Bursa'da kurulu Alara Fidan tarafından 9 yıllık çalışmanın ürünü olan yeni çeşit kayısılar, hasat edilmeye başlanırken, Avrupa'da anlaşmalı marketlerde satışa sunulacağı bildirildi.
Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş'nin üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, yıllardır meyve üretimi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, ülkeye yeni çeşitler kazandırdıklarını söyledi.
Bu çeşitlerin üretimi ve ihracatıyla üreticilerin, firmaların ve ülke ekonomisinin kazandığını ifade eden Taner, “Avrupa ülkelerine yıllardın kiraz ve incir gönderiyoruz. Anlaşmalı olduğumuz marketler, bizden bu ürünler dışında farklı meyvelerden de istedi. Biz de bu konuda çalışmalarımıza hız verdik” dedi.
Avrupa'dan gelen bu talepler üzerine yaklaşık 9 yıl önce Türkiye'ye 18 çeşit kayısı getirdiklerini vurgulayan Taner, şöyle konuştu:
“Anlaşma sağlamamız, Avrupa ve ABD'de kayısı bahçelerini gezmemiz, dememe üretimlerimiz derken aradan 9 yıl geçti. Bu çeşitlerin özelliklerini, Türkiye'deki verimi, kalitesi üzerinde uzun soluklu bir çalışma yaptık. Adana'nın Ceyhan, Mersin'in Tarsus, Çanakkale'nin Ezine, Manisa'nın Salihli ilçelerinde, Afyonkarahisar ve Antalya'da kayısı fidanları diktik. Buralarda adaptasyonlarını inceledik. Fidan ürettik ve gelişimine baktık.”
Taner, yapılan bu çalışmaların ardından 5 çeşidi ağırlıklı, 4 çeşidi kısmi olarak yetiştirmeye başladıklarını anlatarak, diğer çeşitler üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Bu yıl ilk kez ticari anlamda ürün elde ettiklerini belirten Taner, şunları kaydetti:
“Kırmızı ve pembe yanaklı çeşitlerin de bulunduğu kayısıda bu yıl 250 ton rekolte bekliyoruz. Hasadına başladık, Avrupa'daki marketlerimize bilgi verdik. Bu ürünün önemli bölümünü Avrupa'ya göndereceğiz, geri kalanını Türkiye'de satışa sunacağız. Marketler Türkiye'nin yeni çeşit kayısısını doğrudan test etmiş olacaklar. Dayanıklılığı, raf ömrü, lezzeti, rengi ve iriliğinde olumlu not alınırsa gelecekte üretimi daha da artar.”
Taner, önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi bahçelerindeki üretimin 2 bin tona ulaşacağını belirterek, “Özellikle dış pazarda ürünümüzün hakim olması için tedarikçi olarak süreyi ve miktarı destekleyecek şekilde malımızın olması gerekiyor. Şu anda yeterli değiliz. İtalya, İspanya ile Fransa rekabet edebilelim istiyoruz. Bu yıl ilk kez göndereceğimiz ürünlerimiz, Avrupa ülkeleri ile rekabet edebileceğimiz ölçüde olumlu not almalı” dedi.
FRANSA'DAN 5 ÇEŞİT DAHA GETİRECEKLER
Üretim olsa da halen araştırmalarının sürdüğünü anlatan Taner, önümüzdeki dönemde bu kayısı çeşitlerinin üretimini çiftçilerle birlikte daha da artıracaklarını bildirdi.
Yavuz Taner, önümüzdeki günlerde yeni kayısı çeşitleri getirmek için Fransa'ya gideceklerini ifade ederek, “Çeşitlerden birisi mango lezzetinde olacak. Farklı lezzetteki bu ürün Avrupa'da çok seviliyor. Bunu Türkiye'de üretmeye çalışacağız. Ağacın verimi, meyvenin dayanıklılığı nasıl görmeye çalışacağız” diye konuştu.
Yeni çeşit kayısıların Malatya kayısısından farklı olduğunu dile getiren Taner, kendi ürünlerinin dayanıklılığı ve lezzetiyle sofralık olduğunu söyledi.
Malatya kayısısının kurutmalıkta dünya şampiyonluğunu elinde bulundurduğunu vurgulayan Taner, “Malatya kayısısı, kaliteli ama kurutmalıktır. Biz taze tüketim için üretiyoruz. Biz pembe ve kırmızı yanaklı ürünler üretiyoruz. Özellikle Avrupa'daki marketler Türkiye'den yeni çeşit meyveler bekliyor” dedi.