Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılı nedeniyle, Malatya'da hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.
"Asrın felaketi"nin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, 04.17'de İtfaiye Daire Başkanlığında Malatya Valisi Ersin Yazıcı başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı.
Vali Yazıcı, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu.
Çok büyük bir alanda çok büyük bir afet yaşandığını aktaran Yazıcı, "Malatya en çok mağdur olan illerden bir tanesi. Bina kaybı açısından ikinci sıradayız. Özellikle ikinci depremin Malatya'yı vurmuş olması ve özellikle Malatya'mızın çok sayıda binasının yıkılması hepimizi derinden üzdü. Zaten hiç unutmadık ama depremin olduğu dakikalarda bir aradayız." ifadesini kullandı.
Yazıcı, ağır bir travma altında yaşamlarını sürdüren Malatyalılara kolaylık dileyerek şöyle devam etti:
"Şunu bilmelerini istiyorum ki Malatya burada tüm yöneticileriyle, kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle depremin olumsuzluklarını giderip hayatımıza devam edeceğiz. Bunun gayreti içerisindeyiz. Burada bulunan herkes Malatya'yı ayağa kaldırabilmek ve yaşamın her manada devam edebilmesi için gayret sarf ediyor. Allah'ın izniyle de bunu başaracağız. Yaşadığımız kötü olaylardan ders çıkarıp yolumuza devam edeceğiz. Ben bir kez daha kayıplarımız için rahmet dilerken bu büyük afeti yaşayan hemşerilerimize de rabbim güç ve kuvvet versin. Bu zor günlerin aşılacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum.*
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında 6 Şubat 2023 tarihinde Malatya’da gerçekleştirilen kurtarma ve yardım çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.
Başkan Gürkan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Yaşanan depremlerde 53 bin vatandaşımızı kaybettik. Malatya’mızda ise bin 248 vatandaşımızı kaybettik. Depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabrı cemil niyaz ediyorum. Depremden önce Japonya’daydım, yine konu depremdi. Deprem konusunu incelemek maksadıyla gitmiştik. Depremin olacağı gece de Japonya’dan Ankara’ya inmiştik. 6 Şubat 2023 saat 04.17’de deprem vuku bulunca hemen Malatya’ya intikal ettik. Saat 05.00’te Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizleri aradı. Malatya’ya koordinatör bakanların görevlendirildiğini ifade ettiler. O sırada bizler Ankara’dan karayolu ile geliyorduk ve Malatya’daki durum hakkında bilgi alıyorduk. İlk depremde 132 binamız enkaz haline gelmişti. Komuta Kontrol Noktasında da belediyemiz ve itfaiye ekiplerimiz, yıkılan 132 binaların ilk 5., 12. ve 17. dakikadan itibaren başındaydı. Yani Malatya merkezde ilk 5. dakikada, Doğanşehir Kurucuova Mahallesi ile Erkenek Mahallesi’nde depremin 12. ve 17. dakikasında enkazın başında arama kurtarma ekiplerimiz vardı. Belki şu soruyu soracaksınız? 17. dakikada Erkenek’te nasıl olunur? Biz daha önceden yolların kapanmaması için üs bölgeler oluşturmuştuk. Üs bölgelerimizdeki gerek MASKİ gerek itfaiye gerekse de Yol Asfalt Dairesi Başkanlığımıza bağlı ekiplerimiz anında müdahale olmaları noktasında kanalize edilmişti. Baktığımız zaman ana yollar kapalıyken Malatya’nın 718 mahallesinin yollarının açık olması, belediye olarak depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuzun en temel göstergesidir.
Bilindiği üzere daha sonraki süreçlerde çadırlar, konteynerler, geçici iş yerlerinin yapılması, kalıcı konut ve iş yerlerinin temellerinin atılması yani sürecin başından sonuna kadar belediyemiz başat rol oynamıştır. Her konu da altyapı, üstyapı, çevre düzenlemelerinde. Belediyemiz 8 ay boyunca vatandaşlarımıza ekmek, su, yemek ve ulaşım konusunda her türlü imkânı sağlamıştır. Depremin ilk 3 gününde 350 bin vatandaşımızın karayolu, hava yolu, demir yolu ve feribotlarla başka illere tahliyesi sağlanmıştır. Şehir seyrekleştirilerek, depreme müdahale daha hızlı bir hal almıştır. Şu andaki iş yerleri ve konteyner kentlerin altyapı ve üstyapı işlemleri belediyemizin yine başat rolünde götürülmüştür. Allah bir daha milletimize buna benzer acılar göstermesin, vefat eden kardeşlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Geride kalanlara sağlık, esenlikler diliyorum. Bir an evvel şehrimizin ayağa kalkmasını temenni ediyorum.”
Ayrıca toplantı esnasında AFAD tarafından katılımcılara, yapılan çalışmaların son durumu hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
Toplantıya, Vali Yazıcı'nın yanı sıra AKP Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Abdurrahman Babacan, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ilçe kaymakamları ile kurum amirleri katıldı.
- Yıkılan bina alanlarına karanfil bırakıldı
Buradaki programın ardından Yazıcı ile beraberindeki protokol üyeleri, depremlerde birçok kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden ile Hakimbey Apartmanı'nın alanına karanfil bıraktı.
Anma programı dualarla sona erdi.
-Okul ışıkları 04.17'de yakıldı
6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Malatya'daki tüm okulların ışıkları 04.17'te açıldı.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin birinci yılı dolayısıyla kentteki okulların ışıkları yakıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "6 Şubat tarihinde ilk andan itibaren ışıkları sönen şehrimize umut olmak için eğitim ordumuz ile var olduk. Yarın da var olmaya ve başarmaya devam edeceğiz. 6 Şubat 04.17'de aydınlık olmaya devam diyerek, tüm okullarımızda ışıklarımızı açıyoruz." ifadesi kullanıldı.
AA