SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Yol Malatya'nın Madalyası Olacak"

0
Güncellendi - 2016-11-15 00:43:07
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 20 yıl önce projelendirilmesine rağmen son bir yıla kadar fazla bir ilerleme sağlanamayan Güney Kuşak Yolu üzerinde, yılların ihmalini giderebilecek bir hızla çalışmalarını sürdürüyor. Doğu tarafından 4 km’lik bir bölümü açılan ve 2 ay içinde Kernek'e bağlanması planlanan yolda sürdürülen çalışmaların tamamlanmasıyla Malatya’nın kent içi ulaşım altyapısına nefes aldıracak gibi görünüyor.

Büyük oranda Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun henüz 100 ile 200 bin civarında olduğu dönemlerde açılan şehir içi yollardan oluşan bir ulaşım alt yapısına sahip Malatya’da, şimdilerde nüfusun 800 binlere ulaşmasına, sadece Malatya plakalı trafiğe çıkan araç sayısının ise TÜİK’in son verilerine göre 152 bine ulaşmasına rağmen bugüne kadar bu büyüme ile doğru orantılı olarak yeni yollar, bulvarlar, cadde ve sokaklar açma konusunda iyi bir performans sergilenemedi.

Batı yakası Fahri Kayahan bölgesinden başlayan, Doğu yönünde Çöşnük’te biten ve buradan Elazığ yönüne doğru Çevre Yolu’na bağlanan, Doğu – Batı eksenli bir hatla Beydağı eteklerinden geçecek olan Güney Kuşak Yolu, vatandaşlar için tam anlamıyla çileye dönüşmüş Malatya şehir trafiğini rahatlatma ve ulaşım altyapısını geliştirme potansiyeli taşıması açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın büyük bir önem verdiği ve biran önce bitirilmesi için özel bir çaba sarf ettiği Güney Kuşak Yolu’nun mevcut durumu nedir? Hangi aşamaya geldi, ne zaman trafiğe açılacak, şehri nasıl dönüştürecek?

Tüm bu sorular ve cevapları için Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile buluştuk ve yol çalışmalarının yürütüldüğü bölgeye giderek hem çalışmaları izledik, hem de bu çalışmalara dair söyleşimizi gerçekleştirdik.

“Güney Kuşak Yolu Malatya’nın madalyası olacak”

Bulvarları ve şehri çevreleyen geniş yolları şehirlerin madalyası olarak nitelendiren, Güney Kuşak Yolu’nun bitirilmesi ve trafiğe açılması sonrasında kentsel gelişmeye yapacağı katkı nedeniyle, bu yolu da Malatya’nın Madalyası olarak değerlendiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile Güney Çevre Yolu merkezli yaptığımız söyleşide öne çıkan başlıklar şöyle:

"Çöşnük tarafında açılmaya başlanan yol 2 ay içinde Kernek Şelale mevkiine kadar getirilecek"

Bulvarlar şehirler için birer madalyadır. Açtığınız her bulvar o şehrin yaya ve araç trafiğini rahatlatır ve bölgenin gelişmesine vesile olur. Dolayısıyla bizim Güney Kuşak Yolu da ilk günden beri önem verdiğimiz ve özen gösterdiğimiz bir yol. Bu bölgede kentsel dönüşümden başlayarak da belli bir bölümünden 4 km’lik bir bölümü doğu tarafından açıldı ve Kernek'in üzerinden iki ay içinde bağlanmış olacak. Güney Kuşak Yolu, Doğu yönünden Çöşnük kavşağından başlıyor ve Kernek Şelale mevkiine kadar devam eden uzunlukta. O tarafta artık bir sorun kalmadı. İki ay içinde bitecek. Fahri Kayhan tarafından ise, çalışmalar kapsamında 30 civarında enkaz bedeli ödendi ve bu güzergâh Güney Kuşak Yoluna bağlandı.

"Belde belediyelerinin ulaşım bütünlüğünde yarattığı parçalanma, bu yolla bir nebze olsun giderilmiş olacak"

Bu bölgede ciddi bir dönüşüm ve yapılanma var. Bu bölgede ciddi bir nüfus yoğunluğu da oluşacak şehir içi trafiği de rahatlatacak. Aynı şekilde biz zaten doğu batı aksında gelişiyoruz. Doğu batı aksını bütünleyen yollarımızın sayısı neredeyse çevre yolu ile sınırlı kalmış. Bunun temelinde esasında oluşan beldeler var. Her belde kendine göre imar uygulaması yapmış. Bu imar bütünlüğünü bozduğu gibi ulaşım bütünlüğünü de bozmuş. Biz şimdi bunu aradan kaldırmak için kuşak yollarına ağırlık verdik.

"Güney Kuşak Yolu’ndaki bazı sorunları, kanalın üzerini kapatarak çözeceğiz"

Güney Kuşak Yolu’nun 900 metresinde bir kamulaştırma sorunu vardı. Projemizi yaptık. Kernek'e kadar olan bölümde kanalı 7 metreye çıkarıyoruz kanalda şişirme yapıyoruz, burası görsel bir kanala dönüşüyor, hemen yanında yürüyüş alanı ve bisiklet yolları ile yolun yanında yeşil alan olacak. 900 metrelik alanda Cemal Gürsel mahallemizin olduğu bir yer. Burası imarlı bir alan. Kentsel dönüşüm alanı dışında kalan bir alan. Yoğunluğu da yaklaşık 2’lerde. Bunun üzerinde bir yoğunluk artışı yapma şansımız yok. Burayı kamulaştırmak çok büyük bir maliyet gerektiriyor. Buradaki yaklaşık 900 metrede kanalın üzerini kapatarak, yine 4 şerit yolumuzu yapacak. Buradaki eksiklik kanal açıktan olmayacak, kanal kapatarak çözeceğiz.

"Trafiği rahatlatırken, geçtiği bölgenin değerini yükseltecek, yaşam kalitesini iyileştirecek"

Büyük kanal projesini yaptığımız takdirde buralarda ciddi bir değer artışı olacak. Yaşam kalitesinde arzu edilen geniş yollar, bisiklet yolları, yürüyüş yolları buraya ciddi bir değer katacak dolayısıyla bölgenin prestiji yükselecek. Bunu biz esasında her bölgede yapıyoruz. Fahri Kayhan gerçekten çok güzel oldu. Bütün sokaklara bisiklet yolu yapıldı. Yollar geniş. Fahri Kayhan’a da görsel bir kanal yapıyoruz ve bölgeyi ticari bir aksa dönüştüreceğiz. Tek merkezli yerde her zaman trafik sorunu olur. Dolayısıyla şehir merkezini tek merkezli olmaktan çıkaracağız. Şehri açıp yaymak için yol alt yapı hizmetleri ile bölgelere prestij kazandıracağız.

Güney Kuşak Yolu ile de ilişkili ya da ilişkisiz diğer yol çalışmaları konusunda da Yeni Malatya’nın sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Tecde ve Kuzey Kuşak Yolu ile ilişkili olarak Dilek bölgesinde devam eden yol açma faaliyetlerini, resmi kurumların şehir dışına taşınması ve Kale Sahil Yolu projesine ilişkin de konuştu.

"Tecde’nin yolunu da genişletiyoruz, bu yolu da kış aylarında MAŞTİ’ye bağlayacağız"

Tecde’ye yeni ve büyük bir bulvar yapıyoruz. 50 metrelik yol yapıyoruz. Dar bir yoldu ve genişletiyoruz. Tecde’den çevreyoluna inen 3 km’lik 50 metre genişliğinde bir yolumuz var. Orada çalışmalar devam ediyor. Enkaz ve kamulaştırma bedelleri ödeniyor. Ciddi mesafeler aldık. Bu kış ayı içinde bu yolu MAŞTİ’ye bağlamış olacağız. Bu yollar gerçekten Malatya’nın kimliğini değiştirecek. Malatya’yı farklı bir noktaya taşımış olacak.

"Hizmet Grupları Bölgesi’nin trafiğini tamamen çevre yolunun altına alacağız"

Dilek yolu devam ediyor. Kuzey Kuşak yolunu da tamamladığımız takdirde, Hanımınçiftliği bölgesinde bizim kuşak yolumuz açıldı ama şu anda orada 3 tane üst geçit çalışması devam ediyor, tren yolunun menfez geçişleri, alt geçit üst geçit şekline dönüştürülüyor. Onlar açıldıktan sonra oto galericiler, mezarlık bölgesi, hal binası bölgesi ve hizmet grupları bölgesinin trafiğini tamamen çevreyolunun altına almış olacağız ve Sanayi Kavşağındaki yığılmaları önlemiş olacağız. Aynı şekilde de o yolumuzu Çöşnük kavşağına bağlamak için de Hanımınçiftliği bölgesindeki çalışmalar da devam ediyor. Battalgazi İmar Müdürlüğü orada bir çalışma yürütüyor.

"Malatya gibi bir kentte ana aks olarak tek bir caddemiz var, şimdi bu nitelikteki caddeleri çoğaltıyoruz"

Belki bizim bu 5-6 yılda yaptığımız özellikle yol çalışmalarımız Malatya belediye tarihinde bakıldığında büyüklük ve kalite anlamında en önemli ve kente değer katacak projelerdir. Nereye giderseniz gidin o şehrin simgesi ana aksları vardır. Malatya ölçeğindeki bir kentte tek caddemiz vardı şimdi o caddelerimizi çoğaltıyoruz. Görev süremiz içinde kuşak yollarını bitirmiş olacağız.

"Çevre yolunun altı da Fahri Kayahan niteliğinde bir yerleşim bölgesi olacak"

Merkezdeki resmi kurum ve kuruluşları şehir dışına taşımaya yönelik çalışmalarımız da var. Çakmak Kışlası’nı Milli Savunma Bakanlığı’ndan istedik. Onların ihtiyacına uygun yapıları başka yere büyükşehir olarak biz yapacağız ve o yerleri devralarak bu yerlerde yeni merkezler kuracağız. Belki bu vesile ile çevreyolunun altı da yeni bir Fahri Kayhan gibi olacak. Modern bir bölge olacak. Okullarımızı yerleşke halinde o bölgeye taşıyacağız. Kiltepe’den Çarmuzu’ya kadar kademe kademe bu çalışmalar yapılacak. Zaten iki noktada kentsel dönüşümle ilgili meclis kararı alındı. Çevre yolu altındaki kentsel dönüşümün başlatılmasıyla ciddi bir dönüşüm olacak. Ama takdir edersiniz ki hukuki süreçleri, işlemleri, orada yaşayan insanların haklarının korunması konusunda ciddi ve titiz bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.

"Köy yollarına büyük önem veriyoruz"

İlçelerde çok yeni yollar açılıyor. Köylerde de çok ciddi çalışmalar yapılıyor, bu yollara büyük önem veriyoruz. Ama sadece Malatya kent merkezinde ana hat olarak, ara yollar dahil değil. 180 km yeni yol. Köye gidiyorsunuz 10’ar, 5’er km çok yollar açıldı ama sadece bu rakam merkez için ifade ettiğimiz rakam. Kuzey Çevre Yolu biterse şayet mevcut çevre yolu da Malatya kent merkezi için bir ana cadde olacak. Bütün çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz.

"Kale – Yazıhan Sahil Yolu projesi Malatya’ya farklı bir kent kimliği kazandıracak"

Sahil Yolu projesine yeni başladık. Hiç harita yok. Biz yeni o yolu haritalara işliyoruz. Kıyı kenar çizgisi var. Oralarda ekip biçilen araziler var. İlk etapta belki belli bölgeler açılacak. Ama uzun vadede de Kale’den Yazıhan’a kadar orada bir sahil yolunun açılması Malatya’ya başka bir kent kimliği kazandırır. İlk defa biz o yolun kıyı kenar çizgisini haritaya ekliyoruz.

"221 km. bisiklet yolu planlaması yaptık"

Bisiklet ulaşım planlaması yaptık. Şehir içerisinde 221 km bisiklet yolu planlandı. Planladığımız yolun 30 km’sini bitirdik 20 km’sini de yılsonuna kadar tamamlayıp 50 km bisiklet yolu yapmış olacağız.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

cakir1

guneykusak1

guneykusak2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Malatya için biraz sonraya planlanmalı bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (7 yıl önce)
    Çok yoğunluk olur. şimdiyi değil 50-70 yıl sonrayı planlayın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pol.Meh. (7 yıl önce)
    Sanayi kavşağından batıya doğru başlayarak Turgut Özal Viyadüğünün geçtikten sonraki kavşağa kadar yonca şeklinde karayolu üst geçitleri yapılmasını tüm Malatyalı hemşerilerime sorsanız yapılmasını isterler. Yapılması malatyamızın menfaatine Hayırlı çalışmalar
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (7 yıl önce)
    Kusak yollarından önce..malatyanin esilmedik sokağı kalmadı..önce onları kapatsaniz bence daha iyi olur..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı Ahmet Güneş (7 yıl önce)
    Allah bir daha böyle başkanları belediyemize getirmesin.Çiçekten baska bir hizmeti yok.Suya otobüslete zam yapmakla meshur.Belediye dediyin piyasadaki dengeyi sağlar bizde tam tersi
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali 44 (7 yıl önce)
    TSK nin ihtiyaç duyduğu binaları biz yaparız diyorsunuz demekki paranız var, madem paranız var neden belediye olarak vagon fabrikasını faaliyete geçirip şehir içi raylı taşımacılık (metro) vagonlarini üreten bir merkez haline getirmiyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ekrem (7 yıl önce)
    Bir zamanlar çöp arabalari ile kandirilen malatyalı. Simdi bol bol kepçe kamyon. Alınarak. Her altı aydan bir sök yap mantığile kandırılıyor. Malatyalı. Ama. Neyazıkki. Kaderimiz bu. Ben kendi payıma haklarımı helah etmiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    Bu guney kusak benim oturdugum apartmanin onunden gececek ama dal oynamiyor bi kipiti bile yok yol uzerinde yasli bi kadinin evi var yol onun evi yikilmadan yapilmaz ee yiktin en az 5 m yukseltilmesi gerek toprak koy cokme yapar ee yol hattinda istanbul evlr var altindan mi gececek ustunden mi sonrasinda gecekondular var onlar yikilmadan sadece dereyi kapatirsan sacma sapan yamuk yumuk bi yol olur. Sizin bu plan 2 ay degil 30 yil surer. Siz en iyisi yol hattinda bos buldugunuz her yeri imara acin istanbul evlerinde oldgu gibi arazinin tam ortasina ev dikin...
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (7 yıl önce)
    sayın başkanımız bu kuşak yollarını geçen dönemden bitirecekti maalesef dönem geçti hala bitmedi demem oki kaplumbağa hızı ile yapılıyo 2 ayda bitecek işlerin 10 yıla yayılması mantık dışı büyükşehir olduk çok güçlendik başkana göre ama bana görede hiç bir faydası olmadı sözüm başkana alt yapıyı tamamen bitirin asvaltı dökün biz beklemeye alışkın toplumuz sonradan asvaltı tekrardan bozmayasınız yazık bu milletin parasına.
    0
    0
    Yanıtla
  • kamil (7 yıl önce)
    Aman kaldırımlar geniş olsun, arabalar üst üste gitsinler bu ilde yürünmeyen ve doldurulamayan kaldırımlar çok önemli..!
    0
    0
    Yanıtla
  • Duran Düzgün (7 yıl önce)
    Ahmet Çakır malatyamız için gerçekten bir şanstır ve inanıyorum ki birçok proje ile 3. dönemindede malatyamıza hizmet ederek daha güzel ve yaşanabilir bir malatyamıza kavuşacağımıza inancım tamdır. Allah yolunuzu açık etsin Ahmet Başkan....
    0
    0
    Yanıtla
  • Maşallah 7 yorumun içinde tek olumlu konuşan sensin akrabasimisin yoksa çalışanı mi??????????
    0
    0
    Yanıtla
  • halil kılınç (7 yıl önce)
    alt üst köprülü kavşak gerek hererde işikli kavşak gerekmez.Çok yoğunluk olur.30-40 seneyi hesaplayın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • nedim (7 yıl önce)
    biterse gerçekten güzel olur
    0
    0
    Yanıtla
  • bekiro (7 yıl önce)
    bir kuşak yolu yapacaklar yok madalya yok şu
    0
    0
    Yanıtla