bir Kış Günü Çöllerde, Güfte: Metin Vural, Solist: Orçun Akgün
  12. Canım Kurban Olsun (Segah İlahi), Güfte: Yunus Emre, Solist: Amir Ateş
  13. Sakın Terki Edepten (Segah İlahi), Güfte: Urfalı Nabi, Solist: Amir Ateş
  14. Bir Sancak Altında (Hüzzam İlahi), Güfte: Cengiz Numanoğlu, Solist: Amir Ateş
  15. Huzurunda Bel Bağladım (Hüzzam İlahi), Güfte: Müşerref Akgümüş, Solist: Amir Ateş
  16. Baştacım Türkiyem, Güfte: Şafaknur Yalçın, Koro seslendirdi. 

Konserde seslendirilen Yükselen Bu Feryad şarkısının güftesini yazan Saffet Arıkan Bedük, 1990’lı yıllarda Malatya Valiliği yapmıştı. 

Sazlar ve Koro

Konserde enstrümanları çalan sanatçılar ile koro üyelerinin isimleri şöyle: 

Kemanlar: Ersan Çiftçi, Engin Gürpınar, Sergen Yılmaz, Burak Teke, Nisanur Çeri, Senanur Töre; Udlar: Onur Zahal, İlker Mandallı; Kanun: Serhat Tekin; Ney: Engin Korkmaz; Klavye: Ozan Eroy; Viyolonsel: Yusuf Seval; Darbuka: Lütfü Acıbucu; Tef: Yusuf Oğuzhan Acıbucu; Bendir: Dua Aslan.

Koro: Arzu Ateş, Eda Albayrak, Tülay Doğanşahin, Tuğçe Toptaş, Zeynep Özdemir İnci, Kübra Pak, Melike Özkan, Zerrin Çelik, Evindar Bişi, Neslihan Yiğit, Zeynep Sebzecioğlu, Berna Tursun, Ezgi Nil Dadaş, İlayda Korkut, İkranur Süral, Zehra Aydaner, Sueda Aslan, Sevilay Yıldırım, Tuğba Tülin Durdu, Gizem Bozdemir, Yusuf Çelebi, Zahit Derinkuyu, M. Enes Bozkale, M. Onur Göktaş, Murat Kırçuval, Muhammed Muhlis Sülü, Mehmet Tunç Yıldırım, Ali Karabulut, Hamdi Doğan, Ümit Üçdemir, Can San, Yusuf Halisdemir, Serhat Çakmak, Cevat Kaya, Sıddık Tirit, Süleyman Altınöz, Sami Koyunoğlu, Yusuf Şahin, Enes Yurdun. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Alper (1 yıl önce)
    Bir kizil goncaya benzer eseri, bir cogumuzun severeverek dinledigi musikiye malolmus saheserdir. Ama, Peygambere ithafta bulunularak yazilmis bir eser soylemi hiz inandirici degil! Peygambere sevgi, saygiyla olur. Bu sarkinin sozleri platonik ask edasinda. Gecen Mfo de ayni hataya dustu bilmem niye; Yandim yandim sarkisi icin tasavvufi bir eser oldugu yonundeydi sanirim, hatta sarkinin sozlerimde "bana sarkilar soyleten kadin" kismi icin o kadinin meryem mi oldugu sorusu ile mizah oldu. Halama feslegen hediye ettigimde, Sen biliyormusun bunun kokusu cennetin kokusuymus. Yok ya nereden cikardin diye sordugumda; Umreden bir arakadasim soyledi gibi bisey olmus...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ali yılmaz (1 yıl önce)Alper isimli kullanıcı yorumuna
    al bir hasüt daha adam bestelemiş yazanla arasında geçen konuyu anlatmış hala kalkmış yok şöyle yok böyle olabilir diyor. Eline sol anahtarı yapsan karakola gider elimde böyle birşey var diye daha hala eleştiri yapmaya çalışıyor.Neden malatya böyle arkadaş.
    %100
    %0
    Yanıtla