SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Oto Parka Çevirmek En Basiti, Marifet Yeniden 'İnsan Parkı' Yapmak!

Oto Parka Çevirmek En Basiti, Marifet Yeniden 'İnsan Parkı' Yapmak!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören ve bu nedenle yıktırılarak, projesinin aslına uygun mimariyle bodrum kat sayısı 2'ye çıkarılarak yeniden inşa edilen Valilik Binası (Vilayet- Hükümet Konağı) hizmete sokulmaya hazırlanırken, arkasında bulunan ve özellikle deprem sonrası imarla adeta beton adasına dönüştürülen kent merkezindeki neredeyse tek yeşil alan olan parkın, yeniden park olarak düzenlenmesi yerine, bir kısmının Valiliğe gelecek ziyaretçiler için otoparka dönüştürülmesi yolundaki mevcut il yöneticilerinin düşünceleri tepki toplamaya devam ediyor. 

Konunun, geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme getirilmesine rağmen, il yöneticilerinin parkın bir bölümünü oto park yapma kararında ısrarlı olduğunu gösteren tavırları, "90 yıl önce Valilik binası arkasında 'Millet Bahçesi' adıyla park olarak düzenlenip ağaç dikilerek, yıllar içerisinde yeşil bir vahaya dönüştürülen yerde, bakımsızlık ve deprem nedeniyle adeta yok olmaya terkedilen alanı yeşil bir bahçe olarak düzenlemek marifet, burayı mevcut durumunu da öne sürerek oto parka çevirmek en kolayıdır. Misafirleriniz araçları için başka park yerleri bulsunlar. Çarşıyı yeniden yaptıydınız, oto parkı oralara yapsaydınız. Yazık etmeyin o bahçeye ve beton yığınlarının arasındaki yeşil vahayı yeniden canlandırın, eğer bu memlekete gerçekten iş yapmak ve eser bırakmak istiyorsanız." sözleriyle eleştirildi.

1 Eylül 1941'de hizmete açılan Malatya Valilik binasının 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yıktırılması ve aynı mimari projeye göre yenisinin inşa edilmesinin ardından, binanın hizmete sokulması için gün sayarken, Malatya'nın mevcut il yöneticileri, anlaşılmayan bir şekilde, parkın bir bölümünü, Valiliği ziyarete gelenlerin yararlanacağı oto park olarak düzenlemeye karar verdiler.

Yeni Valilik binasıyla park arasında bulunan ve oto park olarak kullanılan yerin, Mücelli Caddesi tarafındaki girişine, tescilli yapının yeniden inşa edilmesine aykırı olarak bir güvenlik kulübesi eklenerek, buranın kapatılması gerekçe gösterilip, Fuzuli Caddesi tarafından girişi olan bir oto parkın, parkın bir bölümünün yerine düzenlenmesi, 2012 yılında dönemin Valisi Ulvi Saran'ın, bir vali yardımcısına ‘aşırı’ saygı göstermemesine yönelik tavrına sinirlendiği için parkın işletmecisinin sözleşmesini iptal edip, burayı o yıllara kadar bakımlı ağaçları ve insanların ilgisi nedeniyle cıvıl cıvıl olan bu yeri adeta yok etmesine benzer bir karar olduğu savunuluyor. 

Burada dönemin Valisinin işletmeciyi, kişisel hislerine yenilerek çıkarması ve parkı kaderine terk etmesine, parkın gün geçtikçe özelliğini yitirmesine, ağaçlarının kurumasına yol açmasından sonra, yeni binanın inşası ve çevrenin de 'yeşil alan- park' olarak düzenlenmesinin, bu bölgedeki betonlaşmaya karşı da olumlu ve takdir görecek bir çalışma olacakken, bunun yerine en basit tercihle misafir oto parkına dönüştürülmesi yeni bir Valilik yanlış tercihi olarak değerlendiriliyor.

Vatandaşlar, kentin merkezi olan bu bölge için birşey yapmak isteyen il yöneticisinin, hiçbir yöneticilik yeteneği gerektirmeyen oto park kararı yerine, ilgili birimlerini harekete geçirerek, hatta eksik yerlerine ağaç nakliyle ve mevcut ağaçlara bakım yaptırarak burayı yeni bir yeşil ve park alanı olarak düzenlenmesinin yararlı bir hizmet olacağının farkına varılmasını beklediklerini söylediler.

Diğer yandan, parkın içerisinde bulunan Turizm Bürosu'nun da, oto park projesi kapsamında, İnönü Kapalı Çarşısı üzerindeki bir alana taşınması, yine bu alanın hemen yanında bulunan simgeleşmiş bir iş yeri olan gazete kulübesinin kaldırılmasının ve yerine bu büronun yerleştirilmesinin kent hafızasını bir kez daha karıştırmaya ve silmeye yönelik yeni bir girişim olacağı eleştirileri de yapılıyor. Buna ilişkin olarak, Turizm Müdürünün büroya yeni yer için şimdiden savunmaya geçirilmesi de yersiz ve gereksiz bir çaba olarak yorumlanıyor.

malatyahaber.com

KAPAK FOTO: 1 Eylül 1941'de hizmete giren Malatya Hükümet Konağı'nın arkasındaki alan da yeşil alan- park yapılmak üzere harekete geçilmiş, daha sonra bu alan kent merkezindeki neredeyse tek yeşil alan durumuna gelmişti. Şimdi, parkın ve ağaçların bakımsızlığı bahane edilerek, bir bölümü ‘ziyaretçiler için’ oto parka dönüştürülmeye çalışılıyor.

AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAF: Malatya kent merkezinin 6 Şubat 2023 depremlerinden iki yıl önceki halini gösteren bu fotoğraf, Valilik arkasındaki parkın kent merkezindeki tek yeşil alan- vaha konumunu net bir şekilde gösteriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız