SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyük Bir Başarı Ortaya Koyduk"

0
Güncellendi - 2019-11-28 19:01:23
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi, 2019 yılı tamamlanmadan 202’inci kemik iliği naklini gerçekleştirerek Karaciğer naklinden sonra bu alanda da Türkiye’de birinci oldu

TÖTM’den kemik iliği nakli rekoru

Başarılı karaciğer nakilleriyle Avrupa’da lider olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM), 2019 yılının tamamlanmasına bir ay kala 202’inci kemik iliği naklini gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı. 2010 yılında ruhsat alan Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Bilim Dalı bugüne kadar yaptığı 721 erişkin kemik iliği nakli ile üniversite, kamu ve özel hastaneler arasında açık ara lider oldu.

Otolog, allojenik, haploidentik ve akraba dışı olmak üzere 4 çeşit kemik iliği naklinin yanı sıra Akdeniz Anemisi (Talasemi) tedavisi, alıcı ile verici arasında uyum olup olmadığını test eden teknolojik tıbbi cihazlarla donatılmış laboratuvarı ile bu alanda dünyanın sayılı merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yetişkin kemik iliği naklindeki başarısı, hastanede pasta kesilerek kutlandı.

Törene, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TÖTM Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, bu başarıya imza atan hekimlerden Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Kuku, Kök Hücre ve Kemik İliği Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kaya, Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhami Berber, Hematoloji bölümü hemşireleri, sağlık personeli ve hastane yöneticileri katıldı.

Prof. Dr. Kızılay: Büyük bir başarı ortaya koyduk

Hastanedeki törende basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 2010 yılında ruhsat alarak kemik iliği nakline başladığını söyledi ve o tarihten bugüne kadar yapılan toplamda 721 yetişkin kemik iliği nakli ile büyük bir başarıya imza attıklarını söyledi.

Hematoloji Bölümünün başta lösemi gibi kan kanserleri olmak üzere lenf kanserleri, kemik iliği yetmezliği, Myeloproliferatif hastalıklar gibi bir çok kanser hastalığını tedavi eden bir alan olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kızılay, “Merkezimiz bu türden kanser hastalıkları dışında her türlü kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kansızlıklar ve kemik iliği tembellikleri gibi bir çok hastalığın takip ve tedavisi bölümümüz tarafından yapılmaktadır. Günümüzde Lösemi, Lenfoma, MDS ve Myeloproliferatif hastalıklar ve Aplastik anemi tedavisinde kemoterapi uygulaması bir tedavi seçeneğini oluşturmakla birlikte bu hastalarda hastalığı vücuttan tamamen atabilmek için (küratif tedavi) kemik iliği nakli yapılması gerekmektedir. Ayrıca talasemi majör ve orak hücreli anemi gibi kalıtsal hastalıklarda da kemik iliği nakli başarı ile uygulanmaktadır. Otolog, allojenik, haploidentik ve akraba dışı olmak üzere 4 çeşit kemik iliği nakli vardır. Merkezimizde kök hücrelerin çok büyük çoğunluğu çevre kanından (kol damarı) aferez cihazlarıyla acısız bir şekilde toplanmaktadır. Merkezimizde tedavi ve takibi yapılan bu hastalar ayrı ayrı değerlendirilerek nakle ihtiyaç olup olmadığı, eğer nakil yapılacaksa hangi tip naklin yapılacağı Sağlık bakanlığı mevzuatı içerinde kemik iliği nakli konseyi tarafından kararlaştırılmaktadır” dedi.

“Amerika ve Avrupa standartlarında bir merkeziz”

TÖTM’de bugüne kadar yapılan yetişkin kemik iliği nakilleri ile ilgili istatistiki bilgiler de veren Rektör Kızılay, şunları söyledi:

“İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök hücre ve Kemik İliği Nakli Merkezi kendi içinde yapılanmasını tamamlayarak 2010 yılında Sağlık Bakanlığından ruhsat almış ve kemik iliği nakline başlamıştır. Kök hücre ve Kemik iliği nakil merkezimizde otolog, allojenik, haploidentik ve akraba dışı kemik iliği nakli başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 2016 yılında toplam 74 kök hücre ve kemik iliği nakli yapılmıştır. 2017 yılında 99 hastaya ve 2018 yılında 129 hastaya kök hücre ve kemik iliği nakli yapıldı. 2018 yılı itibarı ile Türkiye’de birinci olduk. 2019 yılında bugüne kadar toplam 202 hastaya nakil yapıldı. 25 Temmuz 2019 tarihinde aynı gün için de toplam 5 nakil birden yapıldı. 15 Ağustos 2019 da aynı gün içinde 7 birden nakil yapıldı. 2019 yılı itibarı ile Türkiye’de açık ara birinciyiz. Merkezimizde ruhsat alındıktan sonra bu güne kadar 721 erişkin hastaya kök hücre ve kemik iliği nakli yapılmıştır. Hastalarımızın dörttü üçü Malatya dışından gelmektedir. İstanbul, Ankara ve yurt dışından gelen hastalarımız mevcuttur. Kök hücre ve Kemik iliği nakli ile ilişkili ölüm oranlarımız Amerika ve Avrupa standartlarındadır.”

“Türkiye’nin en büyüğü olacağız”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TÖTM kemik iliği nakli merkezinde bu alandaki her türlü hastalıkların tedavi edildiğini de vurgulayarak, bu yıl içinde Onkoloji Hastanesi’nin tamamlanmasıyla yatak sayısının 96’ya çıkarılacağını ve böylece Türkiye’nin en büyük hematoloji, kök hücre ve kemik iliği nakil ünitesine sahip olacaklarını bildirdi.

Hematoloji, kemik iliği ve kök hücre merkezinin laboratuvar ve diğer teknik donanımına ilişkin bilgiler de aktaran Prof. Dr. Kızılay, şöyle konuştu:

“Merkezimizde bu yıl içerisinde Sağlık turizmi olarak komşu ülkelerden gelen kök hücre ve kemik iliği nakli hastalarına hizmet verilmeye başlanmıştır. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, Erişkin kök hücre ve kemik iliği nakli merkezi, kök hücre ve kemik iliği nakli alanında Türkiye’de önde gelen merkezlerden biridir ve sağlık turizmi alanında da iddialı olmaya devam edecektir. Aralık ayında TBI kullanarak da kök hücre ve kemik iliği nakli yapmaya başlayacağız. Aferez ünitemiz yıllık 5000’in üzerinde plazmaferez ve 500’ün üzerinde spesifik aferez ve 200’ün üstünde kök hücre toplama işlemiyle Türkiye ve Avrupa’nın en büyük aferez ünitesidir. Doku tipleme laboratuvarımızda organ naklinin her türlü testi yanında yüksek çözünürlüklü HLA ve kimerizm testleri de en son teknoloji cihazlarla çalışılmaktadır. Yakında NGS cihazı ile MRD testine başlanacaktır. Ayrıca doku tipleme laboratuvarımızın içerisinde Akım sitometri laboratuvarımız da mevcuttur.

Talasemi majör (Ciddi Akdeniz Anemisi) nakil sonrası tam şifa elde ediliyor. Türkiye’deki bu hastalarımız merkezimizde tedavi olabilir.”

“Bu büyük hizmetler fedakârlıkla yürütülüyor, çok acil ve büyük desteğe ihtiyacımız var”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay bir soru üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 5 Temmuz 2018 tarihinde yaptığı bir tespitle Turgut Özal Tıp Merkezi’nin büyük ameliyatlarda Türkiye’de birinci olduğunu tespit ettiğini aktararak “Bu büyük hizmetleri büyük gayret ve fedakarlıkla yürüttüğümüzü ifade etmek istiyorum. Üniversite hastanelerinin çok acil ve çok büyük desteğe ihtiyacı var” dedi.

Prof. Dr. Erkurt: Merkezimizin çok özel laboratuvarlarımız var

Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Kemik İliği Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt da, bu başarıya ulaşmalarında kendilerine büyük destek veren Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Başhekim Prof. Dr. Ali Beytur ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti. TÖTM Kök Hücre ve Kemik İliği Merkezi’nin dünya çapında hizmet veren ve her türlü organ nakillerinde büyük ihtiyaç duyulan doku tipleme laboratuvarına sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erkurt, “Doku tipleme laboratuvarı organ nakli yapan bir hastanenin can damarı. Kısaca kalbi diyebiliriz. Bu kemik iliği nakli olsun veya diğer solid organlar olsun onların nakilden önceki testlerinin yapıldığı laboratuvar. Alıcı ile verici arasında uyum olup olmadığını test eden bir laboratuvar. Bu laboratuvardan çıkan sonuca göre nakil yapılıyor. Bizim laboratuvarımızda Türkiye’de ve dünyada çalışılan bütün testler çalışılmaktadır. Türkiye’de bu cihazla bir TÜRKÖK çalışıyor biz de biz çalışıyoruz. Bu cihazda yapılan testler kesin sonuç veriyor. Diğer taraftan nakil yaptıktan sonra alıcı ile vericinin DNA’ları birbirine uyup uymadığını test eden Kimerizim cihazı var ve 100. Günde nakil yapılan hasta ile donörün DNA’ları kimerik oluyor. Naklin tutup tutmadığını bu cihazla kanıtlıyoruz. Aynı zamanda bizim MRD dediğimiz kalıntı kanser hastalığını ölçen bir cihazımız var. Şu anda bu cihazı Türkiye’de ilk defa biz buraya getireceğiz. Kalıntı kanser hastalığını DNA düzeyinde tespit edeceğimiz bir cihaz. Organ nakli ile ilgili laboratuvar olarak her türlü testin çalışıldığı bir hastanemiz ve var” diye konuştu.

Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Kuku ise birlik ve beraberlik içerisinde çalışmanın sonucunda bu başarının yakalandığını belirterek destek veren herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Kuku, bundan böyle de aynı birliktelik içinde hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Emin Kaya: Mali destek ve personele ihtiyacımız var

Üniversitede konuşan bir başka isim olan Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kaya da, Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji kliniğine başvuran bir hastanın yapılabilecek tüm tedavi hizmetlerini alacağı bir merkez haline geldiğini söyledi. Elde edilen bu başarının gerek teknik gerekse mali açıdan desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, “Bir kere yardımcı personel açısından sıkıntı yaşıyoruz. Bu ünite sadece hocalardan oluşmuyor. Hemşire, asistanlar, yardımcı sağlık personeli, temizlik personeli herkesin katkısıyla bu başarı sağlanıyor. Bugün nakil yapılan merkezlere baktığınızda birçok merkez var ama bölgeden baktığınızda bazı merkezlerin hasta sayılarının azaldığını, bazılarının kapanma noktasına geldiğini görüyoruz. Çünkü bunu idame ettirmek için hem teknik destek, hem mali destek, hem de motivasyon gerekiyor. Bütün bunlar açıkçası yönetim tarafından bize koşulsuz olarak sağlandı bu bir gerçek. Ama bunun dışında bu hizmeti yürütmek için hemşireye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 202’inci kemik iliği nakli kesilen pasta ile kutlandı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Mustafa Şenol (5 yıl önce)
    Tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Kemik iliği naklinde Anadolu sağlık Merkezi Kemik iliği nakli direktörü Malatya lı hemşehrimiz Prof. Dr. Zafer Gülbaş hoca Türkiye ve Avrupa nın en sayılı hocasıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalisi (5 yıl önce)
    Malatya'da hematoloji ana bilim dalının kökenlerini İsmet Aydoğdu hocam atmıştı onun zamanında irfan hocam ve emin hocam üniversitemizde idiler bu daldada Turgut Özal tıp merkezimiz ülke genelinde ilk siralardadir diyorum.irfan hocaya ve emin hocaya teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (5 yıl önce)
    Bütün ekibi tebrik ediyorum. Emeklerine sağlık
    0
    0
    Yanıtla