SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Zor Günler Aşılacak"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılı nedeniyle, Malatya'da hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

"Asrın felaketi"nin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, 04.17'de İtfaiye Daire Başkanlığında Malatya Valisi Ersin Yazıcı başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı.

Vali Yazıcı, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Çok büyük bir alanda çok büyük bir afet yaşandığını aktaran Yazıcı, "Malatya en çok mağdur olan illerden bir tanesi. Bina kaybı açısından ikinci sıradayız. Özellikle ikinci depremin Malatya'yı vurmuş olması ve özellikle Malatya'mızın çok sayıda binasının yıkılması hepimizi derinden üzdü. Zaten hiç unutmadık ama depremin olduğu dakikalarda bir aradayız." ifadesini kullandı.

Yazıcı, ağır bir travma altında yaşamlarını sürdüren Malatyalılara kolaylık dileyerek şöyle devam etti:

"Şunu bilmelerini istiyorum ki Malatya burada tüm yöneticileriyle, kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle depremin olumsuzluklarını giderip hayatımıza devam edeceğiz. Bunun gayreti içerisindeyiz. Burada bulunan herkes Malatya'yı ayağa kaldırabilmek ve yaşamın her manada devam edebilmesi için gayret sarf ediyor. Allah'ın izniyle de bunu başaracağız. Yaşadığımız kötü olaylardan ders çıkarıp yolumuza devam edeceğiz. Ben bir kez daha kayıplarımız için rahmet dilerken bu büyük afeti yaşayan hemşerilerimize de rabbim güç ve kuvvet versin. Bu zor günlerin aşılacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum.*

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında 6 Şubat 2023 tarihinde Malatya’da gerçekleştirilen kurtarma ve yardım çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. 

Başkan Gürkan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Yaşanan depremlerde 53 bin vatandaşımızı kaybettik.  Malatya’mızda ise bin 248 vatandaşımızı kaybettik. Depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabrı cemil niyaz ediyorum. Depremden önce Japonya’daydım, yine konu depremdi. Deprem konusunu incelemek maksadıyla gitmiştik. Depremin olacağı gece de Japonya’dan Ankara’ya inmiştik. 6 Şubat 2023 saat 04.17’de deprem vuku bulunca hemen Malatya’ya intikal ettik. Saat 05.00’te Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizleri aradı. Malatya’ya koordinatör bakanların görevlendirildiğini ifade ettiler.  O sırada bizler Ankara’dan karayolu ile geliyorduk ve Malatya’daki durum hakkında bilgi alıyorduk. İlk depremde 132 binamız enkaz haline gelmişti. Komuta Kontrol Noktasında da belediyemiz ve itfaiye ekiplerimiz, yıkılan 132 binaların ilk 5., 12. ve 17. dakikadan itibaren başındaydı. Yani Malatya merkezde ilk 5. dakikada, Doğanşehir Kurucuova Mahallesi ile Erkenek Mahallesi’nde depremin 12. ve 17. dakikasında enkazın başında arama kurtarma ekiplerimiz vardı. Belki şu soruyu soracaksınız? 17. dakikada Erkenek’te nasıl olunur? Biz daha önceden yolların kapanmaması için üs bölgeler oluşturmuştuk. Üs bölgelerimizdeki gerek MASKİ gerek itfaiye gerekse de Yol Asfalt Dairesi Başkanlığımıza bağlı ekiplerimiz anında müdahale olmaları noktasında kanalize edilmişti. Baktığımız zaman ana yollar kapalıyken Malatya’nın 718 mahallesinin yollarının açık olması, belediye olarak depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuzun en temel göstergesidir. 

Bilindiği üzere daha sonraki süreçlerde çadırlar, konteynerler, geçici iş yerlerinin yapılması, kalıcı konut ve iş yerlerinin temellerinin atılması yani sürecin başından sonuna kadar belediyemiz başat rol oynamıştır. Her konu da altyapı, üstyapı, çevre düzenlemelerinde. Belediyemiz 8 ay boyunca vatandaşlarımıza ekmek, su, yemek ve ulaşım konusunda her türlü imkânı sağlamıştır. Depremin ilk 3 gününde 350 bin vatandaşımızın karayolu, hava yolu, demir yolu ve feribotlarla başka illere tahliyesi sağlanmıştır. Şehir seyrekleştirilerek, depreme müdahale daha hızlı bir hal almıştır. Şu andaki iş yerleri ve konteyner kentlerin altyapı ve üstyapı işlemleri belediyemizin yine başat rolünde götürülmüştür. Allah bir daha milletimize buna benzer acılar göstermesin, vefat eden kardeşlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Geride kalanlara sağlık, esenlikler diliyorum. Bir an evvel şehrimizin ayağa kalkmasını temenni ediyorum.” 

Ayrıca toplantı esnasında AFAD tarafından katılımcılara, yapılan çalışmaların son durumu hakkında bir sunum gerçekleştirildi. 

Toplantıya, Vali Yazıcı'nın yanı sıra  AKP Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Abdurrahman Babacan, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ilçe kaymakamları ile kurum amirleri katıldı.

- Yıkılan bina alanlarına karanfil bırakıldı

Buradaki programın ardından Yazıcı ile beraberindeki protokol üyeleri, depremlerde birçok kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden ile Hakimbey Apartmanı'nın alanına karanfil bıraktı.

Anma programı dualarla sona erdi.

-Okul ışıkları 04.17'de yakıldı

 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Malatya'daki tüm okulların ışıkları 04.17'te açıldı.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin birinci yılı dolayısıyla kentteki okulların ışıkları yakıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "6 Şubat tarihinde ilk andan itibaren ışıkları sönen şehrimize umut olmak için eğitim ordumuz ile var olduk. Yarın da var olmaya ve başarmaya devam edeceğiz. 6 Şubat 04.17'de aydınlık olmaya devam diyerek, tüm okullarımızda ışıklarımızı açıyoruz." ifadesi kullanıldı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • ismail (3 ay önce)
    Ey Malatya halki, ceketini assa secersiniz gozu ile size bakanlari sectikce ,hic bir sikayet yapma hakkina sahip degilsiniz. neden sadece secim zamanlari sokaklari oy ve itibar icin gezmeye gelenlerden , sokakta karsilarina gecil yuksek sesle hak sormuyorsunuz? sizi asar lar mi keserler mi? neden bu kadar sindirilmis bir insan yiginina donustu bu sehir? Kissalarda gecen eski halklara ne kadar da cok benziyorsunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (3 ay önce)
    Herkesin dilinde bir malatyanın ayağa kaldırılması çarşının toparlanması,şehrin yeniden yapılması. Bakın söylerken çok güzel ve rahat söyleniyor. Ama gerçekte bu iş o kadar öyle kolay değil. Sadece hak sahibi olanlara konut yapma ile bu iş çözülecek mi. Binlerce insan evini kaybetti ve binlerce insanın hepsi ev sahibi değildi. Kiracılarda vardı. Herkesin dilinde çarşı merkezi ticaretin kalbi kelimesi var. Doğru ticaretin kalbi. Adamın kenarda köşede kiracı olduğu kirasınında kendine göre olduğu iş yeri vardı,ya şimdi ne olacak. Evet çarşı yapılacak dükkanlar yapılacak dükkan sahibi ne diyecek, sıfır dükkan. Depremden önce 1 istediği dükkana şimdi 5 kira isteyecek. Malatya arsa dan geçilmeyecek,herkes şunu söyleyecek bizim bir zamanlar burada evimiz vardı.biz burada oturuyorduk. Bu şehir o yüzden kolay kolay toparlanmaz. Gerçek ve acı olan bu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Zor Günler (3 ay önce)
    Tam bir yıl geçti. Dah 15 bini de kira yardımını da vermediniz. Alel acele binayı yıktırıp, kilit taşlarına, istinat duvarı demirine, jeneratörüne, kazanına, kapısı çerçevesine kadar çapulcu yandaş yıkımcınızın talan etmesine malımıza çökmesine göz yumdunuz. Alel acele davalık binayı yıktırdınız. Bir yıl geçti, belediyeleriniz, bakanlığınız imar izinlerini çıkartmadı. Kimi nasıl mağdur etmeyip herşeyi düzelteceksiniz. Bir yıldır anlattığınız masallardan da sizlerden de bıktık usandık. Biz vatandaşlar olarak icraat bekliyoruz. Sorumluların cezalandırılmasını bekliyoruz. İşini savsaklayan belediye başkanlarının cezalandırılmasını bekliyoruz. Siz hala masallar anlatıyorsunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Aksan (3 ay önce)
    Malatya' nın yerel yöneticileri! İçişleri bakanlığının genelgesini gerekçe gösterip insanların acısını yaşamasına, anmasına izin vermediniz. Ancak, diğer şehirlerde aynı yasak nedense uygulanmadı. Sizler saat 4.17 de koordinasyon toplantısı altında, toplantıya sabık başkanlar ile seçime girecek adayları da çağırarak 6 şubat 2023 den bugüne kadar yaptığınız gibi showunuzu yaptınız. Bu arada Malatya' nın sahipsiz olduğu bir kez daha görüldü. Hiç bir ulusal kanalda Malatya'nın adı dahi anılmadı. Vali beyin dahi "Ben böyle bilmiyordum" diye itiraf ettiği durumun ulusal kanallar tarafından bilinmesi zaten beklenemezdi. Çünkü şehrin böylesine yeteneksiz yöneticileri, acınası durumu dışarıya halâ "her şey güllük gülistanlık" şeklinde yansıtıyorlar. Vali bey Malatya' daki yıkımların %85 i bitti diyerek milletin gazını almaya çalışıyor herhalde. Ancak, hakikat çok farklı. Sadece vali konağı caddesinde, Zafer mahallesinde yıkılmayı bekleyen onlarca bina var. Dahası orta hasarlı binaların güçlendirme proje zamanında onaylamadınız, kışa bıraktınız, insanları mağdur ettiniz. Hak sahiplerine TOKİ evlerini dağıtamadınız, mağdur ettiniz. Partizanca kendi adamlarınıza şehir merkezinde konteyner işyerlerini dağıttınız, adamı olmayan esnafı mağdur ettiniz. Şehir merkezini rezerv alan ilan ettiniz (ki doğru olduğuna inanıyorum) bu bölgelerdeki esnafın sorununa henüz bir çare bulmadınız, onları da mağdur edeceksiniz. Ayrıca, bir eski mv. nin eczanesi rezerv alan dışında bırakıldıysa o ayrı bir skandal. Ben kişisel olarak kulluk hakkımı, hem şimdiki yöneticilere hem de sabık yöneticilere helal etmiyorum. Hem bu dünyada hem de ahirette cezanızı bulmanızı dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Amin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ✒️
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 ay önce)
    Insanlar mağdur edilerek nasıl zor günler atlatılacak. Toki kuralarını kasımdan şubata getirdiniz.Anahtar alıp eşya koyanlar olduğu söyleniyor. Niçin kimse açıklama yapmıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Bu acı, bu yara nasıl aşılacak bilemiyorum. Buna kalp dayanmıyor. Sadece depremin o anlık acısı değil. Deprem sonrası o acıları dindirmek için mücadele verirken de vefat eden, yaralanarak felçli duruma düşen ve o korku nedeni ile memleketine gelemeyip gurbette kalanlar. Vallahi acısı tarifsiz. Allah hepimize yardım etsin, güç kuvvet versin, sabrımızı artırsın. Bir daha da böyle felaketler yaşatmasın. Allah vefat eden deprem şehitlerimizin mekanını cennet eylesin. Hastalarımıza da Şafi ismiyle şifa versin inşaallah.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (3 ay önce)
    Rabbim bir daha çürük binalardan dolayı acıları kayıpları bu güzel vatanima göstermesin. İbret alanlardan ders alanlardan olmayı hepimize nasip etsin.Tum hemsehrilerimin kandili mübarek olsun.(Tufenkci, Çınar, Agbaba,İhsan siz hariç)
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Müdür (3 ay önce)
    Dünyanın neresinde deprem bölgesinde okullar belediye yemek veriyor. işte burası Malatya büyükşehir Belediye si personeline tam 21 gün Hasan Akbudak mesleki teknik lisesinde yemek verdik
    %25
    %75
    Yanıtla
  • İhsan Koca (3 ay önce)
    Sahi İhsan Koca nerede yahu?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Benzinlige sigara almaya gitmiştir!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Argalı (3 ay önce)
    O anmayı halkla beraber yapmalıydı vali, ama o halkın öfkesini yöneticilere haykirmasını engellemek için yasaklarla susturmayı seçti.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Yasakçı Malatya Valisi, aman siz bir şey demeyin, biz allar-pullar anmamızı yaparız. 6 ay oldu geleli, gelir gelmez kimlerle kol kola girdiniz ? Malatya yı yıkanlarla ! Ne oldu yıkımcılar mı ricacı oldu "toplantı ve anma" yasağına ? Gerçekleri haykıracak olanlardan mı çekindiniz.... Karanfil bırak, ışık yak, oldu bitti. Peki o karanfilleri bıraktığınız yerde, ölümlerine sebep olan sorumlularla ilgili var mı bir açılama ? Ama yok, Malatya yı yıkanlarla iyiyiz...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 ay önce)
    Çok Geçmiş Olsun MALATYAM İNŞAALLAH
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ziyaretçi (3 ay önce)
    6 Şubatta depreminde vefat edenlere Allah rahmetiyle muamele etsin yaralılara rabbim şifa versin tüm Türkiye'nin başı sağolsun. Vefa borcu olarak depremde evlerini açan her türlü yardımı eden Pütürge belediye başkanı ve personelinden Allah razı olsun. Ailem ve akrabalarımla bizlere 70 gün boyunca muhacir ensar kardeşliğini gösterdiler. Allah devletimizi ve milletimizi her türlü beladan musibetlerden muhafaza eylesin..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Toplantıya Cumhur İttifakı Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er de katıldı
    %25
    %75
    Yanıtla