Orduzu Kasabası sınırlarındaki Arslantepe Höyüğü'nde, ilk kez 1930'lu yıllarda başlatılan arkeolojik kazıları 40 yılı aşkın süredir yürüten İtalyan Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Ekibi, derlenen bilgileri ve çıkarılan eserleri "www.arslantepe.it" adlı internet sitesinde tanıtıyor.
1963 yılından beri İtalyan Arkeoloji Heyeti'nin, Ağustos sonu ve Eylül aylarında kazılarını sürdürdüğü Arslantepe Höyüğü ile ilgili olarak açılan internet sitesinde, höyükle ilgili bilgi verilirken özetle şöyle deniliyor:
"Arslantepe Arkeoloji Ekibi, 40 yıldır çalışıyor. Birçok bilgi ve belgeyi su yüzüne çıkarmasına rağmen, çok daha fazla çıkarılması ve yorumlanması gereken şeyler var. Ortaya çıkarılan bilgiler, internette bu site aracılığıyla duyurulacak.
Burada; iktidarın, gücün ve devletin tarihi görülebilir. Kökleri, gelişmesi ve M.Ö. 9. ve 1. yüzyıllar arasında ideolojik meşruiyetin oluşumu (devletin kökleri), ayrıca kültürel, toplumsal sınıflar, bürokrasi, siyasi ve askeri kontrolun ilk biçimleri açısından devletin ortaya çıkışı yorumlanabiliyor.
Fırat nehrinin yakınında, binlerce yıllık bir tarih, antik çağın büyük kültürlerinin kavşağında ortaya çıkarılıyor. Burada dünyadaki en erken devletlerden biri saptandı. Bu yazının da icadından daha önce olan bir durum."
İnternet sitesinde; Arslantepe kazılarında çıkarılan bazı eserlerin 14 ekim 2004- 9 Ocak 2005 arası Romada Mercati Di Traianoda sergilenmesiyle ilgili bilgiler de verilirken, bu sergide bilinen en eski kılıçlar sergilendiği de belirtiliyor.
Arslantepe'de; ayrıca M.Ö. 3 bin'e ait bir kral mezarının süslemelerinin ortaya çıkarıldığı, Arslantepe duvarları, çanak-çömlekler, silahlar ve devlet oluşumu ile ilgili yönetim belgelerinin, günümüzde "bize kim ve ne olduğumuzu anlattığı" da sitede ifade ediliyor.
Sitedeki bilgiler; İngilizce ve İtalyanca dillerinde veriliyor.
Bilindiği gibi, halen Arslantepe kazılarını, La Sapienza Üniversitesi Arkeologlarından Marcella Frangipane başkanlığındaki bir ekip gerçekleştiriyor.
DERLEME: Malatyahaber.com