'DEĞİŞİKLİK TÜM STK'LARI İLGİLENDİRİYOR..' CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kuruluna getirilen torba yasa içerisindeki 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 23. maddesinde yapılmak istenen değişikliğin örgütlenme özgürlüğüne darbe vuracağını öne sürerek, AKP’nin fişlemeye yasal zemin hazırladığını savundu.
Plan bütçe komisyonunda kabul edilen ve TBMM genel kurul gündeminde olan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair torba yasa teklifi ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 23. maddesinde yapılmak istenen düzenleme ile ; dernek yönetimi ve denetim kuruluna seçilenlerin, dernek üyeliğine kabul edilenlerin ve üyeliği sona erenlere ait bilgilerin mülki idare amirliğine bir ay içerisinde bildirilme zorunluluğu getiriliyor.
“BUNUN ADI YASAL FİŞLEME”
Konuyu daha önce basın açıklamaları ve soru önergeleri ile gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin inatla ve ısrarla ‘yasal fişleme’ den geri adım atmadığını belirterek, değişikliği sert sözlerle eleştirdi.
Torba Kanun Teklifinde yer alan "Dernek üyelerinin kişisel bilgilerini mülki idare amirine bildirme zorunluluğu" getirilmesini örgütlenme önünde engel olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “AKP lafa gelince sivil toplum kuruluşlarımızın gücüne inandığını, istişare süreçlerini önemsediğini söylüyor. Tüm STK’ları ilgilendiren böyle önemli bir yasa değişikliğinde hangi dernekle istişare edilmiş, kimlerin görüşü alınmıştır kamuoyuna açıklanmalıdır. Ben yaptım oldu anlayışına son verilmeli, ilgili yasa değişikliği torba yasadan mutlaka çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Teklifin yasalaşması durumunda derneklerin, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukları mülki idare amirliklerine bildirmek zorunda olduklarını kaydeden Ağbaba, “Söz konusu teklif Anayasa’da temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını düzenleyen 13’ncü maddesine, dernek kurma ve üye olmayı düzenleyen 33’ncü maddesine ve dernek ile sendikalara bilgi vermeden, izin almadan üye olmayı düzenleyen 51’nci maddesine açıkça aykırı nitelikler taşımaktadır. Toplumun sesi olan derneklerin seslerini kesmeye yönelik bir adımdır. Yapılmak istenen düzenleme fişlemeye yasal zemin hazırlamaktır. Üye olmak isteyen insanları derneklerden uzaklaştıracaktır.Açıkça sivil topluma vurulan bir darbedir” ifadelerini kullandı.
Bülten