BÜYÜKŞEHİR'İN BORCU 2 KATRİLYONDAN DA FAZLA.. Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce 1,8 milyar TL olarak açıklanırken, devam eden incelemelerde 2 milyar TL'yi (2 katrilyon lirayı) geçtiği bildirilen borcu Büyükşehir Meclisi'nin son oturumunda bir kez daha gündeme getirildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İbrahim Fehmi Kütan, ilçe belediyelerinin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bağlı mahallelere gerektiği kadar hizmet götüremediğini, alt yapı ve su konusunda hizmet aldığı Büyükşehir Belediyesi’nin de büyük borç yüküyle yeni dönemi devraldığını hatırlatarak “Alınan bu para biraz müsriflikle biraz israfla sorumsuzca harcanmış. Malatya halkının yaşamını zorlaştıran bu sorumsuz borçlanmayı yapan ilgililere dair ne gibi çalışma yapıldığı konusunda meclisin bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Şehir içindeki eski sebze halinin de artık vatandaşın tepkisi çektiğini söyleyen Kütan, “Güya vatandaşa hizmet için yapılmış yerler ama esnaf etrafa öyle bir yayılmış ki vatandaş giremiyor” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığında yapılan Temmuz ayı meclis toplantısı birinci oturumunda söz alan CHP Akçadağ Meclis üyesi İbrahim Fehmi Kütan, kente dair bir takım sorunları gündeme getirdi.
“Yüzde 44 faizle yapılan borçlanma hangi yatırımda kullanılmış?”
İlçe belediyelerinin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bağlı mahallelere gerektiği kadar hizmet götüremediğini, üstüne bir de Büyükşehir Belediyesi’nin Malatya’nın gelecek birkaç dönemini sıkıntıya sokacak şekilde sorumsuzca borçlandırılarak devredildiğini kaydeden Kütan, “Bu borçlanma yapılırken, geriye dönüp baktığınızda kentlilerin yaşamını kolaylaştıracak, refah seviyesini artıracak, hizmet kalitesini yükseltecek, ya da kent ekonomisini güçlendirecek bir çalışma yürütülmemiş. Sadece borçlanılmış ve biraz israf, biraz müsriflik noktasında plansız- programsız bir şekilde harcanmış. Dolayısıyla bu sorumsuzca borçlanmanın bir sonucunun olması gerekiyor halk nezdinde” diye konuştu.
“Bu borçlanma Malatya halkının yaşamını zorlaştıran bir sonuca yol açtı”
Belediyenin içinde bulunduğu borç yükünün mevcut ekonomik krizle birleşince daha da ağır bir şekilde vatandaşa yansıdığının altını çizen Kütan, “Bir yandan vatandaş hizmet bekliyor ama diğer yandan önemli bir borç stoğu ile karşı karşıyayız. Vatandaşımızın ciddi sıkıntıları var. Hala taşıma su ile su ihtiyacını karşılayan veya henüz ulaşımı olmayan mahallelerimiz var. Hizmetlerde yetersiz kalıyoruz. Borçların yarattığı sonuçların sağlıklı değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum Örneğin yüzde 44 faizle yapılan borçlanmamın hangi ihtiyaç üzerinde doğduğunu, bu borçlanmanın nerede hangi yatırımda kullanıldığı, bu borçlanmayı yapan ilgililere dair bir çalışmanın sürdürülüp sürdürülmediği konusunda da meclisi bilgilendirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü geriye dönüp baktığınızda kentlilerin yaşamını kolaylaştıracak, refah seviyesini artıracak, hizmet kalitesini yükseltecek, ya da kent ekonomisini güçlendirecek bir çalışma yürütülmemiş bu borçlanma yapılırken. Sadece borçlanılmış ve biraz israf biraz müsriflik noktasında plansız programsız bir şekilde harcanmış. Dolayısıyla bu sorumsuzca borçlanmanın bir sonucunun olması gerekiyor halk nezdinde. Çünkü Malatya halkının yaşamını zorlaştıran bir sonuç ortaya çıktı. Mevcut ekonomik krizlerle birleşince daha da ağırlaştı. Ulaşım pahalı, su pahalı, hizmetler yetersiz kalıyor. İşte bütün bu noktalarla ilgili bu borçlanmanın sorumlularıyla ilgili bir sonucunun olması gerekiyor ki bizi rehber alacak, bizi izleyecek kuşaklara bir güven bırakalım” ifadelerini kullandı.
“Güya vatandaşa hizmet alanı ama vatandaş geçemiyor”
Eski sebze hali içerisindeki esnafların tamamen bölgeye yayıldığını, vatandaşın sebze haline giremez hale geldiğini aktaran Kütan, “Vatandaşa hizmet sunulması için yapılmış ama insanların yürümesi bile imkansız hale gelmiş. Vatandaş geçemiyor. Esnafın bu kadar dağınık ve etrafa yayılmış haline bir çözüm bulunması gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.
Adana yolu üzerindeki köylere ve mahallelere tek ulaşım aracının Doğanşehir Belediyesi’nin sağladığı ulaşım hizmeti olduğunu bunun da oldukça pahalı olduğunu dile getiren Fehmi Kütan, “20-25 km’ye kadar dahi 8 lira ücret alınıyor. Bu artık haksız kazanca dönüşmüş durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin Suçatı, Karapınar, Kömekavak, Dedeköy ve Cumhuriyet Örnekköyü’ü de kapsayacak şekilde bir ulaşım planlaması bu bölgedeki mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın beklentisidir” ifadelerini kullandı.
Kayısı festivalinin malatya için önem taşıdığını ancak hasat dönemi olması nedeniyle çiftçilerin festivalde gerektiği kadar yer alamadığını da belirten CHP’li Meclis Üyesi, “Bundan sonraki organizasyonlarda üreticiler olarak daha fazla yer almamız için hasat döneminin dikkate alınmasını bekliyoruz” dedi.
Borç 2 milyar TL'den de fazla
Bu arada, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin eski yönetiminden devreden borçlarının, sürmekte olan incelemelerde 2 milyar TL'yi (2 katrilyon lira) aştığı, Selahattin Gürkan yönetiminin hergün yeni bir borç ve haciz işlemiyle karşı karşıya geldiği öğrenildi.
Büyükşehir Belediyesi'nin, Gürkan geldikten sonra hesaplarında yaptırılan incelemelerde daha önce 1,8 milyar TL (1 katrilyon 800 milyar lira) civarında olduğu belirtilen borcunun, incelemeler sürdükte daha da fazla olduğu ortaya çıkarken, en son rakamın 2 milyar TL'yi geçtiği belirtiliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com