Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın parti çalışmaları için geldiği Malatya’da halk buluşmasında konuştu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Özellikle ortak politikalar metni bitmeden cumhurbaşkanı adayının belirlenmesini sakıncalı buluyoruz." dedi.
Babacan, partisinin il binasında düzenlenen basın toplantısında, 6'lı masa olarak 84 maddelik bir anayasa değişikliği paketini 28 Kasım'da kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı.
Seçimlerden önce 6 partinin bir araya gelip seçimden sonraki hükümet programlarını beraberce çalışmaya başladığını dile getiren Babacan, "Bazıları bizim şu anda yaptığımızı koalisyonlara benzetiyor. Oysa ki çok temel bir farklılık var. Koalisyonlar seçimden sonra kuruluyordu. Seçime doğru giderken partiler birbirleriyle rekabet ediyorlardı, didişiyorlardı. Seçimden önce bu hazırlıkları tamamlamak, seçimden sonra ülkenin daha uyumlu bir şekilde uzlaşılmış bir şekilde yönetileceğinin de bugünden bir bakıma garantisi anlamına geliyor." diye konuştu.
Bir gazetecinin "6'lı masa cumhurbaşkanı adayını belirleyemedi. Adayınız kim?" sorusu üzerine Babacan, şunları ifade etti:
"Belirleyemedi değil, belirlemek için konuşmaya başlamadık. Biz baştan bir sıralama açıkladık. 6'lı masa önce şu parlamenter sistemi bitirecek, anayasa metnini bitirip ortaya koyacak. Şu geçiş sürecinin yol haritası çalışmamız var. Seçimlerden sonra parlamenter sisteme geçene kadar ülke nasıl yönetilecek? 'Bununla ilgili çalışmanın bitmesi gerekiyor.' diyordum. Ortak politikalar metninin bitmesi gerekiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra 6 parti olarak cumhurbaşkanı adayı kim olsun diye konuşmaya başlayacağız. 6 liderin oturduğu masada bugüne kadar hiçbir isim gündeme gelmedi. Hiçbir isimle ilgili 'olur' ya da 'olmaz' diye bir değerlendirmede bulunmadık. 'Daha erken' dedik. Özellikle ortak politikalar metni bitmeden cumhurbaşkanı adayının belirlenmesini sakıncalı buluyoruz. Niye? Çünkü partilerin diyelim ki sağlık, eğitim, ekonomi, dış politika ile ilgili politikaları ortaklaşmadan önce aday belirlendiğinde şöyle bir sıkıntımız olacak ve büyük bir sıkıntımız olacak. Adaya soracaklar 'Dış politikada, ekonomide sen ne yapacaksın? Dolayısıyla şu anda cumhurbaşkanı adayı belirlemenin zamanı değil. Bunun bir sıralaması var. Bunları çalışmamız, çalışmayı bitirmemiz lazım. Çalışma bittikten sonra ortak adayımız ve 6 partinin aynı dilden konuşuyor olması lazım."
Babacan, cumhurbaşkanı adayına yönelik partilerinin iç istişare sürecini tamamladıktan sonra elde ettikleri doneleri 6'lı masaya taşıyacaklarını belirterek, "Herhalde diğer partiler de benzer süreçleri çalıştıracaklar diye tahmin ediyorum. Ondan sonra o masada oturacağız, Türkiye için en hayırlı ismi belirleyeceğiz." dedi.
Daha sonra Soykan Meydanında konuşan Babacan şu ifadeleri kullandı:
‘Hükûmet programını hazırlıyoruz’
“Seçimlerden sonra kurulacak hükûmetin programını hazırlıyoruz. Bütün bakanların ev ödevlerini hazırlıyoruz. İktidara soruyorum. Böyle bir hazırlığınız var mı? Bu ülkenin sorunlarını nasıl çözeceksiniz? Bugüne kadar 16 tane eylem planı açıklamışız. Verdiğimiz her sözü yazılı veriyoruz. Ne yapacağımızı sıralayıp takvime bağlıyoruz.”
‘Enflasyon, hırsızlığın modern bir yöntemidir’
“Sabit ücretle geçinmeye çalışan herkes çok haklı. Enflasyon patladı gitti. ‘Yıl başında asgari ücrete zam vereceğiz, emekli maaşını artıracağız’ diyorlar. Kepçeyle aldıklarını kaşıkla verecekler. Enflasyonun kazananı parası olandır. Kaybeden; sabit gelirle geçinmeye çalışan işçidir, memurdur, emeklidir. Enflasyon, hırsızlığın modern bir yöntemidir.”
‘Maliyeti aşağı çek; fiyatlar nasıl düşüyor, gör’
“‘Fiyatı niye yükselttin’ diye esnafı, marketçiyi, pazarcı esnafını suçluyorlar. Halbuki maliyeti düşürün. Enflasyon böyle düşer. Gübrenin, yemin parasının yarısını devlet olarak karşılayacaksın; elektriği, mazotu çiftçiye ucuza sağlayacaksın ki maliyet düşsün. Maliyeti aşağı çek, fiyatlar nasıl düşüyor, gör.”
‘123 doları kim aldı?’
(200 lira göstererek) “200 lira 2009’da tedavüle çıktığında 134 dolar ediyordu. Bugün 11 dolar ediyor. 123 dolar kaybolmuş. Bu paranın içinden 123 doları kim aldı? Nereye gitti bu para? Bu paranın değeri niye düştü? Malatya cevabı biliyor: Kötü yönetim.”
‘Bu mu ekonomi yönetimi?’
(Cep telefonunu göstererek) “Akıllı telefon temel ihtiyaç. Gençlere ‘Şikâyet etme, çıkart bakayım telefonunu’ diyorlar. Öyle diyen cevabını alıyor. Amerika’da asgari ücretle geçinen birisi 1 haftalık maaşıyla en iyisinden bir telefon alabiliyor. Türkiye’de bu süre 6 ay. Amerika’da 7 gün, Avrupa’da 8-9 gün, bizde 180 gün. Bu mu ekonomi yönetimi? ‘Ben ekonomistim, alanım ekonomi’ deyip ülkeyi içine düşürdüğü alanı görüyorsunuz.”
‘Bir lider sağlam kadroların üzerinde yükselir’
“Bir kişi her şeyi bilemez. Ülkeyi yönetiyorsanız bilenlerle çalışmak zorundasınız. Bir lider ancak sağlam kadroların üzerinde yükselir. ‘Her şeyi ben yaptım, ben yapıyorum’ demeye başlarsan ülke de kaybeder sen de kaybedersin.”
‘Bunların işi gücü laf üretmek’
“Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli ‘yeni anayasa’ deyip duruyorlardı. İki yıldır ne koydular ortaya? Biz altı parti bir araya geldik, 84 maddelik anayasa değişiklik önerimizi masaya koyduk. Biz iş üretiyoruz. Bunların işi gücü laf üretmek.”
‘Hükûmetin iyi yaptığı şeyleri devam ettireceğiz’
“Hükûmetin yaptığı bir miktar bir şeyler var, doğru. Sayısı az. İyi yaptığı şeyleri devam ettireceğiz. Yarım yaptıklarını tamamlarız. Yanlışlarını da çöpe atarız, doğrularını yaparız. Siyaha siyah, beyaza beyaz.”
‘Demokrasi mücadelesi veriyoruz’
“Türkiye’de bir demokrasi mücadelesi veriyoruz. İnsan hak ve özgürlüklerinin doyasıya yaşandığı bir ülke hedefliyoruz. Eşit vatandaşlığın olduğu, her bir vatandaşın haklarını doyasıya yaşadığı bir ülke hedefliyoruz. Adaleti hep beraber sağlayacağız.”
‘Temel haklar pazarlık konusu yapılmaz’
“Bu ülkede bir Kürt sorunu var. Pek çok kesimin farklı sorunları var. Bu sorunları aşmakta eşit vatandaşlık diyoruz. İnsanın anasından doğduğu için sahip olduğu hakkı devlet aynen tanımalı. Temel haklar pazarlık konusu yapılmaz. Devlet bunun kefili olur. Onu da biz gerçekleştireceğiz.”
Bülten- AA- iha