9 yıldır sürdürdüğü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcılığından istifa eden ve partinin yeni Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) yer almayan Milletvekili Veli Ağbaba, "Bundan sonra da tüm enerjimi hem Malatya hem partim için harcamaya devam edeceğim."dedi.
Ağbaba, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"1993’te üyesi olduğum partimde Malatya CHP İl Başkanlığından 2011 yılında Milletvekili seçilmemin ardından, 3 yıllık genç bir Milletvekili olarak 2014’te Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle başladığım Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğinden, geçen hafta istifa ederek ayrılmıştım.
Bugün Genel Başkanımızın görevlendirmesiyle, görevimi bir başka arkadaşıma devrederken, göz açıp kapayana kadar geçen 9 yıla dönüp şöyle bir baktığımda: Türkiye’nin 81 ilinde 973 ilçesinde her günü emek, mücadele ve alın teriyle dolu çalışmalarla birçok projeyi hayata geçirdiğimizi görüyorum.
Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcılığında bulunduğum kısa sürede:
· Belediyeler arasında dayanışmayı sağlayan “Kardeş Belediyecilik Projesi”ni yaşama geçirdik.
· Eskişehir’de Belediyelerin katılımıyla düzenlediğimiz sosyal demokrat belediyeciliğin çağdaş uygulamalarını tüm Türkiye’ye aktardığımız “Büyük Buluşma”yı gerçekleştirdik.
· Suruç’ta, Kerkük’de, Bosna’da belediyelerimizin katkılarıyla tırlarla yardımlar ulaştırarak destekler sunduk, yaraların sarılması için katkıda bulunduk.
· Yılların kanayan yarası olan Cemevleriyle ilgili, CHP'li 231 belediyede Meclis kararı alarak, Cemevlerini ibadethane olarak kabul ettik.
· Toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerini yerine getirmiş CHP'li belediyelere “Mor Bayrak” uygulamasını başlattık.
· Maddi durumu iyi olmayan ailelere destek sağlanması amacıyla belediyelerimiz tarafından “Halk Kart” uygulamasını başlattık.
· Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica’yı Türkiye'ye davet ederek CHP'li belediyelerin ev sahipliğindeki etkinliklere katılımını sağladık.
Ocak 2016’da görev değişimiyle, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildim.
· İlk olarak Emek Büroları’nı tekrar ayağa kaldırarak tüm örgütlerimizde aktif çalışmasını sağladık. Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütleri, vakıflar, sendikalar, meslek örgütleri, platformlar ve birlikler ile , 5 Mart 2016 tarihinde Ankara’da “Türkiye’nin Geleceği İçin Büyük Buluşma”yı gerçekleştirdik.
· 16 Nisan 2017’de gerçekleşen referandum sürecinde, ülkemizin demokrasiden uzaklaşarak bir tek adam rejimine doğru sürüklenmesine karşı 81 İlde “OHAL Değil Demokrasi İstiyoruz eylemi” gerçekleştirdik.
· Türk-İş, Hak-İş, Disk olmak üzere üç İşçi Sendikası Konfederasyonunu ve memur konfederasyonlarını tarihte ilk kez bir Çalıştay’da biraraya getirdik.
· 5 Haziran 2017’de “Kıdem Tazminatı Çalıştayı”
· 18 Kasım 2017’de “Taşeron İşçilik Çalıştayı”
· 5 Aralık 2017’de kadınların seçme ve seçilme haklarını kazanımının 83. Yıldönümünde Ankara Arena'da 50 bin kadın ile “Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması”
· 15 Ocak 2018’de “OHAL’de Yeter Forumu”
· 22 Ekim 2018’de“Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Sosyal Güvenlik Çalıştayı”
· 12 Aralık 2018’de “İnsan Haklarında Eşitlik ve Adalet Çalıştayı”
· 15 Şubat 2019’da “Sokak Ekonomisi ve Güvencesizler Çalıştayı” gerçekleştirdik.
· 2020’de Pandemi’den sonra Genel Merkezimiz, emeklilerin, esnafın, işçinin, ev temizliğine giden kadınların, motokuryelerin, apartman görevlilerinin, sokak esnafının, tüm mağduriyet yaşayan grupların rahatlıkla gelip sorunlarını anlattıkları serbest kürsüleri haline geldi.
Türkiye’de kimin sorunu varsa yanlarında olduk.
· Kimi zaman Flormar işçilerinin direnişinde, kimi zaman 3. Havalimanında, kimi zaman satılan Tank Palet fabrikasında direnişte, kimi zaman Çankırı Seramik Fabrikasında, MKE’de işçilerle, Maden Ocağı patlamalarında, zincire vurulan İnsan Hakları anıtında nöbette, her zaman hak arayan herkesin yayında oldum. Kimi zaman Baro eyleminde avukatların, kimi zaman mecliste sesini duyurmaya çalışan kadın hakları savunucularının, sendikaların hak arayışında Meclisin önünde siper oldum..
· Şeker fabrikalarına özelleştirme kararı alınmasıyla 2018 yılında 30’a yakın Milletvekili ve Parti Meclisi üyemizden oluşan Şeker Komisyonunu kurdum. 42 gün boyunca özelleşen-özelleşmeyen 24 şeker fabrikasına giderek işçiler, çiftçiler, esnaflar ve halkımızla görüştük. Toplamda 11.612 kilometre yol katettik. Anadolu ve Trakyayı karış karış dolaştık. “Şeker Vatandır Vatan Satılmaz” dedik.
· 28 Eylül 2019’da göçmen sorununu masaya yatırdığımız yurt içi ve yurt dışında büyük ses getiren “Uluslararası Suriye Konferansı”nı gerçekleştirdik.
2016 Yılından itibaren İşçi Sendikaları ve STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevime 2018 yılında Meslek Örgütleri, 2020 yılında Esnaflar eklendi.
Tüm meslek örgütleriyle başarılı, uyumlu ve verimli çalışmalara imza attık.
· 2020 yılından itibaren “Esnaf Masası”nı kurarak, milletvekili arkadaşlarımızla özellikle doğu illerimiz başta olmak üzere il il tüm Türkiye’yi dolaşıp, esnafın sorunlarını Türkiye gündemine taşıdık, Esnaf örgütleriyle partimizi buluşturduk.
· Tülov Vakfı(Türkiye Laik Oluşum Vakfı) ile birlikte Eylül/2021’de İzmir’de “Apaydınlık bir Gelecek Çalıştayı” düzenledik.
· 7 Ocak 2023 tarihinde CHP Emek Büroları ve İstanbul Planlama Ajansı işbirliğiyle düzenlediğimiz, "Dijital Emek, Emek 4.0 Çalıştayı" nda emeğin dijitalleşmesi olgusunu uzman akademisyenler, sendika temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte değerlendirdik.
Bu süreçte aynı zamanda, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde, Dünya siyasi tarihinin en uzun süreli ve mesafeli sivil itaatsizlik eylemi olan “Adalet Yürüyüşü”nde saha organizasyonu görevini üstlendim. Hepimizde özel bir yeri olan bu yürüyüşü ve katılanların azim ve kararlılığını hiçbir zaman unutmayacağım.
MYK görevimle eşzamanlı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde:
CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu sözcüsü ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi olarak yüzlerce cezaevi ziyareti gerçekleştirerek hak mağduriyetlerini Türkiye gündemine taşıdık.
Yasaklanmak istenen tütünle ilgili direniş ve eylemlerin başında bulundum. O dönem TBMM’de tütünle ilgili yasak getiren düzenlemeyi geri çektirmeyi başardık. Malatya’nın en önemli geçim kaynağı olan kayısıyı hiç usanmadan sürekli gündemde tuttum.
9 yıl boyunca hem beni Milletvekili seçen Malatyalılara, hem Parti Meclisi üyesi seçen Kurultay Delegelerine, hem de beni Merkez Yönetim Kurulu’nda görevlendiren Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na mahcup olmamak için, gece gündüz demeden çalıştım.
Bundan sonra da partimin başarısı için çalışmaya devam edeceğim. Bu süre içerisinde Malatya’yı bir gün ihmal etmedim. Övünerek söylemek isterim ki bir Genel Başkan Yardımcısı olarak ilimden hiç kopmadım.
Vekillik yaptığım önceki dönemlerde ve son 5 yılda , Meclis’te yaptığım konuşmalarla Malatya’nın 81 ilin içinde en çok konuşulan il olmasını sağladım.
Deprem süresince Malatya’nın yaralarını sarmak için elimden gelen ne varsa yapmaya çalıştım. Bundan sonra da tüm enerjimi hem Malatya hem partim için harcamaya devam edeceğim.
9 yıl önce girdiğim Genel Merkez kapısından aynı heyecanla ve yeni bir başlangıç duygusuyla ayrılıyorum.
Şimdi zaman partimiz için, Malatyamız için ve ülkemiz için çalışmak, genç arkadaşlarımıza rehberlik etmek, babaevinin sahibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e layık olma zamanıdır.
Yeni MYK’mıza başarılar diliyorum."
Başta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere bana inanan, güvenen herkese; Emek Bürolarında ve Esnaf Masası’nda birlikte çalıştığımız tüm arkadaşlarıma, parti örgütlerimize ve kurultay delegelerimize sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum."
Bülten