SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Büyük Deprem Olacak, Zamanını Bilemiyoruz"

0
Güncellendi - 2017-02-14 03:03:23
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da son bir hafta içerisinde artan depremler halkı kaygılandırıyor. Prof. Dr. Mehmet Önal, “Malatya'nın bu kırsal kesimindeki yapı stoku çok çürük olduğu için 5.1 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bin civarında binanın hasar görmesine neden oldu” dedi.

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde art arda meydana gelen depremlerin sebebini Malatya-Ovacık fay hattının aktif olmasına bağlayan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Bu deprem fırtınası sırasında 1.5 ile 5.1 arasında yüzlerce deprem oluştu. Malatya'nın bu kırsal kesimindeki yapı stoku çok çürük olduğu için 5.1 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bin civarında binanın hasar görmesine neden oldu. Bu bin binadan büyük kısmı şu anda oturulamayacak durumda olduğu için büyük hasar oluşturdu" diye konuştu.

Prof. Dr. Önal, son günlerde Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremin bölgeden geçen Kuzey Anadolu Fay hattından kaynaklandığını dile getirerek, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Çanakkale civarından çok sayıda sekmeleri ve parçaları var. O parçalar da zaman zaman enerji boşaltıp deprem oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Önal, gelişmiş ülkelerde çok büyük depremler yaşanmasına rağmen kayıp ve zararların az yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye’de de son yıllarda TOKİ vasıtasıyla uygulanan kentsel dönüşüm projeleriyle binaların yenilendiğini belirtti. Türkiye’de depremlerin devam edeceğini belirten Prof. Dr. Önal, "Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu faylarımız aktif halde. Aktif hal demek, sürekli deprem üreten fay demek. Onun için gelecekte de mutlaka büyük depremler olacak. Biz bunun zamanını bilemiyoruz. Zamanı bildiren herhangi bir mekanizma, bir fiziksel veri yoktur" şeklinde konuştu.

Önal, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ortalama 250, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın ise ortalama 230 yılda büyük bir deprem ürettiğini kaydederek, "Şu anda ülkemizde büyük deprem beklenen yerlerden birisi Malatya-Hatay arasıdır. Diğeri de İstanbul Marmara Denizi'nden Çanakkale’ye doğru olan bölgede büyük deprem bekleniyor ama bunun zamanını kimse söyleyemiyor" dedi.

Büyük depremlerin önceden tahmin edilmesine yarayacak verilerden birinin öncü depremler olduğuna değinen Prof. Dr. Önal, şunları kaydetti:

"Son günlerde Çanakkale civarındaki 5-5.5 büyüklüğündeki depremlerde bilim insanlarına göre büyük depremin öncüsü olarak kabul edilebiliyor. İkinci veri ülkemiz çok sayıda sensörle izleniyor. Metan gazı çıkışları yine bu deprem bölgesindeki radon gazı çıkışları depremin öncüsü olarak kabul ediliyor. Malatya birinci derece deprem bölgesi. Ayrıca binanızın içinde yaşarken deprem öncesi yapılması gerekenleri bileceksiniz. Binanızda çürüklük varsa bunu destekleyeceksiniz. Yine işte TOKİ yoluyla eski binalar yıkılıp yenileniyor. Bu konuda devletimiz öncülük yapıyor. Bu Malatya’da, Elazığ’da yoğun biçimde uygulanıyor. Devletimizin haberi olmadan kaçak yapılardan kaçınacağız. Mutlaka ruhsatlı yapıları oluşturacağız."

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Ortaköylü (7 yıl önce)
    Çavuşoğlu,cirik pınarı ve devamında kaynarca mahallesi ve ve civarı,sanayi sitesine kadar resmen bataklık 2 metre kazın çukur suyla doluyor..Büyüklerimiz malatya suyla batacak derken herhalde bunu kastediyorlardı..Allah korusun iki salladımı bu su yeryüzüne çıkacak japonyada deprem anında caddeleri su ve mil basıyor yani taban suyu.Farzet çelikten yaptın bina yıkılmadı ancak bu kezde yere batarsa ne yaparsın?Çünkü bataklığın üstüne konut yaptırıyorsun..Yakınca,çerkez yazısı kağıt fabrikasına kadar asıl yerleşilecek sağlam zemin buralardı ama yapmadılar..Erzincan şehri tümden taşıdı sağlam yere kurdu..Bizimde bir an önce bunu düşünmemiz lazım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Basri Tezel (7 yıl önce)
    Malatya kentsel dönüşümü ya yapacak yada Takdiri İlahi denilerek insanlar büyük zararları gördükten sonra ahlar ile vahlar ile yapılacak. Merkezde eski mahallelerde sağlam yapı yok gibi. Yapı stoğu ortalama yaşı 20 yaş üstü. Onların ayakta durması bile ilginç. Temelsiz 4 katlı binalar var.
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (7 yıl önce)
    Eski bir muhendis abi vardi rahmetli yaninda calismistim 95 lerde bazi bolgelerde bitisik nizam yapilar hepsi yikilmasin diye birbirine destek veriyo curukmu curuk derdi. Allah esirgesin.. Ama once iyi bir arastirma yapilip curuk binalar tespit edilmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • KAMIL (7 yıl önce)
    Tokilermi saglam! fay hattina yapilan yapi isterse celik olsun fiss gelir tırıs gider cengiztopel curuk kisla curuk sitma pinari curuk fuzuli curuk dörtyol çürük kanalboyu çürük bina dolu malatya da olmasi halinde en az 50 bin hatta 100 bini zorlayacaktirr
    0
    0
    Yanıtla