Malatya’da, çekirdekli ağaçlarda görülen ve erik koşnili olarak tabir edilen kabuk kurdu konusunda arazide inceleme yapıldı.
Erik ve şeftali ile kayısı ağaçlarında da görülen erik koşnili ile ilgili olarak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri ve Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden Uzman Tarkan Ayaz ile birlikte zararlının yoğun görüldüğü alanlarda incelemelerde bulunuldu.
Uzman Tarkan Ayaz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Zirai Mücadele Teknik Talimatı’nda da belirtildiği üzere erik koşnili ile kimyasal mücadele için nimf çıkışlarının yüzde 60 oranına ulaşması gerekmektedir. Kayısı alanlarında 7 Mayıs itibariyle erik koşnili henüz ergin halde bulunmakta ve beslenme sonucu tatlımsı madde salgılamaya devam etmektedir. Ergin dönemde mücadele, Mart sonu- Nisan başında meyve ağaçlarında ruhsatlı yazlık mineral yağ uygulaması ile yapılabilmektedir. Yazlık mineral yağ uygulaması yapamayan çiftçilerin yüzde 60 oranındaki yeni nimf çıkışını beklemeleri gerekmektedir. Malatya ili kayısı alanlarında kimyasal mücadele yapabilmek için gerekli olan nimf çıkışları henüz başlamadığından Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne danışılmadan yapılan ve yapılacak her türlü kimyasal mücadele teknik talimat dışı olduğundan olumlu bir sonuç vermeyecektir. Bu nedenle Malatya çiftçisi erik koşnili ile mücadelede mutlak suretle Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nün uyarılarını takip ederek, önerileri doğrultusunda mücadele etmelidir. Bunun dışında yapılacak kimyasal mücadele uygulamaları çiftçilerimize ekonomik yük getirecek ve ürünlerde pestisit kalıntısı riskini oluşturacaktır. Ayrıca doğal düşmanları da öldüreceğinden başka zararlıların ortaya çıkmasına sebep olabileceğini belirtmişlerdir” dedi.