Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, geleneksel hale getirdikleri ‘Melita’dan Battalgazi’ye Kültür Sanat Tarih ve Arkeoloji Günleri’nin bu yıl 22 Eylül’de başlayacağını belirtti. Gürkan,bu konuda hazırlıkların sürdüğünü belirtirken, ilçede yürüttükleri çalışmalara ilişkin de değerlendirmede bulundu.
"Kervansaray'da Sergilenecek"
Başkan Gürkan konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Tabi bu etkinliğin içerisinde seramik sanatçılarının çalıştayları, Arkeolojik kazıların sonuçlarının değerlendirildiği paneller, tarihi eserler üzerinde yapılan çalışmaların sunumları yapılacak. Ulusal ve uluslararası sanatçı ve bilim adamlarının çalışmaları, eserleri Kervansaray içinde sergilenecek. Bu Kervansaray buluşmalarının tarih, kültür ve sanat dışında sosyal yapıya sportif yapıya hitap eden boyutları var.” dedi.
"Tarihi Daha Eski"
Festival kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenecek Battalgazi Karakucak Güreşleri'nden bahseden Başkan Gürkan, "Karakucak güreşlerini ileriki aşamada sürekli hale getirerek; uluslararası bir boyuta taşımayı amaçlıyoruz. Battalgazi Karakucak Güreş Şampiyonası'nı uluslararası bir şampiyona haline getirmek istiyoruz. Zaten bunun tarihine baktığımız zaman, tarihine atıfta bulunduğumuz zaman, Edirne’deki Kırkpınar Güreşleri’nin tarihinden daha eski tarihi bir olguya dayandığını biliyoruz. Şöyle ki bugünkü Kayseri’nin bulunduğu Kayser bölgesinde şövalye Hammer usta, Battal Gazi ile güreşip Battal Gazi’ye yenildikten sonra Müslüman olup Ahmet Turani ismini alması ve Anadolu’nun fethinde büyük yararlar gösterip Türk İslam kahramanı hüviyetine bürünmesi bu şampiyonanın orijinini oluşturmaktadır ki biz bunu geçen yıl başlatmıştık. Gelecek yıllarda ulusal ve uluslararası boyuta taşımak için gerekli gayreti göstereceğiz.” diye konuştu.
"Onarımları Yapılacak"
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ilçe merkezinde yürüttükleri çalışmalara ilişkin olarakta açıklamalarda bulundu. Gürkan ilçe girişinde bulunan Ali Baba ve Karababa mezarlıklarının girişinde düzenleme çalışmaları yapıldığını ifade ederek şunları belirtti:
“Ali Baba ve Kara Baba Mezarlığı Selçuklu döneminde kalma tarihi bir mezarlıktır. Kazılara baktığımızda bunu gösteriyor. Bu mezarlığın de kendi ismine uygun olarak Selçuklu mimarisine uygun bir şekilde yapılması konusunda, Selçukluların başkenti olması, şehzade şehri olduğu düşünüldüğünde buraya uygun yapılaşma sağlanması için biz belediye olarak uygun imar planları çerçevesinde bu çalışmaları yapıyoruz. Surları nasıl mevcut mimariye uygun olarak yaptıysak, Ali Baba ve Kara Baba Mezarlığı’nının giriş kapısını da Selçuklu mimarisine uygun olarak bir taş kaplama kapı yapıyoruz. İlçenin girişindeki Çift Başlı Kartalın bulunduğu alana da Konya’da bir heykeltraş tarafından yapılan Battalgazi Heykeli'ni 10 Eylül tarihinde buraya koyacağız. Battalgazi, Anadolu’yu Anayurt yapan bir yerdir. Medeniyetler beşiği olan bu merkezi mazisine layık bir şekilde istikbale hazırlama noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ben inanıyorum ki 22 Eylül’de yapacağımız Melita’dan Battalgazi’ye Kültür Sanat Tarih ve Arkeoloji Günleri Kervansaray Buluşması çok güzel geçecek. Zaten gerek Hasan Basri çevre düzenlemesi, Hasan Basri Kümbeti’nin yapılması, surların onarımı, medrese, kümbet ve diğer restorasyonlarla birlikte Battalgazi’nin tarihine uygun düzenlenmesi noktasında gerekli gayreti gösteriyoruz”